Истанбулската конвенция: истини и лъжи

Мая Младенова 25 януари 2018 в 14:20 26268 17

Снимка Pixabay

Дебатът за Истанбулската конвенция доби сюрреалистични оттенъци и вече предвеща края на мъжкия пол, семейството, християнството и човечеството. Противниците ѝ предупреждават нашествие на третия пол, за нова мигрантска вълна - този път от транссексуални и интерсексуални!, и епидемия от искащи да сменят пола си деца.

Политици на ключови постове се включиха с обидни за здравия разум тези. А в социалните мрежи избухна война - от една страна се води ограмотяваща кампания, а от друга се бълват нови и нови апокалиптични сюжети. На този фон текстът на самата конвенция като че не интересува почти никого. Участниците в дебата са се заели да я бранят или унищожат, най-често без да са прочели и ред от нея.

Какво пише вътре?

Изненада: нищо страшно и тревожно. Текстът дори звучи хуманно, а изразът "трети пол" не се споменава НИТО ВЕДНЪЖ!

Пълното заглавие говори достатъчно ясно за съдържанието: "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". В същината си тя предлага начини за разширяване на мерките за защита на тези жертви. Освен това дава рамка, на която могат да стъпят законодателни промени в тази посока.

Поставя ли на колене мъжете?

Не. Изрично е отбелязано, че макар жените и момичетата да са изложени на по-големи рискове от насилие, основано на пола, отколкото мъжете, мъжете също могат да бъдат жертва на домашно насилие. Затова конвенцията преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие. В т.ч. срещу мъже и деца, които често стават не само преки, а и косвени жертви - като свидетели на насилие в семейството.

Какво е "джендър" и защо е по-страшно от "пол"?

Отново изненада. Думата джендър в българския превод не се споменава нито веднъж и затова необосновано се цитира като нова социална категория, която конвенцията въвежда.

Джендър НЕ означава "трети пол" на нито един език.  На английски двете думи sex (в този контекст превеждан като пол) и gender (пол, род) често са взаимнозаменяеми. Gender има и по-широк смисъл - половете в тяхната социална, а не просто биологична роля. Често в документи на английски, каквито сигурно сте попълвали, ви питат какъв е вашият gender или sex. Естествено, питат дали сте мъж или жена, а не с хора от кой пол предпочитате да си лягате. 

Много университети по света и у нас предлагат различни дисциплини и програми на джендър тематика. Те разглеждат ролята на половете в различни сфери, а не са люпилници на студенти от третия пол.

Какво е трети пол?

Понятието трети пол се използва за хора, които не се определят към нито един от двата биологични пола - мъжки или женски - или пък се определят като представители на двата пола едновременно или на някаква комбинация от тях. "Трети пол" се среща и като събирателен израз за хора с различна от традиционната сексуална ориентация (напр. интерсексуални, транссексуални и др.), без да се конкретизира каква точно е тяхната.

Какви задължения ще има България, ако подпише конвенцията?

Mогат да се опишат в няколко точки:

1. Да насърчи промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на
предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипни роли за жените и мъжете.

2. Да предприеме законодателни и други мерки за предотвратяване на насилие над жените и домашно насилие от страна на физически или юридически лица.

3. Да насърчи обществото, по-специално мъжете и момчетата, активно да допринасят за предотвратяване на всички форми на насилие, обхванати от Конвенцията.

4. Да гарантира, че позоваванията на култура, обичаи, религия, традиция или така наречената „чест“ няма да бъдат приемани като основания за актовете на насилие.

5. Да предприеме мерки за подкрепа на програми и дейности за овластяване на жените, вкл. да предвиди финансов ресурс за това, подслони, консултации, горещи телефонни линии и др.

Колко по-защитени ще са жените?

В действителност и сега много от престъпленията срещу жени и домашно насилие са инкриминирани - в Наказателния кодекс или в закона за защита от домашното насилие. Техният обхват обаче не дава достатъчна защита, защото: 1) насилникът попада под ударите на закона едва при нанасяне на по-тежка телесна повреда, удостоверена с медицинско; 2) жертвата рядко и трудно получава защита срещу повторни актове на насилие; 3) често жертвите доброволно прикриват този вид престъпления.

Конвенцията казва, че мерките за защита трябва ефективно да предотвратят последващо насилие, а предоставянето на услуги не бива да зависи от желанието на жертвата да подаде жалба или да свидетелства срещу извършител. Насърчава се докладването на такива случаи от свидетели или подозиращи това.

Нова мигрантска вълна?

Оттук нататък насилието над жените, основано на пола (изнасилвания, домашно насилие, сексуален тормоз), може да бъде признато за форма на преследване по смисъла на Конвенцията за статута на бежанците. Ако властите преценят, те могат да дадат статут на бежанец на лице на това основание.

Дали ще завалят такива молби за убежище, засега е трудно да се прецени. Предвид опита на България с мигрантската вълна, когато повече мигранти минаха само транзитно през страната ни, едва ли можем да очакваме голям брой молби от този вид.

Бежански статут ще може да се дава на жертви на насилие, а не на база сексуална ориентация. С други думи, представители на "третия пол" не могат автоматично да получат убежище.

Узаконяват ли се гей браковете?

Не, те изобщо не са предмет на конвенцията и подписвайки я, България не поема подобно задължение.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА КОНВЕНЦИЯТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

17

Конвенцията създава възможност за тълкуване на нейни текстове от Международния съд за правата на човека. Това ще става по искане на политкоректни неправителствени, граждански, демократични и тути кванти платени оргаизации. Някой съмнява ли се, какви ще бъдат ТЪЛКУВАНИЯТА ?

Западът и сега отговаря на изискванията на Конвенцията. И демографският му срив е такъв, че вече налага приемане на ислямски командоси за работна ръка. След 30-40 години емигрантското мнозинство ще въведе шериата. И какво ще правим тогава с "либералните ценности" /

6000

16

Анти Джендър

29.01 2018 в 10:13

Глупости.Защита от насилие над жени - Параван.
За да ни стане ясно отведнъж:
Ето един официален документ за джендър сексуално обучение на държавния център за здравна просвета, орган към министерството на здравеопазването в Германия. Вижте таблицата за обучение на деца от самото раждане - стр. 36 и нататък. Това ни очаква след приемане на ИК и джендър идеологията.
Накратко:
0-4 години - детска мастурбация
4-6 години - самозадоволяване, хомосексуалност
6-9 години - полов акт, предпазване от забременяване, плътска наслада
9-12 години - социално-полова ориентация (джендър)
12-15 години - всичко по темата „секс“.
http://www.oif.ac.at/…/andere…/WHO_BZgA_Standards.pdf

11300

14

yoghurt

25.01 2018 в 23:55

"джендър" , и "джендър идентичност" . Две понятия, ако едното не дава такава възможност, то според проф. Янакиев в статията му в култура, и мнението му там за тълкованието на глбти общността, другото дава , та пара се вдига. Четете френския и английският текст (За Препатил знам, че е чел, и леко се учудвам) .

Член 4, т. 3 - щом като обособява две понятия за джендър, то едното следва да бъде онова, което самата конвенция е определила - ролите, които обществото избира за теб, определящи пола ти ( !! )
А другото - джендър идентичност - ролите и поведенията, които ти избираш за себе си, определящи пола ти.
Тоест, симитлийската конфекция защитава онези, определили сами полът си.

Вижте дефинициите и аман от четене през пръсти, дяволът е в детайлите.

11300

12

yoghurt

25.01 2018 в 23:05

Какви полковници, какви ресурси. Прочети посланието на Ап. Павел до Коринтяни. Русия тогава не е съществувала. Ако го следваш със живота си, не те интересува ни русия, ни дявол. Нима католическата църква е руска? Защо и тя последва Светия Синод ?

25665

10

Victimized

25.01 2018 в 19:15

Безпартийната, май не е точно безпристрастна, понеже веднага обобщава коментиращите, не коментира това което са писали, а задава въпроси с които да ги вкара в спор.
Май май си от онези феминистки, дето са ядосани на света, че никой не ги харесва.
Ти направи ли си труда да прочетеш документа или му симпатизираш щото е такъв тренда?
Защото както повечето коментирали преди теб, така и аз си направих труда да го прочета.
И заявявам, че всичките точки които са написани могат да бъдат прилагани като закон обхващащ всички хора, не само жени. Истината е, че ние в тази държава се борим да накараме изпълнителната власт да упражнява законите които вече имаме, и не успяваме.
Да засилят наказанията за всички които малтретират, унижават, насилват други ХОРА. Фрагментирането на обществото по този начин, жени, неопределени полове, джендъри, и така на татък ще донесе само повече напрежение и разделение.