Изборите в Турция: ще успее ли Ердоган да остане на власт?

OFFNews 20 март 2023 в 10:38 3653 2

Ердоган

Снимка Би Би Си

Реджеп Ердоган срещу Кемал Кълъчдароглу - битката в Турция.

Предизборната кампания в Турция набира скорост. Президентските и парламентарните избори ще се проведат на 14 май. Реджеп Тайип Ердоган, който управлява страната през последните 9 г., а преди това беше министър-председател в продължение на 11 г., се опитва да задържи властта си. Опозицията най-накрая избра един-единствен кандидат - компромисен, макар и не най-високопоставеният - и се надява да обедини различни избиратели, засегнати от икономическата криза, Ердоган и разрушаването на демократичните институции. Опустошителното земетресение, за което страната беше напълно неподготвена, придаде допълнително измерение на кампанията, коментира руската редакция на Би Би Си.

Кандидатите, които имаха всички шансове

През изминалата година анализаторите не спираха да повтарят, че ако турската опозиция се съгласи да издигне един-единствен кандидат срещу Реджеп Тайип Ердоган, тя ще има шанса да спечели президентската надпревара.

Опозицията се бавеше с издигането на кандидат. От една страна, за да попречи на Ердоган да използва административни ресурси срещу него, а от друга, защото имаше вътрешни разногласия.

Кметовете на два ключови града - Истанбул и Анкара, бяха разглеждани като основни кандидати да оглавят опозицията.

Екрем Имамоглу е обещаващ 54-годишен политик, който спечели изборите за кмет на Истанбул през 2019 г. Възмутеният Ердоган, който подкрепи друг кандидат, след това се опита да убеди всички, че вотът не е бил честен. Имамоглу изпълняваше длъжността кмет на града 19 дни, след което избирателната комисия анулира изборните резултати и призова за ново гласуване. Имамоглу отново спечели и дори увеличи преднината си пред своя опонент от управляващата партия.

Но именно тези избори лишават Имамоглу от възможността да се кандидатира за президент. Когато нарече анулирането на резултатите от първите избори "глупаво", той беше обвинен в обида на членовете на избирателната комисия и осъден на затвор и забрана за политическа дейност.

До разглеждането на жалбата му Имамоглу остава кмет на Истанбул. Но осъзнавайки, че всеки момент може да бъде изправен пред реална присъда и затвор, той не се кандидатира за президентските избори.

Друг потенциален кандидат беше кметът на Анкара Мансур Яваш. Неговият път в турската политика не е много по-различен от този на Имамоглу. Яваш се е кандидатирал за кмет на Анкара няколко пъти. Третият му опит през 2019 г. се оказа успешен.

През годините си начело на турската столица Яваш не е бил подложен на остри критики и в града се отнасят към него с уважение. За разлика от Имамоглу, Яваш рядко дава интервюта и почти не се изказва по въпроси извън работата си като кмет. Но той заема водеща позиция в проучванията на общественото мнение и дори е по-уверен от Имамоглу, че ще надделее над Ердоган.

Но за ролята на широк опозиционен кандидат на кмета на Анкара пречи националистическият му имидж, който отчуждава левите избиратели и кюрдите, които биха могли да изиграят решаваща роля на тези избори.

В крайна сметка съюзът от шестте партии с перипетии, спорове и демарши се споразумя за трети кандидат, също първоначално незадоволителен, но с потенциал да обедини най-широките маси, включително кюрдските избиратели. Техните представители обаче не присъстваха на преговорите на опозицията.

Коалицията на шестте

Турската опозиция, известна като "Народна коалиция", се състои от шест партии: кемалистката Републиканска народна партия, основана от Ататюрк, ислямистката Партия на щастието, дясната националистическа Добра партия, центристката Демократическа партия, Партията на бъдещето и Партията на демокрацията и прогреса. Готовността на толкова различни сили да се обединят в политическата борба е показател за това доколко техните избиратели очакват промяна в страната.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия, е отговорен за обединяването на опозицията. И той е човекът, когото повечето му колеги са готови да припознаят като президент на Турция.

Конгресът на опозицията беше насрочен за 2 март, а на 6 март беше обещано да бъде обявен единствен кандидат. И тези четири дни бяха кошмар за Народната коалиция. Всички бяха за кандидатурата на Кълъчдароглу с изключение на ръководителката на Добрата партия Мерал Акшенер. Тя никога не е крила, че не желае неговата кандидатура, а когато я попитаха за евентуален претендент, тя отговори: "Искаме кандидатурата на човека, който ще спечели", намеквайки, че не вярва в шансовете на Кълъчдароглу. Но към началото на март изглеждаше, че нейното мнение няма да бъде сериозна пречка.

Това усещане беше далеч от реалността. Акшенер настояваше, че единственият кандидат е или Екрем Имамоглу, или Мансур Яваш.

Тя напусна масата на шестте, обвинявайки алианса, че не е успял да представи волята на народа. И призова кметовете на Истанбул и Анкара да "поемат отговорност и да отговорят на призива на народа". Тя заяви, че тяхната популярност в страната и високият им рейтинг ще помогнат за победата над Ердоган. Експертите нарекоха демарша политическо самоубийство.

Имамоглу и Яваш се срещат, след което и двамата се отказват от ролята си на лидери на опозицията, подкрепяйки лидера на Републиканската народна партия.

"Кълъчдароглу не стана кандидат на опозицията, защото беше по-популярен. Рейтингът на кметовете на Истанбул и Анкара беше по-висок. Но Кълъчдароглу е лидерът на партията. Така че Яваш и Имамоглу не биха могли да станат кандидати без одобрението на Кълъчдароглу, а той настояваше за собствената си кандидатура", казва Синан Улген, старши сътрудник в Центъра "Карнеги".

Според Фирдевс Робинсън, експерт по турска политика, Кълъчдароглу е взел това решение, за да не се окаже, че управлението на Истанбул и Анкара ще принадлежи на партията на Ердоган. За да се кандидатират, кметовете ще трябва да се откажат от сегашните си постове. "А ако това се случи, контролът върху градовете ще премине в ръцете на управляващата партия", смята тя.

За да се избегне крах на кръглата маса, е сключена сделка: ако Кълъчдароглу стане президент, по-младите и по-популярни Имамоглу и Яваш ще получат постовете на вицепрезиденти.

"Соленият марш" по турски

Кемал Кълъчдароглу е на 74 г. и от селски произход. През последните тринадесет от тях той ръководи най-старата Републиканска народна партия в страната.

Кълъчдароглу получава икономическо образование в Анкара, а след това работи в турското Министерство на финансите. По-късно става ръководител на социалноосигурителния фонд на страната, а през 90-те години е обявен за "чиновник на годината" от местно икономическо списание - главно заради борбата му с корупцията.

Това е първата разлика между Кълъчдароглу и Ердоган: първият вярва, че държавните служители могат да играят ключова роля в решаването на проблемите на страната, а вторият вижда бюрокрацията като пречка.

Кълъчдароглу напуска държавната служба през 1999 г. За известно време преподава в университет и дори става директор на турска банка. Но скоро решава да стане политик и е избран за депутат в турския парламент - Великото национално събрание.

Един от сътрудниците на Кълъчдароглу говори пред DW за кандидата за президент по този начин: "В стая, пълна с официални документи, той може бързо да открие всякакви нередности и да разобличи корупцията".

През 2016 г. в Турция беше направен опит за преврат: военните блокираха мостовете над Босфора в Истанбул, а във въздуха се издигнаха изтребители и хеликоптери. Военните твърдяха, че Ердоган не може повече да бъде на власт. Все още няма ясен отговор на въпроса кой стои зад опита за преврат. От друга страна, Ердоган използва ситуацията, за да извърши масови убийства на нежеланите.

Кемал Кълъчдароглу първоначално нарече преврата "подло нападение срещу демокрацията". Няколко дни по-късно Ердоган обяви извънредно положение в страната. Започнаха масови чистки: учители и съдии бяха уволнени, десетки хиляди чиновници загубиха работата си, масово бяха образувани наказателни производства, а много хора бяха принудени да напуснат страната.

След това Кълъчдароглу променя мнението си за случващото се. Той нарече опита за преврат "контролируем" и направи всичко възможно да предотврати приемането на конституционни поправки, които допълнително засилват правомощията на турския президент.

Всички опити бяха неуспешни: през 2017 г. беше проведен конституционен референдум и измененията станаха факт.

На 12 юни 2017 г. хиляди излязоха по улиците на Анкара. Лидерът им Кълъчдароглу възнамеряваше да измине заедно с протестиращите 450 км от столицата до Истанбул. Това беше "Марш на справедливостта" - турският отговор на незаконните арести и чистки.

Около 30 000 души изминаваха по 20 километра на ден в турската лятна жега. На техните плакати и тениски пишеше adalet - на турски "справедливост".

Конвоят достигна Истанбул на 9 юли и завърши с митинг, на който присъстваха стотици хиляди, докато Кълъчдароглу говореше от трибуната за това как чистките в правителството ще променят съдебната система на страната.

"Маршът на справедливостта" през онази година често е сравняван със Соления марш на Махатма Ганди. Отчасти заради това, но и заради известна прилика и начина, по който Кълъчдароглу се държи публично, политикът е наричан "турския Ганди".

Обратно към парламентарна република

Експертът по турска политика Фирдевс Робинсън нарича Кълъчдароглу опитен политик. "Той има репутацията на честен, деликатен, но дисциплиниран и решителен човек".

Кандидатът отива на тези избори с много обещания. В края на януари "коалицията на шестте" публикува документ от 250 страници с конкретни предложения за промяна на ситуацията в страната.

Сгъстена в един-единствен параграф, опозицията обещава да се бори за правата и свободите, да се отърве от корупцията, планира да преориентира външната политика към Запада, за да разреши настоящите разногласия със съюзниците от НАТО, да се откаже от нестандартната икономическа и финансова политика на Ердоган, която доведе страната до криза, и да гарантира свободата на словото.

Но най-важното е да се промени конституцията, за да може Турция да се върне към парламентарна система и да се отърве от измененията от 2017 г., които дадоха на Ердоган максимални правомощия.

"За разлика от авторитарния Ердоган, който се обгражда с хора, подбрани не заради уменията им, а заради лоялността им, Кълъчдароглу обещава да възстанови меритокрацията (т.е. принципа най-способните хора да заемат ръководни постове)", казва Фирдевс Робинсън.

Изглежда, че тези обещания звучат примамливо за повечето външни наблюдатели. Но турското общество е по-сложно.

По време на двете си десетилетия на власт управляващата Партия на справедливостта и развитието постепенно изгради диалог с различни социални групи чрез религиозна принадлежност. По този начин образът на "турския мюсюлманин" се превърна в обединителна точка за много турци както в страната, така и извън нея.

Ердоган редовно разиграва тази карта: обвинявайки "външните врагове" за проблемите на страната, той намеква за "немюсюлманския Запад". Неведнъж турският президент е заявявал, че няма разлика между "атака" срещу турската икономика (въпреки че тя пострада главно от неефективната политика на самия Ердоган) и "атака" срещу вярата, която обединява нацията.

В навечерието на предстоящите избори Ердоган отново се обърна към обичайната си реторика: той публично се възмути, когато западните медии започнаха да говорят за значението на турските избори за световната политика, тълкувайки го като: "Западът иска да повлияе на изборите".

И все пак всеки път, когато независими журналисти споменаваха управляващата партия като ислямистка, нейното ръководство веднага се опитваше да оспори тази характеристика: "Не - казваха те - ние сме само "консервативни демократи".

Такива идеи често са популярни в общества, които лесно приемат идеята за величието на собствената си нация и културните и религиозните ценности в противовес на външен враг.

И дори онези членове на религиозната общност, които виждаха проблеми в политиката на Ердоган, не бяха готови да подкрепят опозиционната Републиканска народна партия, която се застъпваше за принципа на секуларизма, т.е. за ясно разделение между религията и държавата.

На практика това се изразяваше например във факта, че докато беше на власт, опозиционната Републиканска народна партия подкрепяше забраната за носене на забрадки и хиджаби от жените в учебните и обществените заведения. В продължение на години младите момичета се стремяха да получат правото да носят хиджаби в училищата, а държавните служители - на работното място. Ердоган и партията му успешно се възползваха от тази ситуация, като се застъпиха за отмяната на забраната. Оттогава насам той постоянно подчертава, че именно усилията на неговата партия са дали на турските жени правото да носят хиджаб. В опозиция Републиканската народна партия продължава да гледа на забрадката като на заплаха за турската демокрация (или поне като на символ на такава).

Но през есента на миналата година Кемал Кълъчдароглу и неговата партия най-накрая осъзнаха, че се лишават от подкрепата на религиозната част от обществото. Кълъчдароглу се извини за грешките на партията си и обеща, че жените ще могат да носят забрадки.

Проблемите на Ердоган

За Ердоган ситуацията все още не е добра. Рейтингът му все още е висок - според проучванията 44% са готови да гласуват за действащия президент, но Кълъчдароглу изпреварва опонента си с 56%.

През 2011 г. Турция беше 17-ата по големина икономика в света и изпреварваше всички страни от Г-20 по отношение на растежа. Ердоган е обещал, че до 2023 г. Турция ще бъде сред десетте най-силни икономики в света.

2023-та настъпи, но Турция само се отдалечи от целта си. Икономическата криза в страната продължава. Хората забелязват как цените на най-елементарните неща - храна и транспорт - се повишават драстично. Причината за тази криза е самата система, която Ердоган е изградил в страната.

Централната банка няма почти никаква автономия и взема решенията, които президентът очаква от нея. А президентът има своеобразно виждане за паричната политика.

В целия свят централните банки реагират на ускоряващата се инфлация, като повишават основния си лихвен процент - процентът, при който централната банка отпуска заеми на търговските банки. В Турция обаче централната банка понижи основния си лихвен процент, което задълбочи кризата.

Високата безработица изостря социалното напрежение и негативните нагласи, предизвикани от притока на мигранти.

"Турция е пренаселена страна. Само в нея има около 4 милиона сирийци. Кой е решил този проблем? Това е много сериозен въпрос, защото тези хора заемат работни места, наред с други неща. Това е ахилесовата пета на Ердоган и опозицията настоява усилено за това", казва Юрий Мавашев, директор на руския Център за изследване на нова Турция.

Мавашев смята, че Ердоган се е притиснал сам в ъгъла с реториката си за "ислямска солидарност". Дори собствените му избиратели ще го обвинят в непоследователност, ако след тази реторика реши драматично да попречи на мигрантите.

Електоратът на действащия президент, състоящ се предимно от бивши жители на селата, които са се преместили в големите градове, вече е недоволен. През времето, когато са живели в Истанбул и Анкара, те са имали време да усетят как се е подобрил животът им, но през последните години, и особено с настъпването на кризата, те също се сблъскват с високите цени и безработицата.

Земетресението

Като се има предвид, че режимът на Ердоган разчиташе в голяма степен на обещанията за стабилизиране на икономиката, настоящата криза е сериозен проблем за действащия президент.

Опитен политик със значителни административни ресурси, Ердоган и преди не се е притеснявал да взема популистки решения, дори такива, които очевидно биха могли да навредят на националната икономика. Много от настоящите икономически проблеми, които засягат рейтинга му, биха могли да бъдат засенчени с политически средства. Но точно след като той определи датата на изборите, в Турция имаше земетресение. Загинаха десетки хиляди хора. Повече от един милион души останаха без дом.

Партията на Ердоган се опита да обвини за разрушенията строителните предприемачи, за които се твърди, че са използвали некачествени материали, поради което щетите са толкова тежки. Този ход даде само частичен резултат. Според социологически проучвания 34% от турския народ обвинява правителството за случилото се и само 26,9% - строителите. Ситуацията е обратна сред дългогодишните поддръжници на Ердоган, тук 46,2% смятат, че отговорни са строителните компании.

Лидерът на опозицията Кълъчдароглу заяви, че вината е на правителството, което, според него, е допуснало корупция и ниски строителни стандарти.

Щетите от земетресенията в страната, по данни на ООН, надхвърлят 100 млрд. долара. Говорителката на ООН Луиза Уинтън описа ситуацията така: "Нуждите на страната са огромни, а ресурсите - оскъдни.

Независимо от това кой ще спечели президентската надпревара и ще получи мнозинство в парламента, Турция я очакват трудни времена. Фирдевс Робинзон заяви, че страната се нуждае от фундаментални реформи в икономиката, армията, публичния сектор и образователната система.

В най-засегнатите региони има около девет милиона избиратели, които разполагат с гласовете, за да изберат 96 от 600-те законодатели в страната. Затова се води постоянна битка за тези гласове.

С надеждата да запазят подкрепата си, властите обещаха обезщетения и бързо възстановяване на домовете, а програмите за премахване на отломките се ускоряват. Опозицията също се опитва да привлече хората на своя страна. Администрациите в Истанбул, Анкара и Измир, с техните опозиционни кметове, изпратиха спасителни екипи и хуманитарна помощ в засегнатите райони.

Но в този вот има още една група гласоподаватели, която може да окаже значително влияние върху резултата.

Кюрдите решават

Демократичната партия на народите (ДПН) е третата по големина партия в турския парламент. Тя е лява политическа сила, която защитава правата на етническите малцинства в страната, особено на кюрдите.

Кюрдите са най-големият народ без държава. След Първата световна война територията, на която живеят милиони кюрди, е поделена между Турция, Ирак, Сирия и Иран, но кюрдите не могат да бъдат асимилирани почти никъде - в повечето от тези страни те са преследвани и правата им се пренебрегват.

В Турция живеят най-малко 15 милиона кюрди, които според различни оценки съставляват от 15 до 23% от населението. Именно те са последователно подкрепяни от Демократичната партия на народите.

Няколко членове на тази партия са в затвора по обвинения в тероризъм. Бившият лидер на партията Селахаттин Демирташ беше арестуван още през 2016 г., обвинен във връзки с основаната в края на 70-те години на миналия век Кюрдска работническа партия, която се опита да постигне независимост с оръжие в ръка.

Демирташ и други негови поддръжници продължават да са в затвора, въпреки че Европейският съд по правата на човека поиска незабавното освобождаване на политика, установявайки многобройни нарушения в неговия случай.

Самата партия е на ръба на ликвидацията. Главната прокуратура я обвинява в "сепаратистка дейност" и връзки с Кюрдската работническа партия. За 12 май е насрочено заседание на Конституционния съд, на което ще се реши дали партията ще бъде разпусната.

Демократичната партия на народите не е получила покана да се присъедини към опозиционния съюз, а самите лидери на партията дадоха да се разбере, че не очакват такава покана. Но именно тази партия би могла да окаже значително влияние върху резултата от изборите.

Малко вероятно е Ердоган или Кълъчдароглу да могат уверено да преодолеят бариерата от 50% на първия тур без подкрепата на ДПН. "Победа на опозицията на първия тур е възможна, ако ДПН подкрепи някой кандидат", казва Синан Улген.

"ДПН иска едно нещо - да бъде третирана като легитимна, законна политическа партия. Кълъчдароглу обещава да се срещне с ръководството на партията по време на предизборната си кампания и ако тези разговори преминат добре, е възможно ДПН да подкрепи неговата кандидатура, а не да издигне някой свой. Ако това се случи, шансовете на Кълъчдароглу да бъде избран още на първия тур ще се увеличат значително", допълва Фирдевс Робинзон.

Бюлент Кенеш, бивш редактор на англоезичния турски вестник Today's Zaman, който никога не е криел опозиционните си възгледи и често е критикувал президента, е убеден, че за да няма какво да противопостави на Ердоган на изборите, опозицията трябва да спечели с 15% разлика.

"Разликата трябва да е толкова голяма, че Ердоган да няма никакъв шанс за манипулация. А той е умел в създаването на проблеми за опозицията. А кюрдите могат да изиграят важна роля на тези избори. Имам чувството, че Кемал Кълъчдароглу е в известен смисъл идеалният кандидат, който може да се съобрази с кюрдите и да води справедлива политика спрямо тях", смята Кенеш.

Изборът

Въпреки твърдостта на режима на Ердоган, изборите играят важна роля в Турция - през последните десетилетия хората свикнаха да имат право на глас в политиката - възможност, от която никой не е готов да се откаже.

"Каквото и да прави пропагандата, в Турция е невъзможно да се действа със същите методи като в Русия", казва Юрий Мавашев. - Това е напълно различен народ, различна политическа култура. Ако някой се осмели да подготви нещо по руски образец, ще има последствия: стотици хиляди, а може би и милиони, ще излязат на улицата. И кой ще им се противопостави? Дори сред силите за сигурност все още има много привърженици на партията на Ататюрк. Силите за сигурност няма да стрелят по хората заради Ердоган. И Ердоган не може да не разбере това, така че напрежението няма да ескалира.

Изборите за кмет на Истанбул, които бяха спечелени два пъти от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу, бяха показателни: дори когато властите анулираха резултатите, подкрепата за Имамоглу само нарасна, а избирателите ясно показаха, че всякаква намеса във волята им е неприемлива.

Синан Улген добавя: "Да, малко вероятно е изборите да бъдат 100% честни. Но това ще бъде народен вот. Както правителството, така и цялата политическа върхушка ще трябва да приеме резултатите от тези избори. Най-очевидният сценарий според мен е, че тези избори ще доведат до преход към демокрация в Турция.

Журналистът Бюлент Сенеш е по-предпазлив по отношение на този сценарий. Кълъчдароглу има шанс да спечели, но дори и да го направи, той не е готов да се върне в Турция.

"Проблемът на Турция не е само в това кой е нейният лидер. Напротив, лидерът е резултат от социалните и дори етичните проблеми, които съществуват в обществото, и не съм сигурен, че бих се чувствал комфортно да бъда там. През 2013 г. Ердоган се оказа в центъра на огромен корупционен скандал. И какво се случи? Хората все пак гласуваха за него. Затова се надявам, че новият лидер ще успее да направи Турция част от цивилизования свят, надежден партньор. И тогава може би ще променя мнението си", казва Сенеш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Слънце

20.03 2023 в 15:06

а дано изгасне нейсе на Ердо крушката

-529

1

6екеr4о

20.03 2023 в 11:09

Два фактора изключително силно подкрепят опозиционния кандидат, тава са инфлацията и скорошните земетресения, но аз съм скептичен.
Изборните резултати навсякъде по света се решават от преобладаващото тъпоглавие, а за Турция особеното е, че Кълъчдароглу е представител на религиозно малцинство, което определено допълнително затруднява кандидатурата му.