Как да спрем гаврата със Спешна помощ от мними пациенти

OFFNews 23 август 2017 в 11:36 3082 2

Как да спрем мнимите пациенти, които разиграват Спешна помощ, тези, които дават грешен адрес, а после - гневни, че линейката се е забавила - вадят нож?

Предложение за справяне с този проблем - ежедневие за спешните лекари, даде бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, провокиран от случая, разказан от bTV вчера. Той предложи за подобно нещо да има глоба и тя да не е формалност, заобикаляна например с изтичането на давностния срок.

"Значи, семейство юнаци викат Бърза помощ, но дават грешен адрес. Линейката обикаля, а когато ги намира, те са изнервени заради „забавянето“. Вадят нож. На всичко отгоре спешност явно няма – ден по-късно никой не се лекува в болница. И какво да правим? Ами има държави, където семейството юнаци ще получат една солена сметка, за викането на линейка без причина. За заплахата с нож – други органи (трябва да) се грижат. Та въпросът е, готови ли сме като общество да приемем, че за неоснователно повикване на спешна помощ се плаща? Не, не питам за политиците. Те правят това, което хората искат. А хората искат ли го?", пита д-р Константинов.

"Плаща се винаги. Сега плащаме всички. Чрез данъците си. Питам дали сме готови да приемем, че не всички трябва да плащаме, а само тези, които злоупотребяват. И да, аз съм за солидарността, но с болните и страдащите. Не с пияните, дрогираните и простаците", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11915

2

stob

03.09 2017 в 20:43

А каква идея имате д-р Константинов, за събирането на глобите от пияните цигани?Те най-често злоупотребяват със сигналите към тел 112 и най-редовно атакуват пунктовете на Спешната помощ?!