Коммерсантъ: Преговори между лидерите на САЩ и Русия са много вероятни

За срещата на Доналд Тръмп и Владимир Путин се готвят помощниците им и особено противниците

OFFNews 26 юни 2019 в 16:22 3196 0

Доналд Тръмп, Владимир Путин

Снимка svoboda.org

Състоялата се в Израел среща на Николай Патрушев /секретар на съвета за сигурност на Русия/ и Джон Болтън /съветник на президента на САЩ по националната сигурност/ увеличи шансовете за среща и на лидерите на двете държави по време на Г-20 в Осака.

Списъкът на темите за обсъжданията, подготвян за преговорите между Путин и Тръмп, е дълъг: от проблема за регионалната сигурност до икономиката. При това като гарантиран резултат от срещата им може да бъде посочено само това, че Тръмп ще се озове под нова вълна на критики от страна на опонентите си. Вчера демократите предприеха нов опит да получат стенограмите от предишните лични и телефонни разговори между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

„Подготовката върви и ние не изключваме, че подобна среща е възможно да се състои“, внимателно заяви на 25 юни прессекретарят на Путин Дмитрий Песков в отговор на въпрос за евентуални контакти на двамата президенти в рамките на Г-20 в петък в Япония. Той определи руско-американско-израелските преговори в Йерусалим като част от подготовката за възможна среща на високо равнище.

В Израел Джон Болтън отбеляза, че главата на Белия дом очаква възможност за среща с руския президент. Той не разкри какви именно теми ще бъдат обсъждани по време на преговорите. Междувременно в хода на телефонен брифинг за журналисти високопоставен представител на Държавния департамент, пожелал анонимност, все пак намекна някои теми.

Според него няма официален дневен ред за срещата, но във Вашингтон се надяват, че ще се обсъди максимално широк кръг от въпроси и „на първо място, проблемите на регионалната сигурност – Иран, Украйна, Сирия, Близък Изток, а също и контрол над въоръженията и подобряване на двустранните отношения“. Дипломатът не изключи, че в този кръг може да попадне и ситуацията във Венецуела.

А може да бъде засегната и темата за чуждата намеса в американската политика, но едва ли би станала предмет на сериозни дискусии. Представителят на Държавния департамент съобщи на журналисти, че Тръмп „няма да отправи нови сигнали за недопустимостта на намесата в изборите в САЩ“: „Ако говорим за някакъв сигнал към Путин, то, струва ми се, позицията на президента е добре известна. И той ще я повтори“.

В същото време Москва твърди, че Вашингтон не натиска „газта“ по другата токсична за двустранните отношения тема. Както каза Песков, САЩ не са поставили като условие за срещата на двамата президенти освобождението на украинските моряци, задържани от руските гранични власти на 25 ноември м.г. в Керченския пролив. А точно заради тази ситуация в последния момент по инициатива на американския президент бе провалена срещата му с Владимир Путин по време на миналогодишното събрание на Г-20 в Аржентина.

Колкото до руската визия за предстоящата среща, за нея говори миналата седмица Владимир Путин в хода на пряката линия. „Ние имаме за какво да говорим и в сферата на международната сигурност, разоръжаването, предвид приключващия в близко време Договор СНВ-3 /за мерките по съкращаването и ограничаването на стратегическите настъпателни въоръжения, бел.ред./ , и от гледна точка на установяването на нормални междудържавни отношения във всички области“, заяви той.

„Ето американските компании не се оттеглят от руския пазар, работят, макар стокообменът да не е голям, но при Барак Обама той спадна до 20 млрд.долара, а при президента Тръмп се покачи до 5 млрд., независимо от всички ограничения и санкции“, каза руският лидер.

Така или иначе, както отбелязват и във Вашингтон, става дума не за „официална среща на върха“, а само за кратка среща, „за обичайно, рутинно мероприятие“.

Владимир Путин и Доналд Тръмп се срещаха три пъти в различни формати: на Г-20 и APEC /Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество, Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC, бел.ред./ през 2017 г., и в Хелзинки през 2018 г. Най-пълноценната среща на двамата лидери беше във Финландия. И всеки път след срещата с руския лидер кризата в отношенията между Москва и Вашингтон се изостряше, а политическите противници на Доналд Тръмп в САЩ засилваха атаките си срещу него.

В навечерието на лидерската среща в Осака демократите в американския Конгрес отново поискаха от Белия дом да им бъдат предоставени стенограмите на личните и телефонните преговори между Тръмп и Путин. По данни на американските медии, които се позовават на свои информирани източници, президентът на САЩ е „предприел невероятни усилия“, за да скрие тази информация и в един от случаите е разпоредил да му бъдат предадени всички записи, направени от преводача – ставаше дума за разговора между двамата лидери по време на Г-20 през 2017 г.

През февруари т.г. ръководителят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф, шефът на комисията по надзора Елайджа Къмингс и членът на комисията по международните работи Елиът Енгел пратиха в Белия дом писмо с искането за обяснения къде точно се намират стенограмите от разговорите на президента на САЩ с руския лидер и с молба тези документи да бъдат предоставени на законодателите. В отговор юрисконсултът на Белия дом Пат Чиполоне заяви, че всички дипломатически преговори на държавния глава представляват тайна и съдържанието им не може да бъде разкрито.

В новото писмо до Белия дом конгресменът Къмингс подчертава, че властта в САЩ разполага с време до 8 юли да предаде в Конгреса всички документи, отнасящи се до разговорите на Тръмп с руския президент. В противен случай членовете на Камарата на представителите смятат да използват пълномощията си, за да получат тези записи по съдебен път. Те подозират Доналд Тръмп в нарушение на закона за съхраняване на президентските записи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови