Медиана: Георг Спартански води с 30,2% в Плевен, ще има балотаж

OFFNews 15 октомври 2019 в 16:10 4613 0

Действащият кмет на Плевен Георг Спартански, който е кандидат за нов мандат, издигнат от Инициативен комитет, е основният претендент да спечели изборите. 

Това показват данните на агенция "Медиана"* от представително за общината изследване. За Спартански биха гласували 30,2 на сто, за кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров - 25, 4 на сто, а за Илиян Йончев от БСП - 16,9 на сто.

49 на сто от анкетираните обаче твърдят, че искат промяна на кмета, 35 на сто - Спартански да запази поста си, а 16 на сто са без мнение. 42,6 на сто твърдят, че градът запада, само 9,2 на сто, че се развива, а 30,5 на сто - че в някои отношение върви напред, а в други - назад. 

Преобладава желанието Плевен да има нов кмет, но няма един кандидат, който да е по-харесван от Спартански, гласовете се разпръскват в различни посоки, обясняват социолозите. 

"Като цяло, преобладават нагласите за смяна на кмета, но те се разпръскват в различни посоки – към различни кандидати. А и Спартански има значителна маса симпатизанти, удовлетворени от неговата работа (или най-малкото приемащи, че той е по-добрият избор)", се казва в анализа на агенцията.

Според прогнозата на "Медиана" засега изглежда най-вероятно, че ще има втори тур на кметските избори.

"Прави впечатление, че към момента симпатизантите на ГЕРБ постепенно се консолидират около своя кандидат като по този начин намаляват разликата между двамата. Симпатизантите на БСП са силно раздвоени между своя кандидат и Спартански, което и намалява шансовете на Илиян Йончев", отбелязват още от агенцията. 

Това не е прогноза, а моментна снимка на предизборните нагласи на избирателите, уточняват от "Медиана".

В общинския съвет на Плевен ще има представители на пет политически формации - ГЕРБ, БСП, инициативен комитет за Георг Спартански, ВМРО, АБВ. Данните показват водачество на ГЕРБ, но без възможност да постигне мнозинство, като разликата с БСП е 3 процента. 

Това не е прогноза, а моментна снимка на предизборните нагласи на избирателите, уточняват от "Медиана". 

---------------------------------------------------------------------------

*Характеристики на изследването: 

Обем на изследваните лица - 383 човека 18 + г. жители на община Плевен
Метод  „Facе-to-face” интервюта по домовете на респондентите
Извадка Двустепенна гнездова извадка
Представителност Представително за община Плевен

Период на провеждане Проведено на терен: 9 – 13 октомври 2019 г.

Изследването е проведено от агенция „МЕДИАНА“ по поръчка на „Институт за модерна политика“. Проведено е на терен 9 – 13 октомври 2019 г. с 383 човека 18+ години, жители на община Плевен и е представително за общината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови