Миниколайдер, суперкомпютър, а метро София-Варна кога?

Николай Слатински 26 юни 2019 в 08:27 9393 6

От миниколайдер до суперкомпютър!

Наддаването на първите лица нека да продължи!

Миниколайдерът ще ни позволи да наблюдаваме малката черна дупка, в която се превръщаме и която поглъща всичко по пътя си - надежди, доверие, амбиции, бъдеще.

Суперкомпютърът ще ни помогне да анализираме в детайли свръхкорупцията, защото с обикновените изчислителни средства всички излизат невинни като вода ненапита и чисти като момина сълза.

Има още идеи за лансиране:

Писта за Формула 1 край Голо бърдо.

Подземно метро от София до Варна.

Обръщане на посоката или промяна на коритата на реките Марица и Струма.

Световен търговски център в Дупница - най-високият в цялата северноатлантическа общност.

Ах, да, да не забравя построяването на АЕЦ Белене!

Така се случват нещата в България - тръгне ли да загнива един обществен строй, първите лица в държавата започват да лансират грандиозни и грандомански проекти, на които и Остап Бендер с неговото Ню Васюки може да завиди. Само дето Луканов и Дойнов имаха по-прагматично въображение. Та и Институтът за тежко машиностроене в Червена могила, Радомир, в който автоматизирах на първите "Правец" инженерната дейност, се оказа част от близо стоте завода на отечествения ВПК. И българската нация бе нация техническа. Първата техническа нация, докарала се до техническа катастрофа.

Но това е било така, защото сме нямали миниколайдер и суперкомпютър.

А ето как Остап Бендер рисува светлото бъдеще на Васюки:

Васюкинци няма да дават никакви пари. Те ще по-лу-ча-ват! Всичко е извънредно просто. На турнира с участието на такива световноизвестни майстори ще се стекат любители на шахмата от целия свят. Стотици хиляди хора, материално осигурени хора, ще тръгнат за Васюки. Първо, речният транспорт не може да превози толкова много пътници. Следователно НКПС ще прокара железопътна магистрала Москва—Васюки. Това — едно. Второ — това са хотелите и небостъргачите за настаняване на гостите. Трето — повдигане на селското стопанство в радиус от хиляда километра: гостите трябва да бъдат продоволствувани със зеленчук, плодове, Хайвер, шоколадени бонбони. Дворецът, в който ще стане турнирът — четвърто. Пето — построяване на гараж за колите на гостите. За да бъдат предавани по целия свят сензационните резултати от турнира, ще се наложи да бъде построена свръхмощна радиостанция. Това — шесто. Сега относно железопътната магистрала Москва—Васюки. Няма съмнение, че тя не ще може да превози до Васюки всички желаещи. Оттука и нуждата от аеропорт „Голямо Васюки“ — редовно излитане на пътнически самолети и дирижабли за всички краища на света, включително Лос Анджелис и Мелбърн.

Ослепителни перспективи се разгърнаха пред васюкинските любители. Пределите на стаята се разшириха. Порутените стени на конезаводското гнездо рухнаха и вместо тях към синьото небе се извиси стъклен тридесет и три етажен дворец на шахматната мисъл. Във всяка негова зала, във всяка стая и дори в летящите като куршуми асансьори седяха замислени хора и играеха шах върху инкрустирани с малахит дъски…

Б. ред. - Статията на проф. Николай Слатински е от профила му във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

26.06 2019 в 16:03

Ама тогава не се разпасвахме, за да имаме ускорители, космонавти, и заводи. А сега гладуваме, за да има цецкО личен асенсиор, и ловецът на крадци - краден покрив с курварник на него.

23293

5

Стефан

26.06 2019 в 15:53

То, колко години минаха и дявол знае колко вярно помня. Но това чудо е голямо, колкото малка къща ще дойде да беше. Затова го и монтираха още в ямата, преди да направят плочата на май минус първият етаж. То е по-дълбоко.
А от къде го домъкнаха, не помня. Май от ГДР-то, но изобщо не съм сигурен.

23293

4

Стефан

26.06 2019 в 15:36

Голямата железария и магнитите на ускорителчето си стои в мазето на Физическия факултет на СУ още от началото на 80-те. Когато строиха новата сграда. Та на Борисов ще му е трудно да си припише тая заслуга.

3700

3

опетков

26.06 2019 в 09:49

Слатински не е мръднал в умственото си падение от времето когато беше съветник на Гоце. Ако продължим малко в стила на Илф и Петров, на него много му приляга любимото определение на Паниковски: "жалка, нищожна личност".

4000

2

Дайми Брадвата

26.06 2019 в 09:03

Мхм.
Майната му, за какво ни е да развиваме нАука на Територията?!
К'ви са тез суперкомпютри, к'ви са тези ускорители?
Дай нам бира, сръбска музика и кебапчета!
Голям праз, че ускорителят може да се използва И за лечение на ракови заболявания. Дреме ти, че суперкомпютърът е важен инструмент при изграждането и изследването на модели в сума области на познанието. Важното е бетон да се лее!

5300

1

квазимодо

26.06 2019 в 08:34

Мозъчен скопец. Ти си главен хейтър на републиката , нали. Поне смени тая снимка ,че имаш вид на много бавно развиващ се. В тази държавица е бъкано с професорчета и 90% са от библиотекарския институт.