Моля ви, не възстановявайте бутафорията пред Леденика. По-добре да платим глобата

Владимир Йончев 26 февруари 2020 в 21:10 17886 6

Пещерата Леденика и районът около нея са сред най-красивите, които съм виждал през живота си.

До тях се стига през още по-красиво място - високите 550 метра Врачански скали в прохода Вратцата и невероятно романтичните полянки на брега на река Лева.

Из цялата тази красота навремето беше прекаран дискретен лифт покрай скалите. С времето се счупи.

Тези 5 милиона лева, които бяха изхарчени за "атракцион" от стиропор, бяха предвидени за ремонт на лифта. С него Враца можеше да стане един от туристическите центрове на България, още повече, че е само на 80 минути път от София.

Вместо за лифт обаче тези пари бяха пренасочени за тази бутафория, с цел да бъде открадната по-голяма част от тях, защото при ремонт на лифта не оставаше нищо за крадене.

Вчера "атракционът" рухна.

Днес министерството на регионалното развитие обяви, че строителят му е длъжен да го възстанови. В противен случай бенефициентът - община Враца, ще бъде глобен.

Да, процедурата е такава.

Само че в този случай няма нищо нормало. Това, че стиропорната бутафория рухна е най-хубавото нещо в тази нелепа история. 

Ние сме кротък народ. Свикнали сме. Знаем, че корупцията ограбва. Дори ни се вижда кръвождано да извикаме на глас мисълта, която ни се върти - че най-добре е хората, дали, както и хората, взели парите, да бъдат обесени на лифта.

Дори няма да питаме дали прокаралите проекта междувременно не се издигнаха в кариерата и в момента не проверяват сами себе си.

Изобщо халал да са ви тия 5 милиона. Свикнали сме, че корупцията ограбва джобовете ни. Но в случая с Леденика, освен джобовете, ограбва природата, гаври се с естетиката и разбирането ни за нормалност.

Пещерата Леденика е разположена е в уникално красив валог. Пльокнатият там стиропор прецака усещането на всички хора, които обичаха това място. Ходил съм десетки пъти на Леденика преди гаврата с пещерата. След като веднъж видях "атракционите", не съм ходил повече. Мястото беше унищожено.

Слава Богу, природата си свърши работата и възстанови щетите, които хората й нанесоха.

Моля ви, не се опитвайте да възстановявате това грозно нещо, за което похарчихме 5 милиона лева. Те вече са взети от джоба ни, отишли са където трябва. Ще преживеем и финансовата корекция, която ЕС ще наложи на Оперативната програма, т.е. пак на всички нас. Само възстановете района такъв, какъвто беше преди жалката инасталация от стиропор.

И още една молба, ако е удобно: Следващия път, когато решите да крадете 5 милиона, направете го по-естетично. Откраднете ги през тръби, които се заравят в земята, през липсващ пласт асфалт на магистралата, въобще през нещо, което не се вижда.

Само не унищожавайте най-красивите места в родината ни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5300

6

квазимодо

27.02 2020 в 14:32

100 процента съгласие с Г-н Йовчев. Как пък поне веднъж не отидоха до пещерата тия дето измислиха тази повърня и да се заслушат в това какво говорят хората за него. Щяха да се застрелят сами, предполагам , за това. Това миризливо повръщано нещо ако се възстанови , ще е по добре да върнат шестоъгалния петохуйник прд НДК.

15256

4

mendi

27.02 2020 в 13:39

И в пещерата положението не е по добро - пушеци и лазери като в дискотека. Това шоу въобще не се връзва с обстановката, да не говорим как се отразява на екосистемата...

6145

3

kokoten

26.02 2020 в 22:34

Не мислех,че някога ще го кажа,но БРАВО,ЙОНЧЕВ,БРАВО....

77927

2

El Commandante

26.02 2020 в 21:58

Ами, ами....напротив! Не само го възстановете ами и наслагайте градински джуджета и също така възстановка от битката при Клокотница с войници от гипс!
Може и китайски дракон да се сложи.

15509

1

Бухльо

26.02 2020 в 21:38

Добре си го казал Влади. Само, ако може да не крадат през липсващ пласт асфалт, защото това пък убива.