Москва предлага на Запада създаване на аналог на ОССЕ за Персийския залив

OFFNews 25 юли 2019 в 15:32 2664 0

Снимка theguardian.com

Новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че страната не желае по-нататъшна ескалация на напрежението в района на Персийския залив и е готова на преговори с Иран.

„Без всякакви предварителни условия, по всяко време и на всяко място ние искаме да се срещнем с тях и да поговорим как можем да се върнем към преговорите“, казва Еспър, цитиран от пресслужбата на Пентагона. Отношенията между двете страни се изостриха след решението на президента Тръмп да развали ядреното споразумение с Техеран и да възобнови натиска чрез санкции срещу Иран заради нарушения на условията по сделката. В ислямската република определиха това като незаконни и неоснователни действия.

На фона на заплахата от война между САЩ и Иран Русия представи нова концепция за колективна сигурност в Персийския залив, пише „Коммерсантъ“. Документът предвижда поетапно и дългосрочно урегулиране. Но той ще се конкурира с оперативните опити на колективния Запад да снижи напрежението на „танкерната война“ с Иран – в Лондон и Вашингтон вече предложиха да се създаде военно-морска коалиция за защита на корабоплаването в Ормузкия и Баб-ал-Мандебския проливи край бреговете на Иран и Йемен.

Русия може да свика заседание на Съвета за сигурност при ООН за недопускане на ескалацията в зоната на Персийския залив, съобщи вчера пред журналисти специалният представител на руския президент За Близкия Изток и Африка, зам.-външен министър Михаил Богданов. Преди това той презентира новата руска концепция за колективна сигурност в Персийския залив пред представители на арабските държави, Иран, Турция, 5-имата постоянни членове на СС при ООН, ЕС, страните от БРИКС.

През последните години САЩ засилиха натиска си върху Техеран, като получиха различни отстъпки от страната – от прекратяването на ядрените и ракетните програми до намаляване на външнополитическата активност.
Москва предлага в Персийския залив да се създаде организация за сигурност и сътрудничество, където покрай регионалните играчи биха могли да влязат Русия, Китай, САЩ, ЕС и Индия. Руското външно министерство смята да започне реализирането на концепцията с борбата с тероризма, урегулирането на регионалните конфликти, разрешаването на споровете около иранската ядрена програма.

Русия не за пръв път представя идеята си за разработване на колективна система за сигурност в Персийския залив. Подобни опити са предприемани и в края на 90-те, когато възникна заплахата от американско нахлуване н Ирак, и през 2 000-е г. Но Москва не получи реална подкрепа за инициативата си.

„Ние сега разчитаме на по-голямо разбиране от страните в региона, които видимо са се убедили, че е било нужно по-енергично да подкрепят предложенията на Русия, за да се избегне войната и хаосът“, казва зам.-председателят на Асоциацията на руските дипломати Андрей Бакланов. Той е участвал многократно в преговорите, свързани с разработката на идеята за създаването на колективната сигурност в региона. Според него този път Москва смята да използва позитивния опит от разблокирането на ситуацията в Сирия, както и наложилите се напоследък тесни контакти с регионалните играчи.

САЩ са готови да предоставят свои военни кораби за координация на операциите в региона, но предлагат на съюзниците си да поемат съпровождането на търговските кораби и финансовия товар. Бъдещата операция получи названието „Sentinel“ /Страж/. САЩ подчертаваха, че тя не е насочена против Техеран и в същото време казваха, че работят по посока на промяна в поведението на иранските власти. В отговор Иран обеща да изпълни многократните си заплахи да затвори Ормузкия пролив и подчерта, че отговорността за сигурността на проливите е дълг на страните в региона.

Тъй като не желаят да бъдат въвлечени в конфликта между САЩ и Иран, повечето от съюзниците на Вашингтон се отнесоха към идеята за военно-морската коалиция доста предпазливо. Впрочем, отказът от американската оферта от страна на вече бившия британски премиер Тереза Мей няма да предпази Лондон от конфронтацията с Техеран. След като в Гибралтар беше задържан ирански танкер, ислямската република започна лов на британски кораби. В резултат тази седмица Великобритания инициира създаване на европейска коалиция за борба с пиратството.

„В момента ние обсъждаме европейската инициатива с Великобритания и Германия“, заяви външният министър на Франция Жан-Ив Ле Дриан. Идеята се подкрепя от Дания, Италия и Холандия, съобщи Ройтерс. Германия, Испания, Полша и Швеция все още проучват въпроса. И никой от европейците, в това число и британците, не искат отношенията с Иран да се изострят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови