На кого трябва да се сърди Борисов?

Мая Младенова 10 октомври 2018 в 10:47 10643 7

Бойко Борисов

Бруталното убийството на журналистката Виктория Маринова бе разкрито скоростно след безпрецедентен вътрешен и международен натиск. Причината за това бе не само жестокостта на престъплението, а допускането, че то би могло да е свързано с разследване за корупция.

Макар още от самото начало версията за връзката между престъплението и работата на покойната Виктория да бе третирана като слабо вероятна, именно тя намери широк международен отзвук.

При обявяването на задържания извършител Борисов гневно обяви, че „българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и Словакия, да се очернят държавата по най-нагъл начин и да се радват България да е в негативните новини“.

Прав е. Но само донякъде. Защото зад ширещия се национален нихилизъм се крият години корупция, лъжи, афери, олигархични връзки, кръгове, недосегаеми за правосъдието лица. Имена, които шестват по заглавията в медиите и никога не са изричани от властта. Борисов и българските власти сами се поставиха в ролята на лъжливото овчарче. И дори сега, докато си вършеха работата професионално и разкриха за часове извършителя, мнозина не им вярваха. Не им повярваха нито у нас, нито в чужбина.

Урокът от тези два дни е и за гражданите, и за медиите, и за властта. Трагичният случай от Русе някак успя да фокусира в себе си безброй проблеми и всеки видя в него собствената си болка: сигурността, дезинформацията, лъжата, корупцията. 

Урок №1 е за Борисов.

Замазване на скандали, афери, съмнителни прокурорски акции, задействани в подходящ за властта момент, а преди това държани под ключ с години - всичко това системно руши доверието. 

Изведнъж Би Би Си съобщава, че е убита журналистка в Русе. Цитира ОССЕ, която я нарича "разследващ журналист". И никой не поставя тази информация под съмнение. Защото британската обществена медия е синоним на доверие. Макар и с подвеждащо внушение, информацията там задейства лавина от заглавия и реакции по целия свят. Стигна се дотам, че квалитетни медии като "Файненшъл таймс" поставиха портрета на Виктория до тези на убитите журналисти от Малта и Словакия. На фона на това разумните гласове от България за инцидентен акт на насилие и убиец психопат останаха нечути. Никой не им повярва.  (Впрочем Би Би Си редактира новината на сайта си и фразата "разследващ репортер" бе заменена с журналист - вижте тук и тук).

В тези два дни Борисов вероятно е трябвало много пъти да обясни, че това не е покушение срещу разследвал управлението му журналист. Но нали това е същият човек, който е обяснявал на същите хора, че у нас се борим срещу корупцията? Че правим съдебна реформа? Че не злоупотребяваме с европейски фондове? Нали това е страната с падащ рейтинг в класациите за медийна свобода?

Урок №2 е за медиите.

Да, изглежда никой не ни вярва. Бурният и замърсен медиен поток е удавил аудиторията. Все по-малка част от нея се ориентира в новините. Все по-малка част знае на коя медия да вярва и на коя не. По-лесно e човек да реши дилемата генерално: "вярвам на всичко написано" или "не вярвам на журналистите". Сериозните медии отразяваха коректно новините около убийството. Но как аудиторията да ги разпознае? Няма държавен стандарт, няма медии "по БДС", нали? 

И тук властта обаче не е без вина. Напротив, в една от главните роли е. Нейни представители ежедневно официализират най-нечистоплътната част от медиите - с интервюта, гостувания в предавания, поздравителни адреси, с договори за пиар публикации. Няма как, бумерангът все някога се връща.

Урок №3 е за гражданите. За зрителите, слушателите, читателите.

Той е прост: няма значение какво се казва. Важното е КОЙ ГО КАЗВА. Това фундаментално правило по медийна грамотност трябва да бъде записано в учебниците за всеки клас. Преди да се информирате, вижте от кого се информирате.

И накрая - стига вече с убийствената самокритика, нихилизма, очернянето навън. Наистина стига. Грозно, комплексарско и позорно е (Вижте един добър текст за размисъл в тази посока). Да се научим да си решаваме проблемите сами, да не чакаме класната (aka Брюксел, ЕК, Юнкер, Барозу, ОЛАФ, ОССЕ, всякакви-без-граници) да ни ги разрешат и да нахокат другарчето. Да си вярваме и помагаме повече. Да виждаме и градивното и да се научим да признаваме успехите, дори да са на враговете. Дори да са на Борисов и МВР. Понякога дори те работят. Важното е да научим да разпознаваме кога ни лъжат и кога да им вярваме. Критиката трябва да е системна, но не самоцелна. Както се случи след убийството на Виктория. Да почива в мир!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5923

7

seawarrior

10.10 2018 в 15:24

Народът обвини за убийството мафията, пък премиерът се обиди. Ти да видиш

5923

6

seawarrior

10.10 2018 в 15:23

Народът обвини за убийството мафията, пък премиерът се обиди. Ти да видиш

6774

5

ЛАФЪРДИЕВ

10.10 2018 в 13:22

9 АПРИЛ 2012-та - за безпартийната:
Министър Цветанов вчера имаше тройнокритичен ден – Цветница, рожден ден и Ден на циганите. Третият празник му се полага като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА ПО ИНТЕГРАЦИЯТА. Той, естествено, загърби личните празници и изпълни първо обществения си дълг. В тържествената си реч за Деня на циганите, ама наистина много тържествена, г-н Цветанов каза: „Нека в този ден на почит и равносметка си пожелаем добро партньорство и сътрудничество, сили и увереност в постигането на целите на интеграционната политика, за да бъде обществото ни силно и стабилно в своето икономическо, политическо и социално развитие.”
"Наангле ромале, наангле пралале!" (Напред, цигани, напред, братя!)

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

10.10 2018 в 13:15

ООН пуска доклад, според който България е най-бързо изчезващата държава от картата на света.. От Баце мълчание, от „обективните“ официозни медии – мълчание и замитане на новината под килимчето от ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ новини…„Брюксел ни учеше ….“ На какво, какво бе Бочко.. На истини от РИМСКОТО ПРАВО ЛИ?? Забрави ли, че в пожарникарския – в опознавателните лекции по право, ТЕБ ТЕ УЧЕХА още тогаз, за НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНО НА ПРОТИВНОТО.. Когато те учеха за разследване на пожарите, като престъпление.. Брюксел не те учеше, Бочко..
Брюксел те порицаваше и порицава - например, за приказките на ЦВЪЦКО ЦЕЦЕРОНА ти.. Щото от трибуната на парлаМЕНТА и с действията си направо изпълняваше присъди.. За които сега плащаме МИЛИОНИ по делата в Страсбург.. Спечелени – според съда, от НЕВИННИ.. Но ти и за това злепоставяне си мълчиш..За твоята присъда в Страсбург и факта, че си единствено посочения с пръст – чрез длъжности, български политик в присъда на съда. Мълчание с надежда да забравим.

11671

2

безпартийна

10.10 2018 в 12:00

Приказката за лъжливото овчарче този път сработи изцяло. То имало вълк, но никой не повярва на овчарчето. И защо ли?
Но има и друго. Известно е, че наскоро 6 или 7 български цигани са осъдени в Германия за изнасилване на 13-годишно момиче. Сега пак циганин. Кога държавата ще осъзнае огромната си отговорност за решаване на проблемите с циганската престъпност? Защото тя съществува по ред причини, най-важните от които са липса на образование, липса на отговорност в циганите за отглеждането на децата, липса на работа. Трудова повинност като мярка за съдебно наказание за дребни престъпления със задължително ограмотяване, задължително изискване децата да ходят на училище със санкции на родителите за неспазване и редица други мерки, могат постепенно да накарат циганите да се интегрират в обществото и да спазват законите. И няма нужда тези мерки да важат само за циганите.

77927

1

El Commandante

10.10 2018 в 11:18

Точно вие нямате НИКАКВО право да умувате по случая.

Когато започнете да наричате нещата с истинските им имена и да напишете ЦИГАНИН а не младеж, мъж, гражданин от ромски произход чак тогава ше имате право да говорите.

Дотогава сте съучастници.