Общество като муха без глава

Николай Слатински 23 октомври 2018 в 08:45 4748 1

Логика, изведена до абсурд.

България не се чувства никак добре.

В България демокрацията е тежко болна.

България е последна по всички позитивни и първа по всички негативни критерии в ЕС.

В България корупцията не е част от функционирането на управлението - тя Е начинът, по който то функционира на всички нива в държавата.

В България наложеният през последните десетина години модел на власт е изчерпан, очевидно е, че той може да се крепи само на пропаганда и формални демократични процедури на простото мнозинство от все по-малко гласуващите българи.

България се управлява без стратегия, ден за ден, няма идеи, няма визия, няма дори елементарно обяснение за смисъла на това, което се прави и за целите, които ще се преследват в близките години.

В България могат да се формулират катастрофични провали в някои политики - един такъв е проблемът с хората с увреждания и това никой не може да го оспори.

Но, поради това, че именно БСП и то БСП на приватизаторката КН е така наречената формална опозиция, то какъвто и протест да се подеме срещу всичкото това, което изброих, веднага наскачват отвсякъде цели ескадри, ескадрили и ескадрони деца на лейтенант Шмид и паникьосано вопят: Бият Паниковски! УжасТ, отидЕ ни европейската ориентация, болшевиките идат! С други думи - не е важно дали простакът е простак, а дали е наш простак-

Значи по тази логика всеки протест е тайна, скрита, замаскирана, под прикритие конспирация на тъмните червени сили.

Обществото като муха без глава си крепи двуполюсния модел на формалната власт и формалната опозиция, а после заради този двуполюсен модел отказва да подкрепи всякакъв опит да се накара властта да бъде по-хуманна, по-човешка, по-възпитана, по-малко арогантна, по-отговорна и въобще - поне малко По - в позитивния смисъл на думата, защото формалната опозиция се е прилепила към него.

Това е чиста проба Параграф 22. Но вината за него не е на БСП (КН), а на обществото. То си избира това статукво, срещу което после не може да протестира и така го прави още по-статукво. Няма алтернатива, защото то не позволява да има алтернатива и то не позволява да има алтернатива, защото няма алтернатива.

Сигурно трябва да се забрани на БСП (КН) да подкрепя протестите, така ли? Ама то БСП не е родила една нормална идея за 30 години - тя вечно цикли от протести срещу нея до протести, към които се прилепва нахално и се върти по тази спирала като в центрофуга.

Ала със забрани няма да стане. При демокрацията забраните са само чрез вота на избирателите.

Иначе ще си я караме все така с пълзене по дъното на Европа. Ето, Северна Македония се е засилила вече да влезе в ЕС. И много скоро след влизането си няма да бъде последна там, а предпоследна....

Б. ред. - Позицията на проф. Слатински е от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови