Politico: Снажният бивш пожарникар се бори за своето оцеляване

OFFNews 13 юли 2020 в 16:18 16670 5

"Снажният бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическо оцеляване в корупционна криза, многоглава като Хидра, която разкрива как олигарси, които не отговарят пред никого, са обвили с пипалата си ключови институции като съда."

Така европейското издание на „Политико“ (Politico) започва коментара си за ситуацията около премиера Бойко Борисов и протестите в България.

Полицейското насилие се превърна в катализатор на антиолигархичното движение, четем по-нататък в публикацията. От една страна, сблъсъците край парка „Росенец“, а от друга полицейската агресия в София засилват недоволството. В създалата се ситуация президентът Румен Радев вижда възможност да разхлаби хватката на Борисов около властта и настоява Европейският съюз да се намеси. „Европа няма право да гледа България с широко затворени очи", твърди Радев.

„Политико“ отбелязва, че защитната реакция на премиера се изразява основно в това да прехвърля вината върху БСП, която издигна и настоящия президент. И добавя, че те, като наследници на бившата Комунистическа партия и виновници за ограничаване на еврофондовете за България през 2008 година, са лесна мишена, но тази стратегия на Борисов надали ще успее да отклони вниманието от назряващите скандали.

“Вече повече от десет години германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки европейски лидери не пожелават да се вгледат внимателно в това как верният им български партньор Бойко Борисов управлява страната си. Най-накрая обаче ще трябва да разкрият истината за управлението му", пише още авторитетното брюкселско издание.

В текста се отбелязва още, че президентът Румен Радев "използва възможността да разхлаби хватката на Борисов върху държавата преди изборите догодина" и че е призовал ЕС да се намеси в "отровената" съдебна система. Но поне засега политическото семейство на Борисов не показва знаци, че ще се отслаби подкрепата си, пише още авторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

5

VillyVilly1

13.07 2020 в 17:32

Нали каза, че главата му е дебела, ще стои...

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

13.07 2020 в 17:08

Политико, политико... Пусни си "треньор, Валерий Найденов, прани гащи, бурсука".. Па си чети за "шампиона".. Дет няма официална среща на татамито.. Ама в Корея - за една предварително изпилена дъсчица седми дан му дадоха..
Та тоз "шампион" сай скрил, та и НСО не го знае де е..

3910

3

Georgi Gracata

13.07 2020 в 16:55

Слепи ли са глухи ли са в ЕС или Борисов си плаща но за 13 години освен ,че ограби еврофондовете раздавайки ги на прости и злобни,които изгониха можещите и образовани.

6239

2

Izoblechitel

13.07 2020 в 16:46

Казаха ли ти го:

"олигарси, които не отговарят пред никого, са обвили с пипалата си ключови институции като съда."

3810

1

Пенчо бре

13.07 2020 в 16:38

В заглавието пише, че е притиснат до стената, но е още рано да мислим, че е "изправен до стената". Но това не е времето на Чаушеско, така че най-много да избяга при аверите я в Дубай, я в Южна Африка.
Продаде ли вече къщата в Барселона?