Представлението на такситата

Гроздан Караджов
25 март 2016 в 10:02 | 6603 |12

Столичани, а и цяла България, станахме свидетели на зле замислено и слабо изпълнено артистично изпълнение на таксиметровите шофьори. Целта му бе да се изнерви максимално обществото, за да преглътне по-лесно запазването на привилегиите на таксиметровите картели да не плащат данъци и осигуровки, и да не отговарят на елементарни условия за сигурност. 

Сцената е “Орлов мост”. Изпълнителите са стотина от хилядите феодално зависими шофьори със своите таксита, които блокираха тази вечер Софийското кръстовище в час пик. Сценаристи са собствениците на няколко големи таксиметрови фирми. Фабулата се развива като блицкриг – “спонтанно” организирали се шофьори на таксита се събират, блокират пътя, бързо се появяват депутат-вносител на “удобния” закон и министъра на транспорта, започват и приключват преговори, и кръстовището е опразнено. Обещанието на управляващите е Народното събрание да изпълни всички изисквания на такситата. Нищо, че те с в ущърб на обществото и на бюджета. 

Категорично не съм съгласен с това!

Въпросите, на които трябва да си отговорим днес, са простички. Даже, бих казал, риторични: 
1. Трябва ли таксиметровите фирми да плащат данъци и осигуровки, така както плащаме всички ние? Или да продължим да си затваряме очите, когато ни лъжат, че нямат оборот?

2. Трябва ли таксиметровите фирми да носят отговорност, когато техен шофьор наруши правилата и, не дай си боже, причини катастрофа? Или те да продължат да бъдат целите в бяло, независимо какви безобразия вършат наетите от тях лица? 

3. Трябва ли държавата да положи усилия да събере приходи от всички граждани и фирми? Или ще отстъпи под натиска на една гилдия, само защото тя може да блокира кръстовища, пътища и да вдига олелия?

4. Таксиметровите шофьори ли са най-привилигированата прослойка на обществото, та да се ползват от незаконни екстри, за които останалите граждани и фирми не могат даже да мечтаят?

Какво е положението сега?

Големите таксиметрови фирми сключват договори с шофьори или ООД-та регистрирани с минимален капитал. Тези компании управляват и получават приходи от хиляди таксита, но не носят отговорност за тях – нито за тяхната безопасност, нито за плащане на данъци и осигуровки. Таксиметровите шофьори пък отчитат мижав оборот, защото таксиметровите апарати не са свързани към НАП и лесно се манипулират. Съответно, не плащат и ДДС, а в най-добрия случай ако изобщо се осигуряват го правят на размера на минималната заплата. Никой не ги контролира, защото не са регистрирани като превозвачи. И ако някой е недоволен от тях, няма на кого да се оплаче! Освен ако не познава Арменския поп! Но се съмнявам, че и той ще му помогне.

И всеки опит да се промени това положение се проваля заради заплахите с протести на такситата. Същото се случва и сега!

Предлагаме регистрация на всички като превозвачи! Протести!
Предлагаме свързване на апаратите с НАП! Протести!
Предлагаме изисквания към колите! Протести!

А става въпрос за значителни обороти! Да приемем, че средният приход на ден на едно такси в София е 100 лв. Ако средно двама водачи работят с една кола, това са 4000 лв. на месец, 50 000 на година. В София има регистрирани 8 000 таксита, а в страната са два пъти повече! Въобще не знам колко са нерегистрираните, сигурно поне още толкова!

Оборот от над 30 милиона в София и поне още толкова в страната означава поне 1 милион ДДС на месец. Няма такива постъпления в НАП.

Фирмата, която блокира Орлов мост има 900 таксита, от които само 4 (четири) броя са нейна собственост, а внася по 2 лева на автомобил на месец ДДС!!!??? Тоест декларира месечен оборот от 10 лева на таксиметрова кола! 

Е аз не съм съгласен!

Аз смятам, че таксиметровите фирми и шофьори трябва да имат права и задължения, както всички останали производители, търговци, учители, лекари и т.н.
Те трябва да плащат данъци и осигуровки!
Те трябва да гарантират сигурност, добро обслужване и коректно отчитане на услугата, която ни предлагат, а ние ползваме!

Законите трябва да важат за всички!

Ако гласуваме промени в закона за автомобилните превози, с които да се отмени изискването от 1 април т.г. таксиметровите фирми да са регистрирани превозвачи, ние на практика ще дадем право на такситата да са над закона! Ще дадем ясен знак, че всеки тарикат може да живее на гърба на обществото, стига да успее да организира достатъчно шумен протест! И че властта е склонна да накаже примерните данъкоплатци, които чинно си вършат работата и спазват законите, само и само да угоди на една достатъчно добре организирана прослойка. 

Текстът е публикуван във фейсбук страницата на Гроздан Караджов, депутат от РБ.

Роси 26.03 2016 в 16:28 12
+ 6
- 2
Ей, горния, аз много неща знам. И не ми приказвай като невежа червенушка... Вътреобщностните доставки са законни, нали? Или като лудия паметникочистач ще ме убеждаваш, че "чуждите" фирми ни крадат, ама не питаш откъде текат милиардите европари, дето по нашенски "усвояваме"?!? И ще сравняваш Лидл и Билла с мръсните фирми на повелителите на бакшишите?!? Аман от тюрлюгювечи...
Уятми Гояж 26.03 2016 в 15:53 11
+ 0
- 5
роске, посочих официално обявените обороти и приложих върху тях "методиката" на въпросното реформаторско кюфте. А че не плащат ДДС е тайна. Но какво разбира свиня от кладенчова вода, че ти и от "вътрешно общностни доставки".
Например знаеш ли колко струват "дипляните" на "червените затворнизци" и къде се печатат?
Умрем от такива капацитети като теб и гроз-дан.
Днес сутринта си умрях от смях. Видяхме го в цялата му прелест.
Роси 26.03 2016 в 15:34 10
+ 6
- 2
№6, №7, умрялата червенушка - глупотевини без край... Виж кой говори, не слушай какво казва... "Немски вериги за храни" не плащали ДДС?!? Да сравняваш бакшиши без никакво задължение да внасят данъци и осигуровки с изрядни легални магазини?!? Чистата истина е, че едни огромни фирми се измъкват тотално от закона, защото имат сериозна защита, а ние си плащаме и бакшиша, и мръсотията, и катастрофите, и всичко. Че и ги защитаваме... срамота! Вижте какъв е терорът на НАПове, инспекции по труда и прочие върху малки честни фирми, и разгула на бакшишите и си правете изводите!
Алекс 25.03 2016 в 15:51 9
+ 28
- 3
Бакшишите са всеизвестни наглеци. Ревяха с пълно гърло срещу Uber, че нямали лиценз за превозвачи, но когато те самите трябва да са изрядни - не благодаря. Никаква обществена подкрепа не могат да очакват тези мазници и некадърници.
Ако сме общество на място - ще изтърпим още няколко дни подобни блокади, докато изискваме властта да ги разпръсне, щом нямат разрешение и след това ще подкрепим закона, който ги задължава да плащат, както плаща всеки търговец.
Това, което тези тъпаци правят е рекет и изнудване на всички граждани. Защото като ощетяват бюджета, те ощетяват всеки гражданин!
Reid 25.03 2016 в 12:41 8
+ 2
- 0
Въпрос 1:
А.Да
Б.Не

Въпрос 2:
А.Да
Б.Не

Въпрос 3:
А.Да
Б.Не

Въпрос 4:
А.Да
Б.Не


*edit - извинявайте, обърках се, помислих, че ме питате мен, данъкоплатеца.
Уятми Гояж 25.03 2016 в 12:25 7
+ 7
- 28
И още нещо, този път директно към противняка-лобист:
Няколкото "немски" вериги за храни в България реализират оборот от над 5,6млрд лв на годишна база, което е почти 6млрд. По твоите сметки би трябвало да внасят около 1млрд ДДС. Те дали внасят толкова ДДС? Има ли такива постъпления в НАП?
Тъп си като обелена тиква!
Уятми Гояж 25.03 2016 в 12:09 6
+ 8
- 19
Бакшиш е диагноза. Не ми се пише за тях, не ги ползвам, не ги харесвам и държавата да намери начин да си събере вземанията. Ако аз мога да помогна с нещо - на драго сърце.
Но, извън темета, нека това мазно и оядено кюфте да публикува месечните вноски по ДДС на любимата си "телекомуникационна корпорация" в едно с регистрираните обороти. Тогава ще ви стане ясно, че този "лобист", ганьовец в костите си всъщност се взира в оборота на бабичката, продаваща цветя и лапад на Графа и реве защо тя нямала касов апарат.
Пак повтарям, не защитавам по никой начин бакшишите и не съм им симпатизант, напротив! Но ние като общество трябва да сме нетолерантни към криенето на оборот и винаги да изискваме фискален бон при покупка. А където откажат да ни го дадат - да сигнализираме. В това е нашата сила.
За укриване, неплащане, невнасяне на осигуровки и прочие - депутатските кюфтета да променят наказанията. И НАП да си върши работата! Иначе за какво ни е тази мега-агенция?
Vip)Gazar 25.03 2016 в 12:06 5
+ 36
- 1
Защо цялата държава скочи срещу Юбер? Защото нямаше да плаща данъци или защото беше конкуренция на жълтите бакшиши? Или просто нямаше лоби в парламента?
лекар БГ 25.03 2016 в 10:53 4
+ 35
- 0
Като смисъл,логика и съдържание,статията е добра.
Принципно,извън темата,съм абсолютно против анархичното,"спонтанно"блокиране на възлови кръстовища в час-пик.100-200 души,тероризират десетки хиляди,грубо нарушавайки правата им.
Всеки има право и доводи да протестира.
Мястото за това трябва да бъде съгласувано с Местната власт.В София-пред Парламента,МС или ресорно ведомство.А гражданите,които отиват или се прибират от работа,отиват да приберат дете от ОДЗ или от училище,предварително информирани.
red or dead 25.03 2016 в 10:30 3
+ 7
- 58
Абе Джибра, кво стана с онези 600 000 дето ги вземаше всеки месец от....“Глобул“....:))))

Въшката като се напие с кръв и хоп на челото:)))

рифурматур та дрънка:))))


Нещо ми се изгуби из фейса и БАШ рифурмат-опозицион/властника....RADA THE DEEP....:)))...хотел “Плиска“:)))