Просто трябва да издържим още 6 седмици

Ако заживеем без ограничителни мерки срещу COVID-19, до края на април заразените у нас ще са милион

Цветозар Томов 04 април 2020 в 16:34 18466 5

Снимка БГНЕС

Напоследък все повече хора, включително отговорни политици, упорито внушават, че удължаването на извънредното положение и съпътстващите мерки за ограничаване на инфекцията с COVID-19 ще разрушат икономиката и от тях ще има повече вреди, отколкото полза.

Поне едно нещо вече знаем със сигурност за тази пандемия – без строги ограничителни мерки броят на заразените нараства с около 40% за денонощие.

Ето какво би могло да се случи, ако властите се бяха поддали на подобни внушения, а хората масово престанат да се предпазват:

Досега са регистрирани 498 заразени, а вероятният им реален брой е между 2500 и 3000. Ако от днес решим да си живеем както си знаем, без предпазни мерки, те ще се удвояват за 48 часа. До Цветница ще достигнат 40000-50000. 10000 от тях ще се нуждаят от болнично лечение, но здравната система вече няма да може да ги поема. В резултат смъртността ще се увеличи до 10-15%. До Великден ще наближат половин милион и животът в страната ще се разпадне. До края на април ще надхвърлят милион. Още милион ще се разболеят през май при затихващ тренд на заразяване. След това епидемията ще заглъхне, като ще е довела до смъртта на над 150 000 души. Това е алтернативата.

Това, което ми е интересно в мисленето на адептите на такъв вариант, е как точно си представят съхраняването на икономиката при такъв сценарий.

Разбира се, това няма да се случи. Когато хората масово видят накъде вървят нещата, те сами ще разберат, че без строга карантина последиците ще са ужасни. Повечето от нас, надявам се, го виждат и сега и ние като нация засега се справяме великолепно с това тежко предизвикателство.

Данните за страните, в които пандемията нахлу по-рано, показват, че цикълът на нейното развитие е в рамките на 2 месеца. Извървяли сме една трета от този път. Правителството, както и да се отнасяме към него, засега се справя по-добре от почти всички правителства в Европа. Здравната система – също. Ние като граждани – също. Просто трябва да издържим още 6 седмици.

Текстът е публикуван в личния Facebook профил на социолога Цветозар Томов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

5

Неук

05.04 2020 в 10:32

Имам въпрос към по-умните. СЗО и центърът в Атланта проспаха поне месец и половина от развитието на вируса, като твърдяха, че е локален, че опасността е средна, после голяма и т.н. И искате да вярвам на тези хора. Че те сополчето на дете не могат да обършат. Сега карантината ни спасява. Какво обаче ще стане като мине платото ( пик при този начин на разпространение не може да има )? Вирусът го има в топли държави, значи не мре от топло. Няма да е изчезнал. В Китай си имат проблем в друга област с население два пъти колкото Б-я! Ваксина след година, лекарство може малко по-рано. Какво правим? Няма едно доказателство, че с карантината някой е премахнал вируса от дадена географска площ напълно, а не само да е ограничил жертвите. Той си е там или се привнася. Ние сме на кръстопът. Така че все някой отново ще го вкара. Разбрахме, че няма Здравеопазване и заради проблемните лекари се стопира държавата, а кой ще им плаща утре? Легла бол, но не щели да служат, ако си спомням те са военизирани!

3000

4

патока

05.04 2020 в 02:19

Откъде се измислят тези статистики?
Коронавирусът върлува по света вече от 3 месеца и е засегнал 205 държави, като в много от тях няма двумесечни карантини. В момента в тези 205 държави общо са умрели 65 хиляди души. В UK се"изпуснаха" 3 седмици и са умрели 4 хиляди, ама разбираш ли при нас на 10 пъти по-ниско население за 3 седмици ще умрат 150 хиляди. То бива приказки за лека нощ, бива математика.

Единственото, което се увеличава с двойни размери е безработицата и до края на април ще има най-малко 150 хиляди безработни. Ясно е, че не е зле да има карантина, ама в нормалните страни на хората им се дават пари от държавата.

Докато едни хора си седят вкъщи и мама и тати ги издържат, или хоум офис и си вземат заплатите и коментират как другите са идиоти и луди, десетки хиляди са вече безработни или треперят в неплатен отпуск кога ще ги уволнят, за колко дни още ще им изкарат спестяванията, кой ще им изхранва децата, издържа старите родители и кой ще погасява заемите.

11671

2

безпартийна

04.04 2020 в 17:50

Това, което ме притеснява не е, че трябва още да спазваме извънредното положение и социалната изолация. Притеснява ме какво ще стане след като това положение се отмени. Разбира се, това трябва да стане след като броят на заразените започне да намалява. Но все пак заразени ще има. И като се отмени социалната изолация няма ли да се стигне до нов бум на заразени?
Тъй като си мисля, че този вирус умишлено е "изпуснат" е важно да се знае какви са били прогнозите на създателите му. Дали наистина не е било планирано 2/3 от човечеството да го преболедува и да си създаде естествен имунитет?