Противоречията в скандала с CEZ. Ще излезе ли Гинка от картинката?

Мартин Георгиев 06 март 2018 в 14:24 8834 2

Вече две седмици държавата се тресе от скандала с продажбата на българските активи на чешкото държавно дружество CEZ. Гинка Върбакова и нейната фирма „Инерком България“ е купувачът, това е ясно, всичко друго около сделката обаче е повече от противоречиво. Въпросът, на който трябва да бъде даден отговор, е дали е търсен именно скандал от подобна сделка с натрапчив корупционен привкус.

Противоречия за намеса

На 22 февруари CEZ съобщи, че българският бизнес на енергоразпределителното дружество ще бъде закупен от неизвестната до онзи момент фирма „Инерком България“ на тайнствената мултимилионерка Гинка Върбакова от Стамболийски (да не се бърка с Гинка от Требич). Сделката е важна, защото се продава най-големият частен енергиен бизнес в страната с приходи за общо над 1,8 млрд. лв.

Преговорите по продажбата на CEZ се проточиха над година. На този фон, твърдението на премиера Борисов, че държавата не е била запозната със сделка между две частни компании, е ако не абсурдно, то крайно невероятно.

Министър-председателят побърза да отхвърли всякакви съмнения за държавна намеса в продажбата на CEZ, като заяви, че „репутацията на правителството не трябва да се влияе от тази продажба, с която не е ангажирано по никакъв начин“. Изниква въпросът защо тогава енергийният министър Теменужка Петкова подаде веднага оставка едва ден след разразилия се скандал. Ако Бойко Борисов иска да разсее съмненията за някакви задкулисни действия зад сделката с CEZ, оставката на Петкова само ги засили.

Премиерът Борисов дори съзря в скандала сценарий, организиран от „гадове“, за атака срещу кабинета. Той се зарече, че „оставки няма да има“ – постфактум след оставката на Теменужка Петкова.

Противоречия за национализация

Първи за национализация заговориха от левицата. Според БСП държавата трябва да изкупи активите на CEZ за 320 млн. евро, тъй като „енергетиката е структурно определяща за развитието на страната".

Бойко Борисов побърза да отхвърли възможността за национализация на CEZ и определи този вариант като „шега“ – все пак ГЕРБ билa дясна партия и e изцяло за частния бизнес. Вицепремиерът Валери Симеонов също сподели тази теза, като заяви пред журналисти в парламента, че одържавяването на енергоразпределителните дружества "не е решение".

Самата Гинка Върбакова изключи национализацията на активите на CEZ като възможен вариант. Тя заяви в интервю по Нова тв, че „ако се връщаме към национализацията това са едни доста далечни и тъмни времена“.

3 дни по-късно последва същински пирует в позициите на премиера и на младата бизнесдама за необходимостта от национализация. След срещата между Бойко Борисов и членове на кабинета със собственика на дружеството „Инерком“ Гинка Върбакова стана ясно, че държавата иска контролния пакет от акции в сделката с CEZ. Върбакова дори обяви, че екпресно заминава за преговори в Чехия, за да се осигури участие на държавата в сделката.

Но как ще се осъществи национализацията? Вероятно финансовият министър Владислав Горанов даде отговор в интервю пред БиТиВи в неделя. Той посочи, че ако държавата иска да стане собственик на активите на CEZ в България, това ще случи, като „купи част или цялата „Инерком България“. Същата „Инерком“, чиито активи са оценени на 100 млн. лв. Остава въпросът ще бъде ли Гинка съдружник с българската държава в енергоразпределителното дружество или ще излезе от картинката след продажбата на своите активи.

Противоречия в арбитражното дело на CEZ срещу България

През юли 2016 г. чешката енергийна група CEZ започна арбитражна процедура срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон в опит да защити инвестициите си в страната. Искът е за "няколко стотици милиона евро" и е следствие от серия от действия на българските институции, които вредят на дейността на CEZ в България. Такива арбитражни процедури започнаха собствениците и на другите две електроразпределителни дружества в страната – EVN и Energo-Pro.

Как ще се отрази евентуалната национализация на активите на CEZ в България на арбитражното дело и създава ли тя правен казус предстои да разберем.

Бъдещо изкупуването на акциите на „Инерком“ от българската държава, за да влезе в сделката с CEZ, ще се случи безсъмнено със съгласието на Гинка, защото в противен случай ще се заговори за „рейдърство“. Именно тук може да е скрито разковничето КОЙ е големият печеливш от разразилия се скандал с продажбата на CEZ. Бушонът ще изгърми, заедно с него и едни 100 млн. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

06.03 2018 в 16:50

Гинка поначало я няма в картинката. Тя е само инкрустация върху рамката.

26179

1

ELPIDA

06.03 2018 в 14:49

" Въпросът, на който трябва да бъден даден отговор, е дали е търсен именно скандал от подобна сделка с натрапчив корупционен привкус." - много добре казано! Нема наивник между "велможите", който да признае! Блажени, ние, верующите...