Реформите на Путин или пътят към вечното му царуване

OFFNews 16 януари 2020 в 14:16 4457 1

Снимка АА

Вчерашните новини, сътворени от руския президент Владимир Путин – за свалянето на правителството и ремонта на конституцията, са главна тема за критични коментари на медии и експерти, които не припяват в хора на властта.

Общият извод е, че Путин отсега залага решение на проблема за 2024 г., когато приключва мандатът му. И решението е във вечното му царуване.

„Путин изобщо не освети своите планове. Вместо това той отвори кутията на Пандора, пълна с всевъзможни варианти. Тази възникнала неопределеност изважда от равновесие политическия елит и му помага да не бъде саката патица, а да остане стожерът, около който се върти цялата страна“, казва московският кореспондент на „Ню Йорк Таймс“ /New York Times/, цитиран без име от руската редакция на Би Би Си /BBC/.

Според д-р Сам Грийн, директор на Института за Русия при Кралския колеж в Лондон, днешните събития в руския политически живот са резултат не просто на обмислена, но дори на очаквана стратегия. „Ние все пак предполагахме, че ще бъде търсена нова формация на властта, която да позволи и овцете да останат цели, и вълците да са сити. Вероятно властта се нуждае от запазването на ролята на днешния президент при конституционна невъзможност да направи това. Което означава – ето някакви промени“, отбелязва Грийн.

Той смята, че никой не може да предположи до какво ще доведе всичко това. „Поставени са много въпроси, но те остават без отговор – как на практика ще бъдат назначавани премиерите, какви ще бъдат връзките между президента, Съвета на Федерацията и губернаторите, каква ще бъде ролята на Държавния съвет и неговия състав. „В някакъв смисъл това може да бъде опит за отвличане на вниманието от персоната на самия Путин и за концентриране на всички в решаването на далеч по-насъщни властови въпроси. Но аз не съм убеден, че това ще им се получи, защото при разглеждането на ролята на Думата и Държавния съвет, все едно ще премерят ролята на тази конкретна властова рубашка на тялото на Путин“, коментира Грийн.

Путин защитава себе си

Бившият посланик на Великобритания в Русия Тони Брентън /2004-2008 г./ в момента се намира в Москва и когато журналисти от Би Би Си го търсят по телефона, той не може да се откъсне от новините по телевизията.

„Разбира се, че Путин има проблеми. Икономическите мерки много силно ерозираха популярността на правителството му. А той има и личен проблем, свързан с бъдещето му след 2024 г., когато приключва президентският му мандат. И това, което сега виждаме, е показател за това, че Путин започва да решава тези проблеми. Изявленията му показват, че той дава част от пълномощията на парламента и Държавния съвет. При това аз съм убеден, че Путин иска за себе си роля, която ще му даде контрол над собствената му политическа съдба. Нали един от опитите му – да създаде съюзна държава с Беларус, през последните седмици започна да се проваля“, казва дипломатът.

Той е категоричен, че всички тези действия имат целта Путин да защити самия себе си след 2024 г. Бившият посланик посочва, че премиерът в оставка Дмитрий Медведев винаги е демонстрирал лоялност към Путин. Факт, че са работили в плътна връзка – Медведев направи изявлението си /за оставката на кабинета/ веднага след посланието на президента. Според Брентън новата роля на Медведев, предложена му вече, няма да бъде понижение за него.

„Ню Йорк Таймс“ акцентира на това, че и преди Путин и Медведев са работили в пълна координация на действията си – в частност, по време на онази рокада, когато Медведев зае президентското кресло, което след един мандат се върна при Путин.

Оставката на Медведев е най-големият трус за руското правителство през последните 10 години от управлението на Путин, който опитваше да продава образа на стабилността, независимо от отслабването на икономиката и засилването на западните санкции, пише „Уол Стрийт Джърнъл“ / Wall Street Journal/.

„Дмитрий Медведев винаги е играл ролята на човек без лични амбиции, а рано или късно такъв човек се оказва там, където е той сега – без конкретно място. За руската власт той е полезен и добър, но е видно, че това в този момент не е необходимо. Сега се налага нуждата от контрол върху процесите вътре в елита, а това не е неговият ход с коня. Затова виждаме назначението на данъчния, който ще може да съдейства на Путин именно в този план“, казва пред Би Би Си Сам Грийн от Кралския колеж.

Тази рязка промяна потресе и някои високопоставени чиновници – председателят на Думата Вячеслав Володин прекъсна срещата си с депутатите, за да се убеди, че Путин действително издига за премиерския пост кандидатурата на Мишустин, посочва агенция Блумбърг.

„Робин при Батман“

Западните медии говорят с доста ограничен кръг от руски експерти и са склонни към извода, че Владимир Путин се стреми към „казахстанския вариант“, като си гарантира длъжност, която ще му позволи да влияе на всички институти на властта в Русия в бъдещето. Мнозина гадаят за приемника му.

„Предстои Путин да внесе яснота дали ще даде поне част от властта си, но явен приемник той не назначава. Освен Медведев, като потенциални кандидати за тази роля бяха посочени десетки политици, в това число кмета на Москва Сергей Собянин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, вицепремиера Дмитрий Козак, бившия телохранител на Путин Алексей Дюмин, както и дъщерите на Путин Мария и Екатерина, които неотдавна няколко пъти се появиха по телевизията под псевдоними“, пише „Файненшъл Таймс“ /Financial Times/.

Изданието се позовава на анонимни източници, близки до президента и твърди, че Путин не планира да сдаде властта. „Той мисли, че без него всичко ще рухне. Без натиск в страната няма да има сериозни промени. Но на повечето хора им е все едно. Революциите се случват, когато няма хляб и щандовете в магазините са празни“, казва един от източниците.

„Гардиън“ /Guardian/ публикува кратка политическа биография на Медведев. „В кариерата му има неловки публични моменти. Не веднъж, а няколко пъти той дремеше по време на президентските обръщения“, пише авторът Люк Хардинг и припомня разследването на Алексей Навални /от Фонда за борба с корупцията/ за богатствата на руския премиер. „Медведев така и не излезе от сянката на Путин. В секретните грами на дипломатите на САЩ /изтекли в Wikileaks през 2010 г./ той е наречен „Робин при Путин-Батман“. Това също е истина“, допълва Хардинг.

Професорът от колумбийския университет, специалист по постсъветските страни Тимъти Фрай коментира характеристиките на предложения от Путин за премиер Михаил Мишустин пред „Вашингтон пост“ /Washington Post/. „Той е считан за технократ без политически амбиции, което подкрепя версията, че Путин ще се възползва от поправките в конституцията, за да остане на власт и след 2024 г.“, посочва той.

Френският „Либерасион“ /Liberation/ отбелязва, че Путин най-вероятно ще се стреми да държи под контрол своя приемник на президентския пост. „За Путин е важно да направи така, че наследството му да не изчезне, след като си тръгне от Кремъл. С конституционните реформи, които предлага, се появява гаранция, че приемникът му няма да има същите прерогативи, а и няма да бъде на власт дълго. В преразпределението на пълномощията има диверсификация на рисковете“, казва директорът на Френско-руската обсерватория Арно Дюбиен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

17.01 2020 в 04:37

:)) Много глупави аналлизи:)
На тия акъла им верно стига само за путинофобия, та затова дори приблизително не разбират какво става там.