Съдбовен момент за Меркел

DW 29 октомври 2018 в 13:29 3118 0

След плесницата в Бавария, сега удар и в Хесен: докато партията на Меркел губи все повече подкрепа, "Алтернатива за Германия" продължава победния си ход. Междувременно Меркел обяви, че се отказва от лидерския пост в ХДС, пише Инес Пол в анализ за Дойче веле.

В деня, когато светът отдава последна почит на убитите в Питсбърг евреи, в Германия десните националисти от „Алтернатива за Германия” (АзГ) се настаниха и в хесенския Ландтаг - последния местен парламент в страната, в който досега тази партия не беше представена. На провелите се в неделя избори за нея гласуваха над 12% избирателите в Хесен - провинцията, която е централно средище на банковия сектор и икономиката в Германия. Провинцията, в която се плащат най-високите заплати в страната, а безработицата от години спада.

Този паралел става особено шокиращ, когато си припомним, че един от съпредседателите на АзГ неотдавна нарече Холокоста „пилешка курешка". И тъкмо тази партия вече е представена не само в Бундестага, но и във всичките парламенти на 16-те германски провинции. Този факт би трябвало да потресе цялата страна и да се превърне във водеща медийна тема. Това обаче не се случва, а обяснението е свързано тъкмо с причините за досегашните успехи на АзГ.

Какво става в Германия?

Ангела Меркел управлява вече 13 години. И никога досега не е имала толкова ниска подкрепа в допитванията. Тази тенденция се дължи на политическата умора. И на спорната бежанска политика на канцлерката. Най-вече обаче се дължи на неспирните караници вътре в правителството. Коалицията между ХДС/ХСС и социалдемократите възникна единствено под принудата на обстоятелствата - без визия, която можеше да спечели населението. И в момента тъкмо откритите борби за власт вътре в тази коалиция дразнят най-много германските избиратели. Показват го всички допитвания.

Мнозинството германци вече отчетливо не искат широката коалиция. И затова изборите в Хесен съвсем логично се превърнаха в съдбовен момент за Меркел и нейното правителство. Ако досегашният министър-председател на Хесен, който е приближен на канцлерката, беше изгубил изборите, срещу Меркел навярно щеше да избухне открит бунт. Но християндемократите все пак успяха да останат първа политическа сила в провинцията, макар че понесоха сериозни загуби. Тоест, поне на този фронт Меркел засега няма от какво да се опасява. Но това изобщо не означава, че широката ѝ коалиция се е стабилизирала. Защото коалиционният партньор ГСДП също изгуби много гласове в Хесен, свивайки се до около 20%. При това в една провинция, където социалдемокрацията по традиция има дълбоки корени.

Фатално. Не само за Германия.

След тази изборна катастрофа още по-силно ще се чуват гласовете, които настояват, че ГСДП може да оцелее само ако напусне колкото може по-бързо коалицията с Меркел. Тази вътрешна дискусия ще занимава Германия и през следващите седмици - и съответно ще пречи на правителството да си върши работата. Едва ли има нужда да се казва, че това е фатално - не само за Германия, но и за Европа, която все повече се поляризира и разпада по периферията.

Все пак от изборите в Хесен има и една добра новина. Там ще може да се сформира правителство, участниците в което твърдо отстояват принципите на германската конституция и ще управляват именно в съответствие с нея. Да, десните националисти вече седят във всички провинциални парламенти, но в изпълнителната власт място за антисемити няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови