Ще стигне ли водата до Перник за 45 дни? 6 от тях вече минаха

Владимир Йончев 24 януари 2020 в 15:27 11558 2

Снимка Владимир Йончев

Тази снимка на язовир Студена е правена в средата на декември. Сега водата е още по-малко.

Съдбоносен за правителството ще е не вотът, който ще се гласува другата седмица, а водата, която обещаха, че ще докарат до Перник за 45 дни.

6 от тях вече минаха. Обещанието беше дадено на 18 януари. То е дори още по-гръмко - че водопроводът ще бъде изграден за 35-45 дни. Прощаваме му изхвърлянето на икономическия министър Емил Караниколов, а мисля, че и перничани ще му го простят, защото за 35 дни няма как да стане. Въпросът е дали ще стане за 45 дни.

Считано от 18 януари, 45 дни означава, че тръбопроводът трябва да е готов на 3 март. Лесно се помни - на националния празник.

Дали е реалистично?

Според експертите, с които OFFNews говори - не. Дори всичко да беше подготвено, да имаше обследване, строителен план, тръби и квалифицирани майстори, 2 месеца е най-оптимистичният срок за трасе от 13,2 км, а реалистичният срок е три месеца.

Но строежът още не е почнал, дори още не е извървял всички процедури по формалното одобрение.

Много ли са 25 млн. за 13 км трасе?

Няма да скрия, че поводът да потърсим експертен коментар, бяха съмненията, че 25 млн. лева, колкото правителството обяви, че дава за тръбата, изглеждат прекалено много. Във фейсбук много се споделя мнение на човек, който се представя за хидроинжинер и аргументирано обяснява, че подобно трасе струва не повече от 5 млн.

Цената не е висока, 25 млн. може и да не стигнат, е категоричното мнение на всички експерти и строителни фирми, с които говорихме. Всички те отказват да застанат с имената си с едно много странно обяснение: За пръв път виждаме желание да се свърши работа. Не знаят как, некомпетентни са, но този път имат желание, не да откраднат парите, а да свършат работа. И за пръв път търсят помощ от истинските специалисти и истинските строители, а не от дежурните некадърници, които само обират поръчките и после дават работата на подизпълнителите.

Искат, но няма как да стане за толкова кратко.

Най-големият проблем е липсата на тръби. Тръби с ф1000, колкото са нужни, не държи на склад нито един завод. Такива тръби се поръчват месеци напред. Производството им е бавно. Наблизо няма завод, който може да произведе 13 км. тръби бързо. В Китай има, но транспортът е дълъг и заради него става още по-бавно. Освен това заводите вече си имат поръчки. Те трябва да спрат друга поръчка, за да произведат нашата.

Тръби от Испания. Но кога? 

Икономическият министър Емил Караниколов вчера даде една информация, която трябваше да прозвучи като хвалба, но за хората, които могат да четат между редовете, е по-скоро отбой за срока от 45 дни. Намерили сме завод в Испания, който може да произвежда по 400 метра тръби на ден, намерили сме 300 тира, които да ги докарат, обяви Караниколов.

Нека посмятаме малко. Тръбопроводът е дълъг 13 200 метра. Испанците могат да произвеждат по 400 метра на ден. Ако са почнали днес, ще им трябват 33 дни, за да ги произведат. Пътят от Испания е 3 дни. Значи последните тръби в най-добрия случай ще пристигнат след 36 дни или на 42-ия ден, от срока, който самият Караниколов даде на 18-ти януари.

Тръбите са първият проблем, но може да не са най-големият. По трасето трябва да има помпена станция. Все още не е намерена нито една част за нея. Помпени станции също нито един производител не държи на склад. Все още се надяваме, че някъде някой по света е поръчал такава станция, точно за нашия размер пари и ще ни я даде на нас. Най-добрите търговци са впрегнати в това да намерят такава станция. Но по-вероятно е да не ударим чак такъв късмет. Най-вероятно до 2-3 дни ще се разбере, че готова помпена станция няма и ще се поръча нова. Производството й ще отнеме около месец, транспортирането - още няколко дни. Монтажът й е сложен. Да, има някаква вероятност да стане до 3 март. Но тя клони към нула.

Но даже и помпената станция може да не е най-големият проблем. Всички сметки се правят с презумпцията, че у нас има достатъчно на брой и достатъчно квалифицирани работници, че да строят денонощно трасето. Никой не знае дали има толкова електроженисти. Вероятно ще ги докарат и ще ги представят за такива, но дали наистина ще могат да правят заварки и дали те ще издържат? Този обект ще е тест не само за способността на правителството, той ще е тест и за капацитета на страната в този сектор.

Колко може да чака Перник?

При сегашния режим Перник има вода за още около 7-10 дни, преди да достигне мъртвия обем на язовира. От мъртвия обем на язовира също може да се черпи вода, но малко - в най-добрия случай около 15 дни при сегашния режим. След това ще бъде опасно. Следователно около 15-20 февруари язовир "Студена" ще бъде напълно изчерпан.

Това означава нов, много по-тежък режим, в който вода няма да се подава един или два дни, за да се събере достатъчно, за да се пусне за няколко часа.

В ситуация на такъв режим Перник ще брои дните от даденото от правителството обещание водопроводът да е готов след 45 дни. т.е. на 3 март. Ако съоръжението е почти готово, хората сигурно ще дадат ден-два или седмица толеранс. Но ако още не е започнато или е само в началото, гневът ще бъде страшен.

Какво ще стане по-нататък

Има няколко сценария в зависимост от времето и валежите. Колкото и да е безснежна тази зима, във водосбора на Струма все пак има някакъв сняг. Прогнозата за София е, че в следващите 10 дни температурата ще бъде между 7 и 14 градуса. Тъй като (грубо казано) температурата намалява с около 0,7 градуса на всеки 100 метра височина, това означава, че на височина 1500-1800 метра, където има сняг, с малко късмет температурата може да е няколко градуса над нулата и притокът да се увеличи. Освен това на два пъти в следващите 10 дни се очакват малки валежи, които може би на височина под 1500 метра ще са от дъжд.

Но всичко е на ръба и зависи от 1-2 градуса. Ако температурите се окажат с няколко градуса по-ниски, притокът ще продължи да е като сегашния.

Най-лошият сценарий е студена и безснежна зима и забавяне на строежа на водопровода. Според експертите реалистичният срок за построяването му е 3 месеца след започването му. А той още не е започнат. Т.е. реалистичната дата за пускането му е 1 май. Може дотогава (при снежен февруари и топъл март) в "Студена" да е влязла достатъчно вода и всички да сме забравили за водопровода през Мало Бучино. Но може и да не е.

Казано с други думи - ако ви интересува дали правителството ще падне или не - следете прогнозата за времето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

24.01 2020 в 17:39

Аз предлагам да ползват от тръбите за "Потока"!

ПП.Да ме прощават винкелите, ама не можах да се сдържа...

6015

1

Ехо

24.01 2020 в 16:46

Може би, това е начинът бог да спаси България!?