Ще успее ли контрареволюцията срещу Трънския референдум?

Буни камик* 23 януари 2018 в 13:39 8560 7

Параметрите на представено от „Евромакс сървисиз“ ЕООД - дъщерна на „Асарел - Медет” - инвестиционно намерение за добив на златно-сребърна руда в община Трън стъписаха местните хора. Аргумент, че общината е слабо населена, е изтъкнат от фирмата в защита на съществените вреди от проекта й върху околната среда и човека. Предвижда се трайно въздействие върху ландшафт, флора, фауна, водоеми, атмосферата, а поради взривни дейности по открит способ, дори и върху топографията на района. Наличието на уранови жилки в бившата мина „Злата“, която е запланувано да бъде отново отворена за експлоатация, предполага и риск от радиоактивно замърсяване. Представяте ли си Трънско, което поради липса на промишлени замърсители е дарено от съдбата с качества, близки до природен резерват, да се преобрази в промишлен полигон… Не? И трънчани не можаха да си го представят и на референдума си на 11.06.2017 г. с вот от 93% отхвърлиха инвестиционното предложение. 

Отпорът им срещу инвестиционния проект вече се счита за революция в опазването на гражданските права. Трън вдъхна увереност на българина, че не е безгласна буква и със средствата на директната демокрация може да защити правата, здравето и природата си. Цитирам изявлението на президента Радев от страницата му във Фейсбук: „Приветствам гражданите на община Трън, които показаха, че местната демокрация в България може да функционира успешно. Референдумът е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем не само от местно, но и от национално значение.“ В съзвучие с европейските идеали и практики държавният глава добавя: „Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет". Президентът неприкрито симпатизира на трънската революция.
Трън действително пропука статуквото. Следваха Велинград, Ъглен, Генерал Тошево... Зевзеците шушукат, че след датата на трънския референдум не един наш олигарх бил на успокоителни…

Няма как коментарът на президента Радев да не изпълва всеки български гражданин с гордост. Ето обаче какво четем в декларацията на Асоциацията на организациите на българските работодатели от 17.01.2018 г. Заглавието е „Да спрем зеления рекет!“: „Не може референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да „решават“ съдбата на икономиката на България. Тук е мястото да се обърнем към тези политици, които се опитват да се качат на гребена на референдумите, че това е игра с огъня.“ Контрареволюция в ход… И вие ли дочувате заплашителна нотка? Политиците, респектиращи мнението на гражданите и демократичните принципи си играели с огъня… Е, как, господа работодатели, да не може допитването до народа да решава съдбата на каквото и да било, та нали това е принципният механизъм за вземане на решения в условията на демокрация?

Контрареволюцията срещу Трън всъщност стартира веднага след оповестяване на резултатите от вота. В декларация на КРИБ, АИКБ и БСК, публикувана във в. „Труд“ на 16.06.2017 г., по-малко от седмица след референдума, четем: „…изразяваме тревога от възможността за лавинообразна злоупотреба с референдума като инструмент за защита на интересите на гражданите в условията на демокрация и върховенство на правото. Липсата на опит при прилагането на дълбоко демократичните по своята природа принципи при произвеждането на национални и местни референдуми е в състояние да ги дискредитира.“ Сами се убеждавате че тонът тук е доста по-плах, но намеренията за реставрация вече са заявени. И двете изявления зоват за омаловажаване на гражданския вот, когато се изправя срещу частни бизнес-интереси.

Нека сега пренасочим вниманието си към обещанията, дадени от инвеститора и ресорния министър Нено Димов. Те дадоха дума да уважат мнението на трънчани и прекратят всички действия, свързани с реализацията на оспореното инвестиционно предложение. Изглежда това е било само тактически ход за успокоение на обществото. Нито министърът е спрял процедурата по ОВОС, нито инвеститорът предоставя доказателства, че е зачеркнал намеренията си.

В отворено писмо веднага след резултата от вота в Трън „Евромакс сървисиз“ заявиха пред цяла България, че инвестиционно им намерение няма да бъде реализирано. Защо обаче, ако се е отказала от проекта, фирмата заедно с Минно-геоложката камара продължава делото срещу МОСВ, и конкретно срещу приетия „План за управление на речните басейни 2016-2021” на Басейнова дирекция “Дунавски район”? Защо обжалват точки 6, 7 и 8, касаещи река Ерма, община Трън, в които е предвидено следното:

„6. Забрана за водовземане и ползване на воден обект в зони за защита на водите – ЗЗ „Руй” с код BG 0000313 и ЗЗ „Руй” с код BG0002112 при извършване на миннодобивна и минно-обогатителна дейност.

7. Реализацията на инвестиционни намерения, свързани с миннодобивна и миннообогатителна дейност във водосборна площ на поречие Ерма, да се допуска само, след като с конкретни изследвания е доказано, че реализацията на инвестиционните предложения няма да доведе до влошаване състоянието на повърхностните и подземните води и зоните за защита на водите.

8. При разрешаването на всички бъдещи инвестиционни дейности на територията на Дунавски район за басейново управление да се предвиди условие за прекратяване на дейността в случай/случаи на констатирано влошаване на качествените и количествените показатели на повърхностните и подземните води, причинено в резултат от дейността, доказано с данни от мониторинга, освен в случаите, когато са налице условия за обосноваване на изключения по реда на чл. 156в – чл. 156е от ЗВ.“

На 24.01.2018 г. се очакава решението на ВАС. Не само трънчани го считат за знаково.

На 13.06.2017 г. от ефира на bTV министър Димов обеща да прекрати процедурата за ОВОС на проекта за златодобив в Трън, ако Върховният административен съд признае местния референдум за легитимен. На 20.06.2017 г. ВАС окончателно потвърди, че вотът е законосъобразен. Процедурата по ОВОС обаче и до сега е само временно спряна и то по желание на инвеститора, и то само докато трае гореупоменатото дело срещу МОСВ. Допълнително е допуснат одит на резултати от геоложки проучвания пред Министерството на енергетиката, който да покажел, че нямало наличие на уран в пробите от Трънско...

Ще се съгласите, че фактите не говорят за прекратен проект нито дори за намерения за преустановяване. Новина от днес, 22.01., във в. „Капитал“ навежда на мисълта, че през цялото време, докато „Евромакс сървисиз“ се е правило пред обществото на „умрял заек“, реализацията на инвестиционното му намерение се е движела по план. Съобщава ни се, че австралийската BMG Resources можела да купи именно проекта за златодобив в Трън. Той можело да бъде осъществен.

Според аналогични съдебни решения местният референдум нямал юридическа сила, тъй като природните ресурси били собственост на държавата, коментират от „Капитал“.

Трънчани са меко казано бесни. Не искат да повярват, че с благоволение на властта вотът им може да бъде пренебрегнат. Стягат вече редици за отбрана. Дали ако и Трън се прибави към проблемните Пирин и Витоша, фасадата на властта по време на европредседателството няма да се пропука…?

------------

Авторът е активен застъпник на каузата срещу златодобива в Трънско

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

7

AnderXale

28.01 2018 в 13:14

Искат да ни унищожат природата и накрая за нас пак нищо няма да остане. А такива долни твари които се опитват да ни обясняват, че били много загрижени за поминъка на обикновените хора, са нищо повече от обикновени измамници и измекяри. Накрая всички приходи, че бъдат източени в чужбина, няколко дебеловрати министри ще лапнат големи комисионни, а обикновения човек ще бъде заробен да им копае и дава собствената си руда за жълти стотинки. За това трябва да се въведе закон, забраняващ добина на полезни ресурси от частни компании.

6013

6

Ясен Кратков

28.01 2018 в 09:33

Лобистите на едрия бизнес пишат ли пишат злобни коментари в безпаметен унес с хонорарен привкус. Господа, палите си собствената черга, защото става въпрос и за Вашата държава, за Вашата природа, за Вашето здраве! Вземете пример от поведение на доблестните българи от това видео: http://www.btv.bg/video/shows/karbovski-vtori-plan/video/proekt-vox-populi-1-chast.html

8011

5

peter stoyanov

24.01 2018 в 22:17

offnews, готин сайт бяхте, ама с анонимки в подкрепата на екоталибаните се свличате в бездната.

направо пледирайте за забрана на колите в софия, на земеделието в добружда и горнотракийската низина, да си остане една дествена и недокосната от гадните хора природа в бг. а хората - да си се изнасяме извън територията.

6000

4

Кънчо Попов

24.01 2018 в 09:19

крайно време е държавата да спре да се съобразява с талибаните които пречат и на без това малкото инвестиционни намерения в България. дънди ги размотаваха двайсе години за крумовград. идете сега да видите как се променя градът буквално за дни.

12014

3

петров

23.01 2018 в 19:46

зелените екоталибани напипаха как да дърпат чергата към себе си. Референдум във всяко село срещу всяко намерение за инвестиция и хляб за жителите му е новото им откритие. Подкокоросвани от президента, подпомагани кога тайно, кога явно от соц/компартията, понякога и от неуспелите лидери на уж десните.

10571

2

Hissarion

23.01 2018 в 16:16

Ами дайте да променим ал. 2, чл. 1 от Конституцията. Властта да произтича не от народа, а от далаверката. Ако нещо не носи приход на някой частник - да му бъде отречено правото на съществуване. Хълмовете не носят достатъчно приходи - да ги взривим, планините не носят достатъчно - да ги обезлесим и застроим, морето не носи достатъчно - да го използваме за сметище. Да му мислят внуците.

9058

1

Nikolay Uzunov

23.01 2018 в 14:39

Offnews, много готин сайт сте, но с такива анонимки олеквате. авторът ако не бъркам беше застъпник и на екотуризма в трън, но не виждам нещо тълпи от туристи да пъплят да видят "уникааааааааааалните" камъни, каквито няма другаде в България на връх Руй. екоталибаните ако ги питаш от тея 111 хиляди кв. км на 110 хиляди ще кажат че ще има туризъм. но просто не става така. тоя камик може да иска и морски туризъм да развива в парамун, ама не става