Що е то дийп фейк и можем ли да вярваме на видеата, които виждаме

OFFNews 10 ноември 2018 в 06:00 10044 0

Задачата ни да се ориентираме в потока от информация и да отсеем фактите става все по-трудна с усъвършенстването на инструментите за обработка на видео и звук, давайки възможност да бъдат създадени т. нар. "дълбоки лъжи" (бел. ред. дийп фейкс).

Дийп фейк новините са видео материали, които могат да заблудят зрителя, че някой е направил или казал нещо, което всъщност никога не се е случило. Макар фалшифицираните видеа да не са новопоявил се феномен, те стават все по-разпространени, тъй като софтуерът за направата им е общодостъпен и всеки интернет потребител може да ги произведе.

В четвъртък Белият дом отне акредитацията на журналиста от CNN Джим Акоста под претекст, че посегнал на жена. Говорителят на администрацията на президента Сара Сандърс публикува в Туитър видео, в което е заснет инцидентът.

Според подробен визуален анализ, направен от медийната агенция Сторифул, определени кадри от видеото са били повторени, за да създадат илюзията, че Акоста отблъсква служителка на Белия дом, която се опитва да вземе микрофона от него.

Първоначално видеото беше публикувано от Пол Джоузеф, който често създава съдържание за един от най-известните сайтове за конспиративни теории InfoWars, управляван от крайнодесния Алекс Джоунс.

Няколко американски медии като Washington Post и New York Times обвиниха Белия дом в умишлена манипулация чрез преправеното видео.

Анализ на сайта BuzzFeed твърди обаче, че забързването на видеото може да е в резултат на компресирането му в GIF и е възможно да не е било направено с умисъл. В последствие Сара Сандърс публикува туит, в който казва, че Акоста все пак е направил физически контакт със служителката и Белият дом застава твърдо зад решението си да му отнеме акредитацията. 

Що е то дийп фейк?

Дали в този случай говорим за преправено видео или не, дийп фейк новините ще стават все по-популярни и заслужават нашето внимание. Разпространението им започна от Reddit, в който потребителите използваха технологията да наслагват лицата на известни личности в порно клипове.

Дийп фейкс бяха тема на разговор и на проведената днес конференция "Фалшиви новини на истински тролове" (Fake News of True Trolls) в Националния дворец на културата. Преслав Наков от Катарския институт по компютърни изследвания, част от Хамад бин Халифа Юнивърсити, обясни за OFFNews как работят те:

"Те са базирани на adversarial networks, което е технология, с която може да генерира видео, при което се наслагва нещо, казано от един човек върху видео и звук на друг човек. Така можем да генерираме видео, на което да накараме някой да каже каквото поискаме", обясни Наков.

Това бе демонстрирано преди време, когато Джордан Пийл, американски актьор и режисьор, използва AI технология, за да фалшифицира видео на американския президент Обама. Във видеото на Пийл Обама изглежда все едно казва неща, които в действителност никога не е изричал. 

 

Макар че за момента дийп фейкс са лесни за идентифициране, за в бъдеще е възможно технологията да бъде усъвършенствана и използвана за масова дезинформация.

"Правителството на САЩ вече се тревожи от това и в момента има няколко университета, които работят по въпроса за откриване на дийпфейкс. Всъщност за момента това е тривиална задача, успеваемостта е 100%. За момента нещата са на аматьорско ниво, няма реална опасност. Очаквам това да се промени в близко бъдеще", допълни Наков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови