Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Симеонов, прекрасно знаете защо НСО охранява Доган

Юлиан Христов 19 септември 2018 в 07:08 21261 4

Симеонов, прекрасно знаете защо НСО охранява Доган

В началото на седмицата стана ясно, че вицепремиерът Валери Симеонов е проявил необясним интерес за това защо Националната служба за охрана (НСО) охранява Ахмед Доган. Вероятно покрай случая с купуването на мажоритарен дял от ТЕЦ "Варна", лидерът на част от патриотарите в парламента се е присетил за почетния лидер на ДПС в битността му на български гражданин, "свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност" (според настоящия лидер на партията Мустафа Карадайъ).

Вицето Симеонов демонстрира върховно държавническо поведение като уведоми целокупната общественост, че е попитал началника на НСО Данчо Дяков "на какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган - частно лице (бизнесмен)!?", а също така от колко години службата охранява Доган, от колко души се състои охраната му и колко струва тя (вторият въпрос се съдържа в първия, но да не издребняваме) и (за трети път) каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на почетния председател на ДПС. 

Разбира се, въпросите са много важни, но не са поставени от правилния човек. Защото Симеонов прекрасно знае отговорите им - та нали точно неговите депутати на 29 юли 2015 година дадоха глас за Закона за НСО, който беше приет от 102 народни представители като само един (един!) е бил "против"? Ако трябва да сме коректни, според архивите на Народното събрание, точно на това гласуване самият Симеонов отсъства, така че можем да сме сигурни, че този един депутат не е бил той. 

И ако преди три години "понеделнишките" екзистенциални въпроси все още не са били формулирани в съзнанието на лидера на патриотичната група в парламента, услужливо можем да му припомним какво гласува неговата партия. Според чл. 22, ал 1, т. 4 от ЗНСО охрана се осигурява на:

4. други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

Именно по линия на този текст Доган получава охрана. Той преповтаря порочния регламент за работа на службата, който работеше и по времето, когато НСО нямаше закон. Комфортът на Доган беше осигурен по инициатива на вносителите на закона (ГЕРБ и екс депутати на нереализирания политик Николай Бареков от групата на "Български демократичен център - Народен съюз"), а порочната практика беше узаконена със завидно мнозинство.

Трудно е да си обясним защо, след като съмненията около този закон се въртяха именно около този текст (накрая приет на второ четене в комисия на заседание, което не беше обявено за медиите, че чак един депутат тогава ми каза: "Изиграха ви"), патриотично настроената група в парламента е дала гласа си за него и в същото време да се съгласим, че лидерът на групата не е бил наясно с позицията съпартийците си. 

Отговорът за това колко струва охраната на Доган и колко души го пазят, можем да го предоставим на г-н Симеонов в аванс: това е класифицирана информация. Точка.

И за да сме напълно полезни на вицето Симеонов в търсенията му, ще дадем едно рамо и с това: като вицепремиер той има достъп до годишния доклад за работата на НСО, който е наличен в Министерския съвет. Такъв доклад правителството приема всяка година, наред с докладите и на останалите специални служби. И ето я податката - единствено този доклад от всички останали не е публичен и то точно защото в него е посочено поименно кой, откога и каква охрана има, колко души го пазят, защо и колко струва това. 

Този факт също подсказва, че вицепремиерът би трябвало прекрасно да знае отговорите на поставените от него въпроси. Другото би било чиста проба популизъм. 

И е популизъм. Защото истинските въпроси са други. Ако прочетем много внимателно цитирания текст от закона за НСО, би трябвало да се попитаме: е ли Доган свързан с националната сигурност и посегателството над него би ли "отслабило и създало затруднения на властта в Републиката"?

Г-н Симеонов?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

4

stoyiv

19.09 2018 в 14:37

Уважаеми г-н В. Йончев, сега обърнах внимание, че статията от месец май 2015 г., в която се обяснява как Симеонов и съпартийците му имат остри възражения по редица текстове на Закона за НСО, е писана от същият този Юлиан Христов, който сега твърди, че ПФ били подкрепили въпросните текстове в закона.
Извинете, мислех, че вероятно Христов има проблем с уменията да търси в интернет, но сега друго излиза... проблем с Алцхаймер, склероза... Или нещо друго? https://offnews.bg/politika/razdor-v-koalitciata-za-zakona-za-nso-dps-i-abv-podpriaha-gerb-507733.html

8915

3

stoyiv

19.09 2018 в 14:29

Всъщност "съпартийците на Валери Симеонов" са гласували против точно тези текстове от закона за НСО. Но за да ги знае тези работи Юлиан Христов, трябва да умее да си служи с търсачките в интернет и да разбира какво чете. И като цитира документи, да не го прави "ангро", ами да провери конкретно всеки факт и всяко гласуване за какво се отнася. Ето например как са гласували "съпартийците на Симеонов" по два от въпросните текстове, за които Христов твърди, че били ги били подкрепили:
http://prikachi.com/images.php?images/66/9406066v.jpg
А ето и мотивировката защо са гласували така, впрочем имаше изказвания в тази посока не само на Симеонов, но и на други депутати от ПФ в национални медии (е, да, но "журналистът" трябва да знае как да търси в интернет):
https://offnews.bg/politika/razdor-v-koalitciata-za-zakona-za-nso-dps-i-abv-podpriaha-gerb-507733.html

https://news.bg/politics/s-glasovete-na-gerb-i-dps-mina-zakonat-za-nso.html

И въобще... Йончев, обучи си журналистите!

17156

2

aviatora

19.09 2018 в 11:24

п.с. оградата да не забравяме

17156

1

aviatora

19.09 2018 в 10:56

И като знаеш, какво беееее. И за теб се знаят много неща, но нищо не са ти направили, то не бяха хотел, то не бяха далавери, то не беше "ГЕЙ ПОРНО", то сте се насрали до ушите!!!

 
X

Подкастът на OFFNews