Следизборно и лично

Мария Пеева 27 март 2017 в 10:53 16570 10

„Умните и красивите“ всъщност са най-обикновена средна класа. Онази почти липсваща у нас средна класа, която би трябвало да представлява гръбнака на обществото – образованите хора с високи доходи и хубави професии, с идеи, мисъл и потенциал, които теглят напред всички останали.

Голяма част от тези хора, за съжаление напуснаха и продължават да напускат страната, защото им омръзна да се борят. Някои от тях останаха. Около 300 хиляди до половин милион.

Те няма да бъдат представени в този парламент, макар че голяма част от тях гласуваха. И причините да не са представени са пределно ясни.

Първо – малцинство са. И има реален риск да намалят все повече, не само защото продължават да се пръскат по света. Водещите партии не разчитат на гласовете им и не се стараят да ги задържат. Което впрочем си е бавно и тягостно политическо самоубийство, защото ако не са тези хора да работят и да развиват технологии, бизнес, култура, индустрия, туризъм, медицина, образование, да плащат големи данъци на големите си доходи и да раждат деца, които възпитават в собствените си ценности, държавата в един момент просто ще се спъхне от повсеместната безпросветност, леност и апатия. Държавата не може да съществува само с правителство и хора на социални помощи и на ръба на оцеляването. Трябва й някой, който създава, който мисли, който развива, който си е задоволил основните потребности и може да надгражда. Най-проспериращи са държавите, в които средната класа е мнозинство.

Второ – разединени са. Политическите им лидери просто отразяват разединението между избирателите. И докато помежду си се дъвчат за незначими казуси и се оплюват взаимно, далеч по-компрометирани лидери и партии влизат в парламента, защото успяват да преодолеят различията си. Явно понякога да си прекалено интелигентен може да се окаже проблем. Някои от тях се предават и влизат в партиите от статуквото, само за да успеят да прокарат идеите и ценностите си. Разбирам ги.

Трето – мнителни са. Още един недостатък на интелигентните хора – те не забравят и не прощават. След като многократно са били разочаровани, им е трудно да се доверят отново на лица, които вече са се изложили по някакъв начин. В същото време новите лица не са чак толкова много. Доста потенциални гласоподаватели увисват в безтегловност и в крайна сметка не дават вота си на никого.

Четвърто – липсва медийна подкрепа. Тъй като им е под нивото да са популисти, разчитат само на няколко медии, които са твърде елитарни за „обикновения гласоподавател“ и не успяват да го спечелят. А предвид факта, че техните избиратели са малцинство, за да бъдат парламентарно представени им трябва и част от вота на „грозните и глупавите“. Грозните и глупавите с удоволствие биха се отъждествили с тях, защото и те искат да са умни и красиви. Обаче никой не им дава този шанс. Къде от страх да не изпуснат малкото, но сигурни избиратели, къде от чисто високомерие.

Но ако ви е трудно да говорите на езика на народа, не се учудвайте, когато въпросният народ даде гласа си за друг. И не го ругайте, а се опитайте да го чуете. Казва ви нещо от петнайсет години насам. Щом не го разбирате, може би не сте чак толкова умни и красиви.
Какво остава за нас, избирателите ви? Зависи дали чашата ни е празна, или пълна. Можем да теглим една майна на всичко и да емигрираме. Такива като нас се справят навсякъде, въпросът е дали ще сме щастливи там. Или да си кажем: какво пък, можеше и да е по-зле, винаги може. И да продължим напред, пък да видим докога.

Текстът е от сайта "Мама Нинджа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

8

1Sion1

28.03 2017 в 01:24

Първо , никакъв елит не са.Обикновени грантаджиите на хранилка, които нямат един ден decent job в живота си.Второ, никаква средна класа не са, щото средната класа произвежда, а тези стоят и чакат някой да им пусне нещо в гушата.Трето, хич не са лишени от медийни изяви, щото грантаджиите медии не спят.Четвърто, именно поради невижданата цензура в тези медии/Дневник и Капитал са христоматиен пример/ много от мислещите хора разбраха що за стока са така наречените „красиви и умни” и се отвратиха от тях.Това последното е 100%.Повярвайте ми.Аз съм един от тези хора.

42249

6

Denis Rizanov

27.03 2017 в 15:29

Драги Радане, Гроздане и Христо,
Пиша Ви в един изключително важен и труден за българската демокрация момент. Пиша Ви с горчивина в душата. Ей на - изтървахме и питомното и дивото!
Лошо ли щеше да ни бъде да бъдем пак ЗАЕДНО в Народното събрание? Не! Там има кюфтази на корем, като ти писне можеш и да не ходиш на работа... Там има служебни коли с буркани...
Лошо ли щеши да ни бъде някои от нас да станат пак министри? Не! А сега какво? Ни субсидия, ни парламент, и тая мойта, дето я бях назначил за секретарка и пиарка, сега как ще я издържам? Как?!
Пратете някой лев.
Винаги Ваш,
Перчем Ебемчев.

11719

5

Краси

27.03 2017 в 14:22

Не разбрах какво толкова има да дели Христо Иванов с Радан Кънев, който заради него извади цялата си партия в опозиция, та тръгна да се доказва сам и така вкара и двете коли в канавката - ни парламент, ни субсидия.
Но той си знае, може пък да си е струвало.
Факт е, че си дадохме гласовете за тоя дето духа и пак трябва да търпим Бай Х.. начело на държавата (честно казано даже Корни щеше да ми е по-приятна).
Сега мили протестъри да не тръгнете пак да киснете по площадите? За тази простотия ще вините единствено собствените си лидери, които не могат да седнат на една маса и да се договорят като възрасни хора. И ще си налягате парцалите до следващите избори, пък тогава дано на някои хора им дойде акълът.

9116

4

Йордан Бояджиев

27.03 2017 в 12:10

Нямат медийна подкрепа? - При положение, че всички медии и форуми бълват бълвочите им?-Е,това е прекалено!-На черното да кажеш бяло!!!!

17439

3

мнение от IP

27.03 2017 в 11:49

Не е съвсем така.
Не е вярно, че избирателите на т.нар. "десни" партии са от средната класа. Избирателите им са образовани и бедни. Да, работят яко, реализират се колкото могат, но не са с високи доходи..хич даже... И затова искат правила и морал.
Вярно е, че могат да емигрират и го правят и е вярно, че това ще продължава докато вече няма накъде. Голяма част от т.нар. "средна класа" гласува всъщност за ГЕРБ (за съжаление). Това са прагматични хора, не винаги корумпирани, но зависещи от това да са т.нар. "средна класа" от държавата.