Смеещото се човече под картините на ужаса

Момчил Даскалов 08 април 2022 в 10:25 20148 3

Разстрелян паметник от руските "освободители" в град Бородянка.

Това заглавие ще го разберат хората от Фейсбук. Но засяга целия ни живот, морал и човешки образ.

Емотиконът на смеещо се човече обичайно се поставя под забавна история, виц или политическа, обществена сатира публикувана в социалната мрежа. До сега.
Вече е грозното мерило на падение, етикетът на безчовечност, белегът на хуманен разпад.

ТО - лицето на пропагандата.

Постове с потресаващи картини на разрушения, загинали хора, човешки драми и тъжни истории, предизвикващи емпатия у повечето хора са декорирани със стотици, хиляди смеещи се човечета. Нима е възможно?

"Знам, че зад тях не стоят хора, а безименни профили и това ми помага да не ми се взриви ума" - пише потресена потребителка на Фейсбук. Но и зад безименните профили всъщност стоят хора, те това работят, за това им се плаща.

Десет стотинки, за да се захилиш под взривена сграда.
Десет стотинки да реагираш с кикотене под застреляния дядо, паднал заедно с колелото си и замрял завинаги на улицата в Буча.
Десет стотинки за клик под ужасяващите кадри на убити жени, деца, вързастни хора.

Толкова предлагат тролските фабрики.

В просторен материал "Нормата ни е 120 поста на ден". Животът на един кремълски трол" "Свободна Европа" разкри преди време една от руските "фабрики на Оруел", пуснали пипала и далеч зад граница.

Разположена в Петербург, финансирана от близкия до Путин бизнесмен Евгений Прогожин, в т.нар. "Агенция за интернет изследвания" работят хиляди служители, разделени в отдели според платформите и медиите. Доставят им се стотици фалшиви профили на всеки, спускат се целите и опорките, както и степентта на агресия или нивото на лични нападки и се оставят да изпълнят злокобната си дневна норма.

Безмилостна машина за формиране на мнение, дискредитация и рушение на доверие – на всеки и във всичко. Руски експортен продукт.

Всъщност това е само върхът на айсберга, специфични войскови части, инструмент от едно далеч по-мощно явление – хибридната и пропагандна война на Русия.

В условията на глобализъм, технологична и комуникационна революции и огромен обем информация, който може да бъде достъпен чрез мобилно джобно устройство, "линейната война", както я наричат руските военни, достигна невиждани размери, проникване и влияние в цял свят.

Според ежегодните доклади за манипулиране на медиите на "Оксфордски интернет институт" към едноименния университет, ако през 2014 г. са били засегнати 28 държави - през 2020 г. те вече са 81.

Методите за дезинформация се ползват главно от правителства, често чужди, и водещи партии. Все повече частни компании предоставят специализирани услуги в сферата, като това се превръща в бързо развиваща се мръсна индустрия с хиляди наети лица и десетки милиони долари оборот.

Манипулирането на общественото мнение чрез социалните медии остава нарастваща заплаха за демокрациите по целия свят е основният извод от последния доклад.

Целта е хаос

Пропагандата е комплексна, многопластова и многоканална.

Начело разбира се са големите медии. В течение на годините президентът Путин овладява изцяло най-влиятелните руски телевизии и печатни (онлайн) издания – държавни или на хора от обкръжението му. Богато финансираните от правителството задгранични телевизии като Russia Today(RT), гледана от 80 млн. американци, агенция "Sputnik" и редицата им дъщерни канали са мощен пряк проводник на руската пропаганда зад граница.

В аналитичния материал на New York Times (NYT) „Целта е хаос" се описва богатия комплекс на останалите пропагандни комуникационни мероприятия и канали на руснаците. Директни хакерски намеси за придобиване на чувствителна информация, мощни и координирани тролски атаки по социалните мрежи и сайтовете на големите медии, създаване на фалшиви новини, изграждането около тях и раздухване на т.нар. ехо-камери - информационни балони, в които собствената теза се отразява в мненията на себеподобни и се утвърждава все по-силно, специално подготвени статии, публикувани и популяризирани през мрежи от тайно контролирани сайтове и медии и др.

Генералната цел е деструкция, внушение на недоверие в държавността, в институциите и подкопаване на цялата обществена система на Запад. "Те искат да посеят несъгласие и да намалят доверието сред американците в нашата демокрация, да направят така, че демокрацията да изглежда зле в световен мащаб", казва д-р Евелин Фаракс, бивш член на администрацията на Обама и кандидат за Конгреса.

Всички станахме свидетели как през 2020 г., агресивно и безпочвено, от страна на Доналд Тръмп и сподвижницето му се атакуваха резултатите от изборите спечелени от Байдън. Приближеният на Тръмп Руди Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк, дори изгуби адвокатските си права заради необосновани твърдения, но у много хора, вкл. и в България, остана търсеното съмнение за законността и честността на изборите в най-голямата демократична държава в света.

„Всъщност не е нужно да се нарушава избирателната система, за да се създаде общественото впечатление, което се желае", казва Лора Розенбергер, директор на Алианса за гарантиране на демокрацията, който проследява руските усилия за дезинформация и довършва: „Целта е хаос".


Zомбоящик (i)

"Трябва да стигнеш до заключението, че всички лъжат. - разказва в свое интервю Григорий Юдин, руски професор по социология, философ и познавач на руската дезинформация. - Пропагандата на Путин не се стреми да те накара да вярваш само на нея, пък на другите да не вярваш. Не. Целта е да не вярваш на никого. Ако се считаш за умен – следва да не приемаш ничия версия. Убеждават те, че няма какво да направиш с това, което се случва около теб и ти внушават решението да си седиш спокойно вкъщи (в балона), диванен агент, а има кой да се погрижи за всичко – управляващите!"

Професорът от Колумбийския университет, социалният психолог Светлана Комиссарук, разяснява в студиото на RTVI психологическия механизъм на този ефект. "Съзнанието е мързеливо по подразбиране. Когато станем свидетели на обществени противоречия или кризи, то избира най-лесното и готово обяснение, за да подреди света около себе си."

Проактивните хора ще потърсят информация, мнения, анализи, но болшинството от хората ще приемат това, което им се поднася от авторитетен според тях източник, обичайно чрез Zомбоящик и някоя от най-големите телевизии.

"Това е причината толкова много хора да приемат изключително лесно конспиративните теории. - продължава разказа на Светлана - Дава им се готово обяснение на целия механизъм, на всичко това, което се случва: там някъде, някой/някои, в тайна са измислили всичко и в момента го реализират с платените си шпиони по цял свят. В допълнение се съхранява и самочувствието на наблюдателя: "те си правят, каквото искат, но аз всичко знам, защото съм ги разкрил – нека си продължават, аз съм наясно и не ми пречат."

Това обяснава често крайно нелогичните твърдения на пропагандата, откровените лъжи, явни противоречия и свободна смяна на тези.
Последният пример е как Кремъл оповести за доказателства, че труповете в Буча са актьори, независимо от стотиците кадри и снимки от сателит. Ден по-късно дойде обяснението, че всъщност гражданите били убити от украинската армия.

Как е у нас

Същото. Овладяването на големите национални телевизии е факт още от времето на Борисов. В допълнение се формира огромна медийна империя за печатни и онлайн издания от страна на партньора на Борисов Пеевски, докато се получи удобен, всеобхватен пропаганден проправителствен балон, подкрепен с масирана тролска дейност в социалните мрежи и под малкото останали независими медии. България се срина на 112 място по свобода на пресата според "Репортери без граници", а зад всичко винаги ясно прозираха руските политически и икономически интереси, тендеция, която продължава и днес.

След нахлуването на Путин в Украйна руската пропагандата у нас ескалира. Както обикновено основно и ефективно оръжие е добре финансиран верен "любимец" на Кремъл. В момента това е Констадин Костадинов и псевдопатриотичното му формирование "Възраждане" с преобладаващо участие в националните медии, независимо от факта, че е най-малката парламентарно представена сила.

Агресивно, цинично и праволинейно няколко прости, въздействащи и многократно повтаряни фалшиви тези и опорки, основани и на страх, започнаха да се мателиаризират все повече в мисленето на българина.

Централна е кремълска лъжа: "Украинците са нацисти, горили са деца в Донбас".

Няма никакви подобни данни. Фактите за жертвите от войната там изнесени от ООН и ОССЕ сочат съвсем друго. Случилото се в Буча и действията на Путин през последните години са далеч по-близки до нацизма (вж. "Нацистът вика: "Дръжте нациста")

"Ако изпратим оръжия на Украйна ще влезем във война с Русия"

28 държави от НАТО го направиха без реакция от страна на агресора. Всъщност, вече сме във война – хибридна, икономическа, политическа, само на няколкостотин км. от горещи военни действия и критични ядрени съоръжения.

"Ние сме за неутралитет, това не е нашата война"

Практически генераторите на тази опорка в България подкрепят открито едната страна, на агресора Русия, и го обявяват като неутралитет. Не дават обяснение на този парадокс.

Като член от НАТО, съюз на който разчитаме да ни защитава от пряко чуждо нападение, даже на теория не сме неутрални. Освен права и опование имаме съответните ангажименти.

Войната е между авторитарния кремълски режим и демократична държава, като агресорът в лицето на Русия е пряка заплаха за националната ни сигурност. Как в такъв слуай се реализира някаква форма на неутралитет и до какво може да доведе?

"На украинските бежаници им се дават по 40 лв. на ден, а колко на българските пенсионери?"

Парите се изплащат не на украинците, а само на хотели, които са ги настанили, срещу предоставените услуги и това няма общо с пенсионната система.

"Цените скочиха заради санкциите, украинците са виновни, че не се предават"

Инфлацията галопираше с високи темпове още от пандемията, цените на енергоносителите също нарастваха чувствително далеч преди началото на войната и това са световни тенденции и процеси, независещи от нашето правителство.

Цинизмът в останалата част на твърдението не се нуждае от коментар.

На база на тези и други опорки, повтаряни стотици пъти от телевизионния екран, невижданата до сега масирана атака на тролски ботове, автоматични акаунтни и управлявани от хора такива, които буквално бомбардират, задушават и разводняват всяка смислена публикация от потребители и медии в социалните мрежи, както и специалното промотиране на фалшиви новини, кремълски опорки и противоречиви факти, отношението на българина започна да се пречупва, а естествената към жертвите в Украйна емпатия - да се замества с объркване, страх и начало на недоволство.

Подкрепата на кървав режим само по себе си е крайно укоримо - морално, политически и чисто човешки. Нетърпимостта към него е задължителна за всяко мислещо и чувстващо човешко същество. Тук няма как да има "друга гледна точка". Тя е на агресор. Още по-мерзко е, когато се прави за пари и се експлоатират симпатиите или страхът на хората.

Но ключов е и фокусът към самата опасност от стартиране на процеси, които благодарение на огромно финансиране от Кремъл и мощна пропаганда, с вътрешнна помощ могат да насочат България и българите към изход от ЕС и НАТО. Подобна посока и попадането под директно подчинение на Кремъл е заплаха равносилна на поредна национална катастрофа.

Ще бъдем ли достатъчно умни да го осъзнаем, ще бъдем ли достатъчно мъдри да изберем в какво да вярваме.

Или ще оставим "смеещото се човече" накрая злокобно да се хили под новината за провала на България!

---
Зомбоящик, рус. - зомбо(кутия)сандък е народното название на ТВ апарата при обществата с остра цензура, който ползват и руските журналисти и влогъри, борещи се против руската пропаганда. Любопитно е, че през 2018 г. излиза руски комедиен скеч филм, чието заглавие се изписва така – Zомбоящик!

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

08.04 2022 в 13:08

А иначе у нас има твърде много немислещи хора, както се казва в един виц, не можеш да напълниш една глава с пропаганда, ако тя не е празна. Това е тайната на успеха на кремълската пропаганда.

-240

2

редовно четящ

08.04 2022 в 13:06

Е, какво по-добро доказателство за тролското нашествие от словоизлиянието на един трол!

305

1

Katz

08.04 2022 в 12:29

Хилят се, в масовия случай поне, защото не вярват на медиите, а не защото смъртта на невинен човек е повод за смях. Не се правете на глупави. Това е мишкарският начин да покажеш, че нямаш доверие, не нещо повече. Има смеещи се емотикони и под постове на Нешънъл Джиографик, когато става въпрос за конкретни наболели теми. Хранилката срещу списанието в коментарите е грандиозна. И там ли са налазили ватниците?
По-скоро въпросът е защо българите сме толкова мнителни и недоверчиви? Дали няма общо с десетилетия лъгане, промиване, пропагандиране и измами? Хората в нормалните държави имат повод да вярват на медиите и правителствата си... не знам колко това е разумно в момента, но е факт - това доверие е заслужено по един или друг начин. У нас защо го няма? Да, грозно е, ама аман вече с тия тролове на всяка керемида.
Иначе след атентатите из Европа, както и във видеото с пожара на Нотр Дам, имаше доста развеселени реакции под публикациите на определени телевизии, ако ме разбирате. Та така...