'Света София' и срамът на Запада

Не вярвайте, ако някой ви каже, че проспахме превръщането на Турция в диктатура и враг на Европа, а „Света София“ в джамия. Европа си го плати като поп

OFFNews 27 юли 2020 в 18:23 9439 0

Калоян Константинов.

През изминалите седмици на България и цялата останала Европейска цивилизация беше нанесена една от най-тежките обиди от години, за която Западът, естествено, изпрати протестна нота, помрънка малко, намръщи се, па си клекна. Ни повече, ни по-малко.

Става въпрос за превръщането на „Света София“ от музей отново в джамия. Бързам да уточня за напористите атеисти, че тук изобщо не става дума за Бог. Не става дума и за религия. Става дума за елементарно уважение и проява на нулева толерантност от страна на Ердоган.

„Света София“ е символ, тя е перлата в короната на византийската архитектура и бастион на нашата култура и цивилизация. С падането на Константинопол най-голямата църква в света е превърната в джамия като ясен акт на политическо и военно надмощие на Изтока над Запада.

В зората на турската република един от най-великите държавници на всички времена – Мустафа Кемал Ататюрк – отменя статута ѝ на джамия и прави „Света София“ музей. С това той цели да демонстрира 3 неща: превръщането на Турция в светска държава, уважение към християнската култура и история, причисляването на Турция към развитите европейски демокрации.

Логично е да се запитаме какво цели Ердоган с обратния акт? Че може би Турция се завръща към османските си корени? Че отрича европейските ценности, демокрация и култура? Че Турция все повече се радикализира, за да може един човек да изживее мечтата си да стане султан – разрушавайки цяла една държавна система по пътя си?

А Европа и България стоят и гледат отстрани. Защото бизнесът с Ердоган е изгоден. За евтини парцалки и работна ръка продаваме честта, достойнството и историята си. После как да очакваме чуждите култури и страни да ни уважават, когато ние сами не го правим?

Цялата толерантност, за която пропагандира Западът, се продава за жълти стотинки. Представете си утре в България или Германия да вземем да превърнем джамия в църква? Ще бъдем обявени за ислямофоби, за расисти, за ксенофоби. Докато Турция е суверенна държава и може да си прави каквото пожелае, нали така? Тя не може да бъде расистка, християнофобска и ксенофобска. Идете го кажете на арменците това.

И ако някой не е разбрал – не става въпрос за разни Богове. Не става въпрос за няколко красиво подредени тухли. Става въпрос за това, че Европа и България са присмех за цял свят заради своето безгръбначие.

Става въпрос за това, че след десетки години и милиарди похарчени пари Европа не се обгради с толерантни демокрации, а с авторитарни и олигархични диктатури от Китай до Мароко и от ЮАР до Русия. И в това няма нищо чудно. Брюксел плаща, а режимите играят театър на демокрацията – точно както се случи в България, Унгария и Полша.

Мижи да те лажем, казано по народно му.

Затова не вярвайте, ако някой ви каже, че проспахме превръщането на Турция в диктатура и враг на Европа, а „Света София“ в джамия. Европа си го плати като поп. Защото явно ценностите на Запада свършват там, където започва печалбата.

Публикуваният текст е част от седмичния коментар на водещия на „По острието с Калоян Константинов“ и не отразява непременно възгледите на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови