Сводка на войната, 10 март 2023 г.: Кинжал и смъртно наказание

Александър Леви и Катрин Гишар 10 март 2023 в 20:01 8944 0

Ракета Кинжал

Снимка yandex.net

От началото на войната Русия е изстреляла около 20 ракети Кинжал

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

От началото на войната Русия е изстреляла около 20 ракети "Кинжал", според говорител на украинските военновъздушни сили. Използването на тези балистични ракети, описвани като "хиперзвукови", е запазено за цели с "висока стойност", според руски военни, които се похвалиха, че са изстреляли шест от тях при удара по Украйна на 9 март. Този масиран удар, представен като "удар на възмездие" от руското министерство на отбраната за нападението в Брянск миналата седмица. Тези ракети, чието производство е много скъпо, се изстрелват от базираните в Беларус изтребители-бомбардировачи Миг-31. Всеки път, когато те излитат, украинците са призовавани да се приберат в убежища, дори и да не са произведени изстрели с "Кинжал". Според говорителя на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат към днешна дата ПВО на страната остава безсилна срещу тези ракети, почти невъзможни за прихващане.

Беларус въвежда смъртно наказание за държавна измяна. Страната е единствената в Европа, в която все още е в сила това наказание. Вчера нейният президент прие поправка в наказателния кодекс, която разширява прилагането на смъртното наказание за длъжностни лица и войници, които чрез действия на държавна измяна са нанесли "непоправими щети" на националната сигурност. През май миналата година Александър Лукашенко вече беше увеличил периметъра на прилагане на смъртното наказание. Преди това то беше ограничено до случаите на убийства и тероризъм, а сега беше разширено до случаите на подготовка и опит за терористични актове. В Русия от 1997 г. съществува мораториум върху смъртното наказание, но той не важи в самопровъзгласилите се проруски републики в Източна Украйна.

Съединените щати налагат санкции на мрежа от китайски компании, които доставят компоненти за ирански безпилотни самолети, използвани от Москва в Украйна. Санкциите обхващат пет китайски дружества и едно физическо лице, които вчера бяха описани от Министерството на финансите на САЩ като "отговорни за продажбата и доставката на хиляди аерокосмически компоненти на Техеран", включително части, които биха могли да се използват за производството на безпилотни самолети. В текста си Министерството на финансите на САЩ се позовава на безпилотния самолет Shahed-136, който Иран е изнасял за Русия.

Дружествата, засегнати от санкциите, са Koto Machinery, Raven, Guilin Alpha, S&C Trade и Caspro. "Иран е пряко замесен в украинските цивилни жертви в резултат на използването от Русия на ирански безпилотни самолети в Украйна", заяви Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване. "Съединените щати ще продължат да следят и санкционират иранските мрежи за доставки, които предоставят на Русия смъртоносни дронове използвани в незаконната ѝ война в Украйна." Пекин ще направи необходимото, за да защити "законните права и интереси на китайските компании", отговори говорител на китайското посолство в САЩ.

Повече от 100 граждани на балтийските държави са санкционирани от Русия. Вчера Москва съобщи, че е наложила санкции на 144 граждани на Естония, Латвия и Литва, без да ги назовава публично. Сред тях има длъжностни лица, депутати, журналисти и други. Според руското външно министерство това е отговор на "лобирането" от страна на трите държави "за санкции и други мерки срещу Русия, намеса в нашите вътрешни работи" и "подбуждане към русофобия".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови