Тежки удари и проблем с доверието към Ердоган

Тайфур Хюсеин 07 юли 2017 в 20:27 14497 1

Снимка БГНЕС

Само в рамките на няколко дни турските управляващи и президентът Реджеп Тайип Ердоган получиха тежки удари от международни организации и институции. Интерпол, Стокхолмския център на свободата и Европейския парламент казаха неща, които никак не се харесаха на режима на Ердоган. Официално Анкара предпочете да мълчи или да игнорира сигналите от международните организации.

Но предприетите стъпки от международните организации е ясен сигнал, че има проблем с доверието към Ердоган и се надига по-мощен глас за зачитане на човешките права, върховенството на закона и демокрацията в Турция.

През седмицата стана ясно, че Интерпол e прекратил достъпа на Турция до своята база данни, след като Анкара добави списък от 60 000 души, издирвани от нея като т. нар. гюленисти. Според международната организация причина за спиране на достъпа е поради „въпрос на доверие“. Достъпът до базата данни е бил блокиран в продължение на почти една година, въпреки протестите на Турция. Сред издирваните от режима на Ердоган са натовски войници, полицейски служители, служители от различни ведомства, интелектуалци и други. Крайната мярка на Интерпол показва, че режима в Анкара не играе по правилата и меко казано, незачита установените законови норми. Явно от Интерноп не са повярвали на версията на Анкара, че хората във въпросният списък от 60 000 души са терористи и превратаджии, както Ердоган окачествява всеки опозиционно мислещ в страната.

Освен това в нов доклад от 191 страници Стокхолмския център на свободата (СЦС) открито обвини, че Ердоган стои в основата на "опита за преврат" в Турция от 15 юли м.г. Според организацията в случая изобщо не става дума за истински преврат, а само за създаване на претекст за стартирането на масова кампания за преследване на критиците и опонентите на авторитарния турски държавен глава. СЦС стига до извода, че турският президент изглежда е използвал широко разпространени слухове за преврат в Анкара и е организирал собствено шоу, за да получи вятър в крилете за чистка срещу опонентите си.

Вижда се, че има огромна пропаст между посочените факти в доклада и официалния правителствен разказ за опита за преврат. Към всичко това може да се прибавят и честите упреци на турския президент и неговите политици, че не са получили толкова желаната международна подкрепа след опита за преврат от миналата година. Това се натъртва на всички официални гости в Турция.

В режисирания от властта пуч е убеден и лидерът на основната опозиционна Народно републиканска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу, който за пореден път обяви, че „превратът беше контролиран от властта“.

„На 15 юли м.г. се случиха два преврата – този на улицата и другият на Сарая (президентския дворец). Да разполагаш с разузнавателни доклади за подготовката му, да не го предотвратиш и после да се възползваш от последствията му, това се нарича контролиран преврат“, посочи Кълъчдароглу, който в момента води 450-километров Поход за справедливост от Анкара към Истанбул.

И Европа нанесе звучен шамар на турските управляващи и Ердоган, който може да удари международната репутацията на турския президент. В момент, когато еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан бе в Анкара и ден преди Ердоган да отиде в Германия за участие на срещата на върха на Г-20, с огромно мнозинство Европейския парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да преустановят преговорите за членство с Турция.

Приемането на резолюцията не е изненада, но както е модерно да се казва в турските политически среди, момента е многозначителен. На всички наблюдатели и анализатори бе ясно, особено след събитията през последните няколко години, че при управлението на Ердоган е невъзможно Турция да стане част от европейското семейство. И за това може би евродепутатите акцентират, че е необходимо Турция да се върне към пътя на демокрацията, правовата държава и да защитава човешките права. След 13 години Турция отново е в условия на мониторинг. Заради чистките и арестите

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа реши да върне Турция в списъка под наблюдение, в който не се спазват човешките права.

Документът не обвръзва Еврокомисията, нито Европейския съвет, но за пръв път официално европейска институция ясно изтъква, че режимът на Ердоган става опасен. И резолюцията е най-острата до сега реакция, за това което се случва в южната ни съседка - тя се отдалечава с висока скорост от европейските и общочовешките ценности.

Евродепутатите открито призовават Комисията и страните членки формално да прекратят преговорите за присъединяване на Турция незабавно, ако „пакетът за конституционни реформи се приеме без промени“, които бяха одобрени на референдума на 16 април. Чрез резолюцията се потвърждава и тезата, че Турция на Ердоган става все по-авторитарна, клоняща към диктатура, като се иска гаранция принципа за разделение на властите. Това е сред основните условия. Така чрез резолюцията се препотвърждава, че цялата власт в Турция се контролира от Ердоган, като съдбата на 80-милионна държава се решава от един човек. Едноличната власт на Ердоган е факт, която боде очите на Европа. Президентът в Турция, който имаше представителни функции според конституцията, след приетите на референдума реформи, консолидира цялата власт – изпълнителна, законодателна, дори и съдебна! През март Венецианската комисия към Съвета на Европа предупреди, че предлаганите промени са "опасна крачка назад" за демокрацията.

„Турция, въпреки политиката на нейното правителството, е много важен партньор в много области, по тази причина Европейският парламент не говори, че е нужно да се прекратява сътрудничеството с Турция. Европа си сътрудничи с много държави, които не участват в преговорите за присъединяване“, заяви докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири.

Казано по друг начин. Думите на докладчикът на ЕП за Турция означават, че демокрацията, правовата държава и защитата на човешките права са едно нещо, а бизнесът и търговията – съвсем друго.

Евродепутатите, чрез резолюцията, ясно посочиха: Турция трябва да стане част от ЕС, но при управлението на Ердоган това е невъзможно!

За отстраняването на Турция от базата данни на Интерпол и доклада на СЦС избирателите на Ердоган няма да научат. Поради простата причина, че медиите в Турция, контролирани от властта, няма да съобщят за това. А за резолюцията на Европейския парламент, при необходимост, Европа може да бъде „поставена на място“ от държавния глава Ердоган.

Анализът на журналиста Тайфур Хюсеин е написан специално за OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

08.07 2017 в 00:21

Глупости. Всичко изписано е ясно (за мислещите) от ден втори на ланшния юлски паметен ден.
Една хартия в повече не променя нещата.
Не и за средния анадолски турчин.

Накривили му феса на Ердо.

Той ще го измисли. Още е силен за жалост.