Тренд: 55% от българите не искат предсрочен вот

OFFNews 26 януари 2018 в 10:12 4614 3

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП. 

Това показват данните от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 10 и 18 януари 2018 г. Данните са на база всички запитани.

ДПС и Обединени патриоти се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1%. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за „Воля“ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%).

37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка. 

35% от пълнолетните български граждани дават положителна оценка на работата на правителството. Основната част от положително настроените са привържениците на ГЕРБ, които са почти единодушни в добрите си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, но въпреки това почти две трети от тях поддържат подкрепата си за правителството.

Не се отчита и динамика в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават положителна оценка за нея, а една пета - отрицателна. 

Мнозинството (55%) от българите смятат, че предсрочен вот не е необходим, а под една четвърт (23%) са на обратното мнение. Основната част от смятащите, че са необходими предсрочни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12070

2

Валентин Ненков

26.01 2018 в 12:39

Това проучване е абсолютна лъжа, вижда се още от поръчителя, пък като четеш резултатите, ти става съвсем ясно. Воля за промяна има и тя личи в социологиите на сериозните агенции.