Тренд: Мнозинството българи са оптимисти за Председателството ни

OFFNews 03 януари 2018 в 10:22 2749 1

85% от българите знаят, че България председателства Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г. Малко над три четвърти (76%) са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за България. 

Това показват данни от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветена на българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1003 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 10 декември 2017 г.

На въпроса за подготвеността на България за домакинството обаче, общественото мнение не е така категорично. 37% са на мнение, че страната ни е подготвена за председателството, докато 28% са на обратното мнение. 



В демографските разбивки прави впечатление, че привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена или не е за председателството на Съвета на ЕС. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привържениците доминира мнението, че не сме подготвени. 

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични. 43% от всички български граждани са на мнение, че то ще бъде успешно, докато 18% смятат, че ще бъде неуспешно. Тук отново се забелязват сериозни отлики между електоратите на ГЕРБ и БСП, като съвсем логично привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското председателство, докато симпатизантите на социалистите са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

04.01 2018 в 03:47

А колко процента могат да отговорят на въпроса "какво значи председателство на ЕС?"
А със свои думи?
Жалко, че не съм кръчмар. На 01.07.2018, и през следващите дни, щях да забогатея от политическа шкембе чорба. Като средство за изтрезняване, не щото е храна за бедни.
 
X

Подкастът на OFFNews