Тренд: Рейтингите падат след летните скандали

OFFNews 19 септември 2018 в 10:38 5401 2

Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център „Тренд" по поръчка на „24 часа", залага в ежемесечните си проучвания.

Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство, показват данните от изследването, проведено от 4 до 11 септември  сред 1006 души. 

В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамика, въпреки че оптимистите продължават да са повече (47%) от песимистите (43%). 

Положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процентни пункта всеки месец, като през септември 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват. Спад има и в оценката спрямо правителството, но тук се забелязва спад само през този месец, без да отчитаме негативна тенденция за няколко месеца.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%. 

Въпреки негативния тренд и на индикатора за необходимост от предсрочни парламентарни избори, половината българи все още смятат, че нов вот не е необходим, а 53% са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат.

Независимо от негативната тенденция относно оценката на основните институции, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент. В сравнителен план, с предишните месеци, разликите са в рамките на статистическата грешка.

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

2

безпартийна

19.09 2018 в 12:47

И аз това се питам. За какъв Реформаторски блок питат в анкетата, като такъв няма. И на кого правят услуга? Не, че отговорът не е известен. Манипулиране на гражданите - спечелена битка за олигархията.