В България настъпва фашизъм по повод Истанбулската конвенция

Прави се опит страната ни да бъде преориентирана към Евразия, твърди проф. Калин Янакиев

OFFNews 25 януари 2018 в 15:40 50074 71

Публикуваме коментара на проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, за Истанбулската конвенция от негово интервю за предаването "Код 11-13" по BiT.

Това, което се случва около Истанбулската конвенция е същински абсурд. Една конвенция, която ясно е озаглавена "срещу насилието против жени и домашното насилие", чиито 9 формулирани цели - не е трудно да бъдат прочетени - всички до една са срещу насилието спрямо жени и домашното насилие, се превърна в конвенция за джендър, колкото и това да е абсурдно.

Всъщност става дума за един-единствен текст, който беше преведен неправилно на български език и от който тръгнаха спекулациите. И който в българския превод гласеше: "Пол е социално изградени роли, дейности и характеристики, които дадено общество смята за подходящи за мъжете..." - забележете - "...и за жените". В оригинала на конвенцията тази дефиниция не е дефиниция за пол, а за прословутото понятие "джендър".

Това понятие "джендър", ако искате да ви го преведа по някакъв начин, за да го разберат зрителите...

Почти метафорично ще се опитам да ви го кажа, защото и френската дума - това е един от оригиналните езици на конвенцията - употребява термина "genre". Това е "жанр".

Какво може да означава това? Половете са си полове - мъжки пол и женски пол, на английски - "sex". Няма друга дума за пол. "Джендър" или "genre" означава жанрът, в който определени общества мислят жените и мъжете. Например определени общества мислят жените в жанра на малоценността, в жанра на подчинеността, в жанра дори на... има общества, които смятат, че жената не бива да изпитва удоволствие по време на сексуалната игра и затова осакатяват жените. Това е записано в конвенцията като нещо, което ще бъде преследвано. Същевременно, мъжете мислят в жанра на господството, в жанра на бизнеса, в жанра на обществените контакти. Конвенцията забранява това и аз даже смятам, че тя е консервативна по дух, защото изрично казва: "Няма да бъдат взимани като основание религиозни и културни убеждения". Защото има общества с такива убеждения - че жената трябва да бъде осакатявана, че жената трябва да бъде продавана, че жената е собственост на мъжа - било на бащата, било на съпруга - именно тези неща няма да бъдат толерирани. Не, те ще бъдат преследвани.

Знаете ли защо тази конвенция се приема? Защото, както ни проглушиха ушите преди няколко месеца, Европа започва да се пълни с инокултурни и инорелигиозни общества, мигранти, които са свикнали да се отнасят така с жените в своите ареали. Това няма да бъде толерирано в Европа, това ще бъде преследвано в Европа.

За позицията на Светия синод

Това започва да ми прилича - бавно и постепенно - на теориите на нацизма. Ако си спомняте, Хитлер е говорил за един "бацил", който разлага обществата и това е еврейството. В днешно време се оказва, че изглежда това е подлият, гаден Европейски съюз, който идва с някаква невероятна сила и се опитва да ни накара да си сменяме половете. Няма такова нещо в конвенцията.

Позицията на Светия синод е абсолютно несъстоятелна в случая. Тя непрекъснато смесва понятията, тя непрекъснато говори за пол, в скоби слага "джендър", а джендър не означава пол. Говори за неща, които нямат нищо общо.

Знаете ли, че на вчерашната дискусия, която не беше отразена както трябва от всички медии, е имало невероятни, грозни изцепки. Например е била отстранена определена националистка, която е крещяла в лицето на английската посланичка изключително обидни думи.

На тази дискусия, която Народното събрание не е организирало добре, са били допуснати хора с байраци на колове, охраната си е тръгнала веднага, след като са си тръгнали депутатите и митрополитите и вътре е царяло невероятно напрежение. Това е грозна гледка.

В България по повод Истанбулската конвенция настъпва фашизъм. Определено го казвам, напълно определено го казвам. Намериха кого да мразят, намериха срещу кого да бъдат, намериха как да си намират поводи да бият, да се саморазправят. Нищо подобно няма в Истанбулската конвенция.

В България действително е пълно с насилие над жени и над деца. Докато чаках, във вашите новини (бел. ред. на BiT) чух за насилие над деца. Всеки ден чуваме това. В България имало законодателство по този въпрос и нещата можели да бъдат решени. Изглежда няма резултатно законодателство. Питам аз нима в България няма общности - наистина маргинални, които продължават да продават дъщерите си и да сключват от тяхно име бракове, още когато те са момичета на 12 години? Нима няма такива случаи? Има, разбира се. Нима в България няма случаи, при които мъжът може да замине някъде и да откаже издръжка на трите си, примерно, деца, които е оставил на жена си? Аз лично знам за случай, при който бащата живее в чужбина, плаща някаква символична сума, при това има три деца, едното от които е момиче и на момичето плаща наполовина по-малко, защото е момиче. Всичко това е предмет на тази конвенция.

Защо тя се превърна в конвенция за джендър? Защото на българското общество трябва да се внуши, че всичко, което идва от Европа, е една изключителна подлост, която цели да разруши обществото ни. Това е опит България да бъде преориентирана ценностно и геополитически от Европа към Евразия, която е здрава, която е вярваща, която е религиозна, която е обаче и авторитарна.

Чета Фейсбук - това е лудост, срещу лудост с аргументи трудно се излиза. Единственият изход е: тази конвенция да бъде прочетена. Убеден съм, че от повечето хора няма да бъде прочетена, те вече са убедени. Там има едно понятие "джендър", което използвали ЛГБТ движенията. Да, използват го, но в конвенцията специално е уговорено в какъв смисъл се използва то. В пояснителния доклад специално е казано: "понятието "джендър" няма за цел да измести понятията "мъж" и "жена" - ясно е казано.

Българското общество е изключително внушаемо. Теорията за световния заговор е нещо, което ляга много скоро и много бързо в душите на хората. Вижте колко лесно става всичко това. Достатъчно е да ти кажат, че тук има нещо, което не можеш да разбереш, но което се промъква, и започват тревогите. И това е. Ето го, достатъчно е. Направете една анкета с хората и питайте за какво се отнася Истанбулската конвенция. Три четвърти от запитаните ще ви кажат: "Това е конвенцията за третия пол и...", понеже научиха тази чуждица, за "джендъра". А що е джендър? "Е, нещо, с което се опитват да ни накарат да си сменим половете".

Нека да си представим, че утре се разреши на всички български граждани, независимо дали са мъже или жени, сами да си изберат какъв пол да имат. Мъжете да се записват като жени, жените - като мъже. Вие представяте ли си утре 30% от хората, които познавате, да хукнат да си смеят пола? Това е абсурд. Може ли човек със здрав разум да си помисли такова нещо? Няма да го направят хората, защото действително полът е физиологически фундиран.

По-голямата част от тези юристи, които говорят, че има подводни камъни, много добре знаят, че няма никакви подводни камъни. Много добре си давам сметка, че моите приятели от Реформаторския блок или другите либерални партии, които не влязоха в парламента, много добре знаят за какво става дума в Истанбулската конвенция. Чисто и просто тук става дума за популизъм, понеже се натрупа критична маса от притеснени и разтревожени хора, тези политици не смеят да излязат и да кажат честно, че тук няма нищо такова, за да не влязат в противоречие с тази маса хора. Става дума именно за това. Не мога да си представя интелигентен и артикулиран човек, който, прочитайки конвенцията, да не му стане ясно, че тук не става дума за никакъв трети пол, за никаква смяна на пола.

Но не може, нищо не може да се направи - вирусът е пуснат. Вирусът е започнал да действа, паниката е създадена, оттук нататък противодействие няма. Когато едно общество бъде обзето от лудост, то престава да слуша аргументи.

Ще се случи следното: конвенцията може би ще бъде приета на първо четене, президентът ще ѝ наложи вето и тя ще бъде отхвърлена, когато трябва да се гласува ветото на президента. По този начин ние ще се наредим в един ред с държави като Русия и Азербайджан, където тази конвенция не е нито подписана, нито ратифицирана. Ще отидем в Азия, това ще се случи, за голямо съжаление. Затова ви казвам: в България настъпва фашизъм. Не комунизъм вече, а фашизъм настъпва по повод тази конвенция. По всеки повод можеше да се запали този вирус и да стане ясно, че в българското общество дреме фашизъм. Запали се по повод тази конвенция.

Изключително съм омерзен от това, че като християнин аз трябва да слушам моите митрополити да ми казват, че ако тази конвенция се приеме, това ще доведе до духовна смърт. Кога ще направят молебен за насилието срещу жени? Кога ще направят молебен за насилието над деца? Кога ще направят тези молебени? Не, сега е поръчано, сега свещениците са изрекетирани да се молят всеки ден. Аз не споделям мнението на почитаемите ни отци и свещеноначалници по повод на Истанбулската конвенция. Със своя популистки ход те ще ни наредят в Азия, те ще се наредят на страната на пораждащия се в България фашизъм.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА КОНВЕНЦИЯТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

71

Johannes Marx

19.02 2018 в 10:51

Аз се чудя как защитниците на животните не са прибавили и животните към джендърите. Тогава ще настъпи един Содом и Гомор от Библията и Господ ще накаже джендърите като джендър Янакиев.

5900

70

Johannes Marx

19.02 2018 в 10:21

Абе този джендър Калин Георгиев нали се води христиенин. Не е ли чел, какво пише в Библията по въпроса за джендърството.
Аз искам да го попитам, като станем всички джендъри, трябва да се махнат надписите "жени" и "мъже" в тоалетните и баните. Тогава, всеки да си ходи където иска. Нали така. Аз питам само бе джендъри, нищо не казвам.

8000

68

НЕЖЕН ГЕНОЦИД

1. С ХУМАННАТА идея за равенство между половете се номинират двама равни претенденти за лидери на семейството. Това НЕИЗБЕЖНО води до битки за надмощие, които в Конвенцията се определят като НАСИЛИЕ. Т.е. умишлено се създава насилие с потърпевш "слабият пол”.

2. С ХУМАННАТА цел да се избегне умишлено създаденото насилие, с Конвенцията се въвеждат тежки наказания за "силния пол". За да избегнат съдилищата и затвора, мъжете ще предпочитат да се развеждат.

3. Скъпите процедури по развода ще принуждават да не се сключва брак, а да се "съжителства" с възможност двойките да се разделят без проблеми.

4. Така ХУМАННО се налага унищожаване на законния брак и нормалното семейство.

5. Деца се раждат и възпитават в нормални семейства. Няма семейства, няма раждаемост. Следва застаряване на нацията и отмиране в краткосрочен план.

Свръхдозата свобода, демокрация, хуманност и пр. е фатална за консуматора, както свръхдозата обикновена дрога.


9034

67

JAusten

29.01 2018 в 10:17

Това е най-точният и честен коментар по темата. Поздраввления за г-н Янакиев, който е от малкото останали хора, на които имам доверие. Като казвам малко, не зная дали останаха и 10 души.

6000

66

Анти Джендър

29.01 2018 в 10:10

За да ни стане ясно отведнъж:
Ето един официален документ за джендър сексуално обучение на държавния център за здравна просвета, орган към министерството на здравеопазването в Германия. Вижте таблицата за обучение на деца от самото раждане - стр. 36 и нататък. Това ни очаква след приемане на ИК и джендър идеологията.
Накратко:
0-4 години - детска мастурбация
4-6 години - самозадоволяване, хомосексуалност
6-9 години - полов акт, предпазване от забременяване, плътска наслада
9-12 години - социално-полова ориентация (джендър)
12-15 години - всичко по темата „секс“.
http://www.oif.ac.at/…/andere…/WHO_BZgA_Standards.pdf

12519

65

TiratroN

27.01 2018 в 14:34

A помните ли преди време навсякъде се говореше за един друг законопроект при който можеше да ти отнемат детето ако то се жалва от родителите си. Нещо такова беше, не си спомням напълно точно. И уж беше закрила на детето цялата идея , пък то до какво можеше да доведе :) И пак се изписа много по темата и флайери се раздаваха по улицата . Какво стана с тоя законопроект? Не съм чул да се е приел.