В подкрепа на 668 деца в турските затвори! Нека чуем този призив за помощ! #668BABIES

Тайфур Хюсеинов, obzornews.bg 23 октомври 2017 в 11:41 6917 1

Можете ли да си представите 668 малки бебета и деца да прекарват своето детство в затвора! Единствената им вина е, че са се родили в семейства, които са обявени за врагове на народа! Това се случва сега, през 2017 г., в съседна Турция по време на управление на режима на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това е печалната съдба на 668 бебета и деца и на 17 хиляди жени, които бяха вкарани в турските затвори след опита за преврат на 15 юли 2016 г. и “благодарение” на обявеното извънредно положение в страната, което миналата седмица бе продължено за пети път с още 3 месеца. Част от арестуваните и вкарани зад решетките 17 хиляди жени, с обвинение за „членство в терористични организации“, които не са осъждани и нямат присъди, са в затворите със своите бебета.

Към края на месец август известното сатирично турско списание „Леман“ илюстрира печалната съдба на бебетата в турските затвори. На корицата списанието публикува илюстрация, която показва надзирател на затвор, който приканва пълзящите бебета да се прибират в своите килии! „Хайде, приключи времето за пълзене на двора... Прибирайте се в килиите...“, казва надзирателя от корицата на списанието.

Към семейните драми безучастен не остана и известният бразилски карикатурист Карлос Латуф, който илюстрира трагичното положение на младите майки в Турция, които току-що са родили и незабавно са арестувани още в болницата. На илюстрацията на Латуф се вижда как майките слизат от затворническата кола с оковани нозе и влизат в затвора под строгия поглед на охранителите. За съжаление това не е карикатура, а самата действителност след налагане на извънредното положение в съседна Турция.

Няма съмнение, че от репресивния апарат на режима на Ердоган бяха засегнати най-много малките деца и жените. Почти в ежедневие се е превърнало арестуването на жени, бременни и родилки, с обвинение в тероризъм. Нееднократно бременни жени бяха причаквани от полицаите на Ердоган да родят, за да бъдат вкарани в затвора. След опита за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция, заедно с майките им, са „арестувани“ и бебета, на възраст по-малки от 6 месеца.

Наблюдатели посочват мизерните условия в които живеят малките децата и техните майки. В затворите няма възможност деца да се развиват нормално. Особено за бебета няма пространство да пълзят. Отделенията са препълнени в пъти повече. Забранено е да се внасят играчки отвън. Заради лошите условия децата се разболяват много често. За бебетата няма отделно креватче и са принудени да спят на едно легло с майките си. И най-трагичното - 668 деца растат лишени от свободата да виждат небето. Репортажи на западни медии показва, че децата и техните майки в турските затвори са лишени не само от своята свобода. 

Нееднократно международни организации наблягат на погазването на човешките права в Турция и изразяват своите опасения. В средата на месец август депутатката от опозиционната Народно-републиканска партия Гамзе Илгезди подготви доклад, който описва трагичното състояние на децата в затворите. Според доклада, цитиран от в. „Биргюн“, за три месеца броят на децата в турските затвори е скочил от 560 на 668. В периода април-юли още 108 децата са принудени да живеят заедно със своите майки в затворите. Това означава, че почти всеки ден едно дете е било настанявано да живее заедно със своята майка в затвора. Особено впечатление прави, че броят на децата под 1 година е нараснал от 114 на 149. Увеличението е с 31%. Останалите деца са под 6 години. За посочения период броят на децата в затворите се е увеличил с 20%.

Докладът на Гамзе Илгезди е съставен възоснова на зададено запитване от нейна страна към Министерството на правосъдието на Турция, като отговорите са получени чак след три месеца от задаването им.

Правосъдното министерство, под предлог, че нямат данни и статистика, не е отговорило на въпроси на Гамзе Илгезди свързани с броя на бременните и родилите в затворите жени.

Тя изтъква, че в затворите би трябвало за причините за явяване при лекар да се води статистика.

„Ако исканията на затворничките не се вземат предвид, това меко казано, означава пренебрегване на задълженията от страна на служителите“, казва Илгезди.

Тя посочва, че отговори от типа „нямаме данни и статистика“ означава, че и от Министерството на правосъдието се потвърждава, че има сериозно нарушени човешките права.

Подкрепи #668BABIES

Във връзка с тази зловеща картина на 28 октомври в социалните медии ще се проведе голяма кампания в световен мащаб, за да може повече хора да разберат за репресивния апарат на Ердоган. Освен това ще бъдат раздавани черни балони на които ще бъде изписано хаштага #668BABIES.

Журналистът в изгнание Ахмет Бозкуш сподели видео в което призовава всеки да подкрепи кампанията. „Имам една молба. Ако живеете в безопасна страна бъдете глас в подкрепа на 668 бебета и деца и 17 хиляди жени, които в момента се намират в турските затвори. Много лесно може да подкрепите кампанията. Може да подарите черен балон на който е изписан хаштага #668BABIES на свой съсед, на свой съученик, на срещнат в парка, на човек срещнат на улицата и да разкажете за децата и жените в турските затвори. Може да изрецитирате стихотворение, да изпеете песен, да нарисувате картина или карикатура... Може да потичате, да повървите, да спрете, да мълчите или да бъдете глас в подкрепа“, казва Ахмет Бозкуш.

Той приканва всеки да сподели за тежката съдба, сполетяла хиляди жени и бебета и децата в турските затвори. Може да заснемете видео и да го разпространите в социалните медии, което да достигне до повече хора.

„Ако не може да предотвратим репресиите, поне да ги огласим и повече хора да научат за тях. Може би така ще успеем да достигнем до тези, които могат да спрат репресиите“, добавя Ахмет Бозкуш.

Нека чуем този призив за помощ и да го подкрепим! #668BABIES

Б. ред. - Тайфур Хюсеинов е журналист, член на Асоциацията на европейските журналисти и СБЖ. Той е един от издателите на вестник "Седмичен обзор" и сайта http://www.obzornews.bg - медии, които следят в детайли политическите процеси в Република Турция и техния отзвук у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови