Все повече менте и все по-малко демокрация

Николай Слатински 09 май 2018 в 10:23 4831 1

Такси менте - ок супершанс. Прилича на ок супертранс. И телефонът е различен само с една цифра - не е 9732121, а 9762121. Ще каже някой - съвсем законно е. А е такси менте - лъже и маже, само създава видимост за нормално такси, а не е. И ни излиза солено, длъжни сме да платим и надплатим, мърдане няма.

Метафора за нашата менте-демокрация. Уж по закон, уж прилича на демокрация, а е демокрация менте - лъже и маже, само създава видимост за нормална демокрация, а не е. И ни излиза солено, длъжни сме да платим и надплатим, мърдане няма.

Сега съм приключил с политиката. Шансът да помогнеш на България само веднъж каца на рамото като жар птица. Профукан ли е, край.

Но ако бях млад днес, щях да впрегна енергия и знания, смелост и сила да диря подкрепа сред обществото за разбирането, че работата, започнала 1989 г. не е завършена. Изобщо не е завършена!

Тръгнахме към демокрация през 1989 г., а получихме псевдодемокрация, не-до-демокрация, уродлива демокрация, менте демокрация. И няма кой друг да ни довърши започната през 1989 г. работа, само ние, българите можем да я довършим.
Започнахме я тази жизнено важна работа през 1989 г. 2019 година е добра година за да започнем довършването на недовършената ни работа.

През 1989 г. режимът тогава, макар и да се хвалеше колко бил построил, фалира, заради това, че идеите му фалираха, идеологията му фалира и той бе лишен от право на съществуване от Историята.

През 2019 г. режимът сега, макар и да се хвали колко бил построил, може да фалира заради това, че потъна в корупция, че поставя под катастрофична заплаха стратегическите приоритети на България. Но този път Историята няма да се намеси. От правото на съществуване този режим може да бъде само от България. Ако тя се намеси. А ако не се намеси, България ще продължи да живее в менте демокрация - все повече менте и все по-малко демокрация...

Б.ред. - Мнението на проф. Николай Слатински е от фейсбук профила му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12308

1

Грешка.През 1989-та не беше започнато нищо.Беше извършен един вътрешнопартиен преврат и комунистите се отказаха от дотегналата на всички и най-вече на тях самите идеология.И престанаха официално да се наричат комунисти.Нищо повече.