За кого работи БПЦ?

Коментар на доц. Георги Лозанов по темите от изминалата седмица

доц. Георги Лозанов
12 февруари 2018 в 08:25 | 6315 |10

По отношение на Истанбулската конвенция Светият синод реагира, както никога досега. Бързо и категорично, та чак с молитви „против” и закани за отлъчване.

Забрави за настояването си, че БПЦ за разлика от другите институции говори много предпазливо и след като премисли достатъчно дълго. Дори по такъв глобален проблем като бежанската криза Синодът излезе с позиция далеч след всички останали и щом заявеше нещо в нея, веднага гледаше да заяви и обратното. В същия тон – хем така, хем инак, бе и отговорът й на желанието на Македонската църква да стане нейна Църква дъщеря.

Експедитивността и радикалността в случая с конвенцията направи видно, че Синодът е престанал да действа като църковен субект, действа като политически. Това само по себе си е обезпокоително, защото подчинавя Църквата на чужди цели, които възпрепятстват изпълнението на нейната мисия. И ни връща към травматичния период на двата синода, когато свещенниците се бяха разделили на червени и сини и се бяха хванали за брадите.

Още по-обезпокоително е, че след преодоляването на разкола и възстановяването на единството на Синода, той не само не се отказа от политически обвързаности, а започна да играе и геополитическа роля. Тя най-общо може да бъде определена като борба с културата и демокрацията на Запада. Използва се всеки удобен повод за обвинение към него не в друго, а в отстъпление от християнските ценности. Сякаш именно там те не се превърнаха в идентичност на човека и не създадоха най-развитата днес цивилизация.

БПЦ обаче предпочита да гледа на Изток, където десетилетия наред атеизмът беше репресивна държавна идеология, която целенасочено рушеше тези ценности. И едно от тежките й поражения е колаборационизмът на висшия клир с властта – и тогава, и досега. Влечението му към Кремълския модел с характерната за него топла връзка между държава и Църква. В броя на Църковен вестник от декември (по-актуален не можах да открия) на едната страница патриархът се среща с президента, на другата с министър-председателя. А в позицията си към конвенцията Синодът повтаря БСП. Питам се възможно ли е наистина да има духовници, на които да им се струва, че близостта в мисленето с наследниците на бившата комунистическа партия да е израз на настояща загриженост за християнските ценности. Или просто работата за ДС продължава, нищо че тя вече не съществува.

Почти никъде в отразяването у нас на официалното откриване на българското европредседателство в Брюксел не попаднах на името Недко Солаков. Въпреки, че единственото произведение, експонирано в залата, в която то се състоя, бе негова инсталация, посветена на България. А тази работа е рядък пробив в начина, по който представяме страната извън страната. Едно, защото не го правим, както обикновено с траки и мускали (каквито впрочем и в случая не липсваха), а със средствата на съвременното изкуство. И то в най-актуалните му прояви.

И второ, защото не се поддаваме на байганьовския синдром – да надхитрим чужденците. Инсталацията представя България без да замита днешните й проблеми под килима, а се интересува как, въпреки тях, може да съхраниш българската си идентичност и то в глобалния свят.

Ето и още един въпрос, към който ни води инсталацията: ако Вазовото „Българин да се наричам първа радост е за мене”, днес се е превърнало в „Българин да се наричам първа болка е за мене”, значи ли, че сме по-малко българи?

*Коментарът на доц. Георги Лозанов по темите от изминалата седмица е от предаването му "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Препоръчани материали
Jakim Petrov

Рейтинг : 3010

14.03 2018 в 03:49 10
+ 0
- 0
Johannes Marx ти какъв простак си.
Margarita Sandeva

Рейтинг : 4001

20.02 2018 в 13:51 9
+ 10
- 1
"....БПЦ обаче предпочита да гледа на Изток, където десетилетия наред атеизмът беше репресивна държавна идеология,..." ..."Тя най-общо може да бъде определена като борба с културата и демокрацията на Запада...." - абе, другарю, не очаквах от теб толкова невежествено изказване! Ако имаше и най-бегли познания за вярата, щеше да се сетиш, че християните и преди позицията на БПЦ, имаха позиция...Сега да ти обясня, че никакви левичарски веяния, пък и били те от Запада, не могат да объркат християнския мироглед!(ако го имаш)
Johannes Marx

Рейтинг : 2900

16.02 2018 в 09:05 8
+ 10
- 2
Преди година, две, гледам папионката издал кнга "Моето дясно". За кое по-точно дясно от неговия организъм се пише не разбрах, ама гледам на снимки на уж десни хора- Айнщайн. Какъв десен е Айнщайн бе, той е бил следен от ФБР, като комунист (не е бил, но е бил с леви идеи).
sawall

Рейтинг : 8162

12.02 2018 в 13:16 7
+ 6
- 10
Хм, малко критика за ръководството на БПЦ и в коментарите бяс :D. Но все още живеем в свободна страна.
SC

Рейтинг : 12193

12.02 2018 в 11:39 6
+ 0
- 2
Явно Лозанов пак е сънувал кошмари с Путин. Параноята е лошо нещо.

@ВИКТОР
Никакъв софтуер няма. Прочети правилата за коментиране и ще разбереш откъде идват тези -10. Не че има някакво значение - рейтинговата система в сайта отдавна е изключена и цъкането на минуси и плюсове няма никакво отражение.
Johannes Marx

Рейтинг : 2900

12.02 2018 в 11:33 5
+ 0
- 4
Пък ей това изречение е много грамоГно: ВИКТОР: "дОЛУ ПИШЕЩИЯТ Маркс да не се изказва неграмогно от името на народа!!"
Нека попитат народа и ще видиш какво ще каже. Всички мърморят зарди простотиите на ГЕРБ, които се редят една след друга.
ВИКТОР

Рейтинг : 5770

12.02 2018 в 11:21 4
+ 3
- 10
оф, ставате крайно досадни с този софтуер за цъкане на минуси Х 10! Чудя се, коя ли институция ще се заинтересува от това? Вече дори се сещам.
Hissarion

Рейтинг : 7671

12.02 2018 в 09:48 3
+ 31
- 6
Всеки първи абзац на Гогата може да бъде резюмиран с "Путин е лош и всеки с различно от моето мнение е негов шпионин". Може направо това да пише, за да си спести жалките опити за аргументация, която отдавна видяхме, че не му силна страна.
ВИКТОР

Рейтинг : 5770

12.02 2018 в 09:32 2
+ 11
- 35
Съгласен напълно!! Синоидалните старци са всичко друго, но не и духовни водачи на народа си. Нама друга църква по света, която да даклеймява, анатемосва, проклина и винаги да е за нещо ПРОТИВ!! поповете не обясняват, те анатемосват.
Докато Николай пловдивски дърпа конците ще е така. Не църква а КГБ.
дОЛУ ПИШЕЩИЯТ Маркс да не се изказва неграмогно от името на народа!!
Johannes Marx

Рейтинг : 2900

12.02 2018 в 08:56 1
+ 41
- 9
"Тя най-общо може да бъде определена като борба с културата и демокрацията на Запада."
Вай, вай, вай, колко лошьо. То пък една демокрация и култура, която ни предоставят от любимия на папионката Запад. Само джендърски простотии. Сега да му светна на папионката какво означава "демокрация". Това значи "власт на народа". Щом нашият народ не я иска тази джендърска конвенция, нашто джендър Боко трябва да се подчини. Той трябва да слуша народа, а не буля Меркелца.