Заказът от Кремъл е ясен: Докажете, че сте ни вярното куче

Светослав Метанов
06 март 2019 в 15:51 | 5983 |12

Всеобщото усещане за липсата на какъвто и да е реален резултат от посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не е съвсем вярно.

Конкретните новини ги няма, но от неслучайно изречените реплики е ясен сценарият на Кремъл, в който на родните управници е отредена ролята на вярното куче, което трябва да лае силно на руски.

И да лае достатъчно силно, така че да го чуят чак в Брюксел.

„За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени европейски гаранции - не от страна на България, а от Европейската комисия, че за този проект няма да има прегради“, каза Медведев.

Какво не е ясно? Заедно с неприкритото шамарче към правителството на Борисов - от вас нищо не зависи, бе спусната директива - ако искате да не останете без газ, трябва да се поскарате със съотборниците си в ЕС и да ни помогнете да накажем Украйна.

И това при положение, че страната ни има дългосрочен договор, според който доставките и транзита на синьото гориво през България е гарантиран до 2030 г. И че Газпром ни дължи значителни неустойки, ако покрай наказанието на Киев спре кранчето, спре и нашето кранче.

Софийското куче обаче освен да лае силно по московска заповед, ще трябва и да се моли за храна.

А това вече е усвоен урок. За реакторите на "гьола" (според някогашните вече неактуални прозрения на трижди премиера) платихме 1,2 милиарда, а сега Москва ни връчи и сметката за нереализирания "Южен поток". 

Така и амбициите взеха да се топят като лански сняг. Доскоро ни обясняваха как с продължението на Турски поток ще увеличим транзита, сега актуалният хит "Защото ни се полага" пак от ББ-творчеството се е свило до размера на сегашните количества газ.

Софийското бау-бау обаче ще трябва да реализира далеч по-мащабен замисъл и да обезпечи влиянието на Москва на Балканите. Защото бъдещата тръба след българската граница продължава към лутащата се между Изтока и Запада Сърбия и след това към Орбанова Унгария, която упорито се отдалечава от ЕС, сближавайки се с Кремъл.

Около АЕЦ "Белене" наистина няма ново, но е ясно, че той е още от съвсем същото. Интерес на Русия е да си гарантира монопол в енергетиката на Балканите за дълги години напред. А оттам и силна позиция в "тила на врага".

А Борисов би трябвало да знае, че вярното куче няма двама господари.

Препоръчани материали
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

07.03 2019 в 15:35 12
+ 2
- 1
Кой раздава порциите и чертае върху картата сферите на влияние на олигархията. Можеш ли да сравниш Цв. Цв. с Меди Доганов например. Или тетка Цецка с Делян Бекапеевски , или туристката с Валентин Златев. Или с Георги Гергов , ТИМ , Ковачки... Чрез тези хора и много други които са по в сянка като библиотекарите , генералите , кънчовците Русия има реална икономическа власт и политическо(чрез БСП, Атака , ДПС ) влияние в БГ. Тези които обвиняват ЕС и САЩ за злощастния преход и всички злини и мъки изсипали се на главите на населението да дадат имената на хора с реална икономическа мощ които лобират за СаЩ или Германия , Франция и т.н.
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

07.03 2019 в 15:09 11
+ 1
- 1
Прав си Хисарионе! САЩ са си САЩ , Русия се е Русия. Всеки със своите интереси. Въпросът е кой или по-точно кои са проводниците на техните интереси в БГ и какво влияние имат реално върху процесите в страната! Затова ще отговоря на номер 9. Изброените от него екземпляри може и да имат някакви пристрастия към или изгоди от СаЩ. Но тези личности са от миманса. Тяхната роля е на борче в големия театър на бг прехода и изопачената демокрация както и в по-скоро мнимото членство в ЕС и НАТО.
Hissarion

Рейтинг : 2666

07.03 2019 в 10:39 10
+ 1
- 1
Трудно е човек да прочете обективен преглед на отношенията ни с Русия. Или разни параноици с пяна на уста привиждат конспирации и се изживяват като нечии роби или от другата страна едни обсебени люде се мятат в поклони и благодарности, че някакъв функционер бил дошъл да хапне и пийне на гости. Изписаното горе не се отличава от общия тренд.
Новак

Рейтинг : 10225

07.03 2019 в 06:14 9
+ 2
- 0
До #7,
Имената викаш - ЦвЦв, Плевнелиев, Монката милитариста. Но първите двама толкова се престарават, че засенчват останалите мераклии. Иначе има и една група, на която много им се иска ама не се сещат как - Тетка, Туристката. А друга група пък вземат кинти, но пък никой не ги слуша и не вършат работа - партиите с Д отпред.
mladenec

Рейтинг : 1000

06.03 2019 в 20:43 8
+ 10
- 1
Spirit оригиналът,
Много си точен бе, брат....Поздравления..!!!!
Толкова си точен, че все едно си част....важна част от "нещата" дето стават....така ли и е..?))))
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

06.03 2019 в 20:06 7
+ 2
- 33
За никого не е тайна , че България е троянския кон на Русия в ЕС и НАТО. Сега ще дам конкретни примери: повече от половината парламент са членове на групата за приятелство с Русия. Тази група е е по-многобройна от групите за приятелство със САЩ и за приятелство с Европа взети заедно. Едни от найзизявените политици у нас са открити русофили и Евроскептици. Това са Президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова които дори се оставиха преди година руския църковен началник да ги хока публично , Йотова дори му падна на колене. БСП , Атака , партията на аптекаря , партията на оня с тецовете, ДПС начело с най-личния агент на КГБ Меди Доганов, Делян Бекапеевски закупил Булгартабак с гаранциите на Руска Външнотърговска Банка. Асен Златев който държи бизнеса с горива в България, целия енергиен сектор е зависим от Росатом , Роснефт и Газпром. Над 30000 руски граждани притежават бизнес и имоти в България. ТИМ руският губернатор на българското черноморие. Двамата Кънчовци видни русофили които усвояват огромни държавни средства и с тях водят война с членството на България в ЕС и провеждат проруска пропаганда.
Искам сега тези които казват , че лижем задника на Запада да даде имената на конкретните личности чрез които става това.
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 829

06.03 2019 в 18:38 6
+ 11
- 0
И що има толкова изненадани.. Та той Путин си го каза - ВТОРАТА ТРЪБА ЗА ТУРСКИ ПОТОК - след гаранции от ЕС.. Има няма преди година.. Когато и Радев и Баце фъркаха до Русията..
Ама Медведев дошъл да види как сме го чули.. А се оказва, че ние въобще не сме го слушали какво е казал.. И съответно резултат - няма..
И човек се връща към ГДАНСК от 2009-та г. Когато Путин казва на преводача на Баце - "На тази среща аз трябваше да спя, а не вие!".. Та някой още от тогава не го е чул..
И не само не го е чул.. Щото 2010-2012 подписа и ТРИ договора за тръбата.. Ама после от катедрата на парламента си призна, че НЕ ЗНАЕ И КАКВО ПИШЕ В ДОГОВОРИТЕ..
spirit оригиналът

Рейтинг : 14730

06.03 2019 в 17:16 5
+ 34
- 0
Аре, кой откъде е. Медведев у Люксембург и после у Москва, Боко у Банкя. Уморен бил, вика Георги Марков, да хвърля кърпата.

Докато у нас се вихри „демокрацията“ на Боко Тиквата, по всички параграфи „демокрация“, ум да ти зайде, така нареченото „гражданско общество“ ще се избие на „русофили“ и „русофоби“.

Путин бил диктатор, щото нашия е направо Нелсън Мандела. Медведев бил тинтири -минтири, щото Путин го пращал „без пълномощия“, щото пък нашия е направо Столтенберг в анцунг. Влизали сме под руско иго, щото сега не сме под нагло американско.

Начесахте ли си крастата?

Най ни е кеф на нас, булгар, булгар, да се „бием“ срещу чужди „диктатори“, „окупатори“ и остальная… А че живуркаме в тотална диктатура на Простия, който се разбира с простите, кво толкоз. И чакаме като гювендии или Сретен Йосич, или … Путин „диктатора“.Е, Медведев замина. Ама Боко остана. Нещо не виждам улиците пълни с биткаджии срещу родната диктатураИ докато се избивате на „русофили“ и „русофоби“ оня ви краде.

sottozero

Рейтинг : 21009

06.03 2019 в 17:08 4
+ 24
- 4

Хаха, тия пак искат от руснаците да им подаряват нещо, иначе са най големите капиталисти.

Заради същите нещастници като тоя под мене, които вече заради чужди интереси сраха на нашите, сега ще се молим евентуално тръбата да минава през България.
Sin

Рейтинг : 633

06.03 2019 в 16:59 3
+ 5
- 34
Какви 30 години ! Само 4 години по времето на Костов имахме самостоятелна политика по отношение на Кремъл. През всичкото останало време им лизахме задниците, без извинение. С това лизане се занимаваше Първанов - 2 мандата, Станишев, Виденов, и да ги изброявам ли всичките останали келеши кагебистки. А сегашните Радев и ББ ? По-големи лизачи от тях едва ли е имало наистина. А зам. Президеншата, който коленичи в качеството си на зам. Президент пред някакъв цървул, който се именува патриарх, а всички знаем, че е офицер от КГБ ? Ето това е лизане на задници. Руски. И такива лизачи и мизерници вечно ще си останете.