Заказът от Кремъл е ясен: Докажете, че сте ни вярното куче

Светослав Метанов 06 март 2019 в 15:51 7692 12

Снимка БГНЕС, архив

Голямото космато куче на снимката бе подарено на руския президент Владимир Путин от премиера Бойко Борисов през 2010 г.

Всеобщото усещане за липсата на какъвто и да е реален резултат от посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не е съвсем вярно.

Конкретните новини ги няма, но от неслучайно изречените реплики е ясен сценарият на Кремъл, в който на родните управници е отредена ролята на вярното куче, което трябва да лае силно на руски.

И да лае достатъчно силно, така че да го чуят чак в Брюксел.

„За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени европейски гаранции - не от страна на България, а от Европейската комисия, че за този проект няма да има прегради“, каза Медведев.

Какво не е ясно? Заедно с неприкритото шамарче към правителството на Борисов - от вас нищо не зависи, бе спусната директива - ако искате да не останете без газ, трябва да се поскарате със съотборниците си в ЕС и да ни помогнете да накажем Украйна.

И това при положение, че страната ни има дългосрочен договор, според който доставките и транзита на синьото гориво през България е гарантиран до 2030 г. И че Газпром ни дължи значителни неустойки, ако покрай наказанието на Киев спре кранчето, спре и нашето кранче.

Софийското куче обаче освен да лае силно по московска заповед, ще трябва и да се моли за храна.

А това вече е усвоен урок. За реакторите на "гьола" (според някогашните вече неактуални прозрения на трижди премиера) платихме 1,2 милиарда, а сега Москва ни връчи и сметката за нереализирания "Южен поток". 

Така и амбициите взеха да се топят като лански сняг. Доскоро ни обясняваха как с продължението на Турски поток ще увеличим транзита, сега актуалният хит "Защото ни се полага" пак от ББ-творчеството се е свило до размера на сегашните количества газ.

Софийското бау-бау обаче ще трябва да реализира далеч по-мащабен замисъл и да обезпечи влиянието на Москва на Балканите. Защото бъдещата тръба след българската граница продължава към лутащата се между Изтока и Запада Сърбия и след това към Орбанова Унгария, която упорито се отдалечава от ЕС, сближавайки се с Кремъл.

Около АЕЦ "Белене" наистина няма ново, но е ясно, че той е още от съвсем същото. Интерес на Русия е да си гарантира монопол в енергетиката на Балканите за дълги години напред. А оттам и силна позиция в "тила на врага".

А Борисов би трябвало да знае, че вярното куче няма двама господари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

10

Hissarion

07.03 2019 в 10:39

Трудно е човек да прочете обективен преглед на отношенията ни с Русия. Или разни параноици с пяна на уста привиждат конспирации и се изживяват като нечии роби или от другата страна едни обсебени люде се мятат в поклони и благодарности, че някакъв функционер бил дошъл да хапне и пийне на гости. Изписаното горе не се отличава от общия тренд.

20696

9

Новак

07.03 2019 в 06:14

До #7,
Имената викаш - ЦвЦв, Плевнелиев, Монката милитариста. Но първите двама толкова се престарават, че засенчват останалите мераклии. Иначе има и една група, на която много им се иска ама не се сещат как - Тетка, Туристката. А друга група пък вземат кинти, но пък никой не ги слуша и не вършат работа - партиите с Д отпред.

6000

8

mladenec

06.03 2019 в 20:43

Spirit оригиналът,
Много си точен бе, брат....Поздравления..!!!!
Толкова си точен, че все едно си част....важна част от "нещата" дето стават....така ли и е..?))))

6774

6

ЛАФЪРДИЕВ

06.03 2019 в 18:38

И що има толкова изненадани.. Та той Путин си го каза - ВТОРАТА ТРЪБА ЗА ТУРСКИ ПОТОК - след гаранции от ЕС.. Има няма преди година.. Когато и Радев и Баце фъркаха до Русията..
Ама Медведев дошъл да види как сме го чули.. А се оказва, че ние въобще не сме го слушали какво е казал.. И съответно резултат - няма..
И човек се връща към ГДАНСК от 2009-та г. Когато Путин казва на преводача на Баце - "На тази среща аз трябваше да спя, а не вие!".. Та някой още от тогава не го е чул..
И не само не го е чул.. Щото 2010-2012 подписа и ТРИ договора за тръбата.. Ама после от катедрата на парламента си призна, че НЕ ЗНАЕ И КАКВО ПИШЕ В ДОГОВОРИТЕ..

11464

3

Sin

06.03 2019 в 16:59

Какви 30 години ! Само 4 години по времето на Костов имахме самостоятелна политика по отношение на Кремъл. През всичкото останало време им лизахме задниците, без извинение. С това лизане се занимаваше Първанов - 2 мандата, Станишев, Виденов, и да ги изброявам ли всичките останали келеши кагебистки. А сегашните Радев и ББ ? По-големи лизачи от тях едва ли е имало наистина. А зам. Президеншата, който коленичи в качеството си на зам. Президент пред някакъв цървул, който се именува патриарх, а всички знаем, че е офицер от КГБ ? Ето това е лизане на задници. Руски. И такива лизачи и мизерници вечно ще си останете.