Защо най-престижно за един младеж е да работи за България?

Калоян Георгиев 14 март 2018 в 18:03 7567 6

Калоян Георгиев

На фона на все по-високия процент български младежи, които заминават да учат в чужбина, въпросът какво би ги върналo в страната става все по-актуален. Според статистиката, над 17 % от зрелостниците у нас избират да учат зад граница. Отливът е налице и при младите специалисти – проблемът е най-осезаем сред лекарите, където достига над 400 души годишно. Недостигът на кадри с техническо образование затруднява бизнеса, а изтичането на млади учени поставя пред изпитание българската наука и способността ѝ да генерира познание. Редица доклади, разработки и анализи показват едно: вълна от завръщащи се българи от чужбина може да се очаква тогава, когато атмосферата в България се подобри.

В какъв смисъл?

Икономическият растеж, работните места и заплащането са само част от критериите. Важна роля играят чувството за справедливост, ограничаването на корупцията, доброто здравеопазване и изобщо социалната система. Ако приемем, че за всеки студент в чужбина образованието е една инвестиция (заради нуждата от сериозни вложения в хода му), въпросът за реализацията след това неминуемо следва. Независимо от страната, университетите по света осигуряват кариерни насоки в различен формат, стремеейки се да дадат ориентация на завършващите студенти. Съветите често съвпадат– проактивност, запознанства, умения за добра комуникация с останалите.

Но какви всъщност са принципите, върху които се изгражда една кариера и как да сме сигурни, че тя ще носи удовлетворение след това?

В последните десетилетия, изграждането на кариера все по-малко се свързва с покоряване на дадена „стълба“ колкото със създаване на творба и личностно удовлетворение. Както всеки творец се нуждае от основни умения, за да работи, така и младият човек трябва да разполага с определени способности. Независимо от направлението, всяка солидна кариера изисква определено ниво експертиза, а именно познаване на индустрията, продуктивност, капацитет за справяне с ежедневни предизвикателства.

Но това ли е всичко?

Артистите творят, за да изразяват себе си. Те не създават продукт, а смисъл. По същия начин, работата за младия човек не трябва да бъде механично създаване на продукт, а вътрешно изразяване. Младото поколение трябва да знае как действията му се отразяват на хората и средата. Тогава идва инстинското удовлетворение. В свят, в който работещият средно изпраща и получава по 120 електронни писма на ден и е затрупан от оперативни задания, времето и пространството за самооценка са ограничени. Човек работи от ден за ден и преследва цели, ключови за успеха и смисъла на някой друг, но не и за собствения. Превръща се в малък детайл от огромна машина, в която губи усещането за съдържание.

На тази основа, кариерата в интерес на България е с най-висок потенциал да покрие стремежите на завършващия за доказване, тъй като все още много аспекти от икономическия, политическия и културния живот в страната са недоразвити или в разпад, за разлика от най-богатите европейски държави. С една дума, потенциалът за оставяне на отпечатък върху обществото е много по-голям. Реализация на база политическа и обществена ангажираност, с цел решаване на основни проблеми пред страната, независимо в кой сектор, е синоним както на личностен, така и на нравствен успех.

Във време, в което глобализацията доминира във всеки аспект от човешките отношения, да работиш за държавата (в лицето на народа) придава единствен по рода си нюанс, непостижим чрез позиция в която и да било международна компания или организация. Привличането на обществено ангажирани млади хора с престижно образование, експертност и мотивация трябва да вдъхновява посланията на политическите партии и да бъде основен стълб в политиката им. По този начин, България ще възстанови сериозно количество интелектуален потенциал и ще осигури лидерство в години на социална апатия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

7

teodorajordanova

20.03 2018 в 21:27

Браво! Вие сте направили много точни изводи и то съвсем актуални! Чудесна статия!

7447

6

MeduimShark

17.03 2018 в 15:15

Аз заминах за Англия на 60 годишна възраст. Преди това в България никъде не ме взимаха на работа, защото съм бил стар. В Англия не познавах никого и започнах от нулата. Висшист съм, но това в случая няма значение. Работил съм в строителството за 40 паунда на ден. Хората навсякъде ме приемаха добре и искаха да ми помогнат. Така да се каже, сървайвах. Постепенно си намерих мястото. Сега изкарвам по 250 паунда на ден. Това прави 6000 паунда на месец, което е грубо 13000 лева. Смешно ми е, че се дърляте за заплатите на българските депутати и политици, които са си се уредили даполучават най високите заплати в България. Депутат - 4000 лева. Министър председател - 5000 лева. Президент - 6000 лева. Много важно. Аз получавам двойно повече и съм един обикновен човек. Слава на Симеон II за това че ни вкара в Европейския съюз. Спасението е работа и живот в Европа.

6000

5

tria.vita

17.03 2018 в 11:50

Удивена съм от разсъжденията и мъдростта на този млад човек и отвратена от коментарите, обикновено писани от нереализирани хора, за чиято неудачност са виновни всички други, но не и те самите. Господа коментиращи, преди да давате оценки, се научете да пишете без грешки! НЕ се чувствайте длъжни да порицавате всяка позитивна идея, напротив - написаното трябва да ви мотивира да вземете участие в промяната, за която "мечтаете"! Това е и Вашата държава и ако нещо не Ви харесва в нея - променете го!
Поздравления за автора, изпълнен с идеи, идеали, загриженост за собствената си страна и самочувствие, че може да допринесе за развитието и!!! Вдъхва надежда и зарежда с оптимизъм.

23293

3

Стефан

14.03 2018 в 21:55

Значи, така. Оставяме настрани личността на автора на статията. Доколкото съм чувал нещо за него - той няма ядове да работи и там, и тук. Което очевидно и прави. Иначе аз ще започна да се заяждам с критиците.
Макар че, за мене статията е ненужна, моят отговор е по-къс. "Понеже България е страната на българите".
Прочее, използвам възможността да благодаря за предишната му статия. Тук никой не пише такова(((

11800

1

limlim

14.03 2018 в 18:36

Това многословно творение ме възхити!!! Дерзай авторе! Явно си градиш бъдещето в БГ-то. Допринасяш за всеобщата тъпня. По твоята лкогика маладите лягат и стават с мисълта да "допринесат за държавата (в лицето на народа)"??? Баси прозрението. Че и колкото сме по назад - толкова повече ще е ползата??? Ами що не ходят в Африка - там ще допринесат повече, а и населението досущ прилича на българското.
А бисерът: "експертност и мотивация трябва да вдъхновява посланията на политическите партии и да бъде основен стълб в политиката им". Е, тва е АОНСУ в чист вид.