Защо новите подуправители не трябва да са от настоящия УС на БНБ

Юлиан Войнов 29 юли 2015 в 11:22 5022 10

Юлиан Войнов

След проблематичната и конституционнопротиворечащата процедура, по която беше избран новият управител на БНБ, понастоящем на българското общество се предлага нов фарс, касаещ предложенията за подуправители на избрания гуверньор на Централната банка.

Абсолютно неприемливо е за подуправители на БНБ да бъдат предлагани и избирани членове на настоящото ръководство на Централната банка, което допусна аферата КТБ. Бъдещият избор на заместници на Димитър Радев много прилича на задкулисна договорка между определени политически сили и изключително силно напомня на начина, по който преди 6 години беше предложена и гласувана кандидатурата на бившия вече управител на БНБ Иван Искров. В случайна гласуване от Народното събрание на така направените предложения за заместник-управители,държавното управление ще покаже, че всъщност единствените, които понесоха отговорност за фалита на КТБ са Иван Искров и Цветан Гунев – управителят и заместник-управителят на БНБ. Това категорично не може да бъде вярно, както и тезата,че останалите членове на УС на БНБ заслужават доверието на обществото да управляват Централната банка на държавата.

Основният въпрос е какво се промени за изминалите няколко месеца, което доведе до диаметрално противоположна позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ, а именно от настояването за смяна на целия УС на БНБ въввръзка с казуса КТБ до подкрепа на настоящите подуправители за нови мандати. Необяснимо е защо за подуправител на “Банков надзор” се подкрепя избирането на човек, по чието време в България фалираха 10 банки, както и защо за нов мандат се предлага човек, настоявал за въвеждане на банкова ваканция след поставянето на КТБ под специален надзор.

На българските граждани е ясно, че много сериозна негативна роля за провала на КТБ изиграха настоящите висши ръководители на Централната банка и тяхното избиране за подуправители ще се възприеме като награда за тяхната роля около фалита на банката. Това ли е посланието, което управляващите и Народното събрание желаят да отправят към българските граждани?

Крайно належащо е тази бутафория от страна на управляващите и техните партньори да бъде прекратена и в случая да се зачете настроението на българските граждани, които очакват на ръководни длъжности в Централната банка на България да бъдат избрани професионалисти с неопетнена биография, които не носят на плещите си отговорността за провала на българска банка и създаване на банкова криза в страната!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!