Защо оковаха Десислава Иванчева

Юлиана Ончева 11 август 2018 в 10:18 14780 0

За отстранения кмет на район Младост - Десислава Иванчева, независимо дали е на протест, в кметство, в съдебна зала, килия или болнична стая, със сигурност може да се каже едно: тя е това, което е имал предвид народът ни с думите "шило в торба не стои". 

Едва ли някой може да преброи хората, които Иванчева успя да изненада и разгневи с действията си, докато беше кмет. 

Откакто е арестувана за подкуп обаче методите й за общуване, в това число и стилът й на изразяване, буквално шашнаха куп магистрати в няколко съдебни състава, гледали мярката й за неотклонение и отстраняването й от длъжност. И не малка част от обществото чрез репортажите от съдебната зала.

На едно от заседанията на съда Иванчева бе глобена с 200 лева за нарушаване на реда - след като огласи залата с викове Това е преврат в местната власт. И не спря да говори високо въпреки отчаяните опити на съдийката да я прекъсне. 

Може и да е наследствено - майката на Иванчева, която присъства на всички заседания, веднъж отправи от първия ред в залата символичен ритник към гърба на един от прокурорите, недоволна от обвиненията му към дъщеря й.  

Ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна. А ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла. Ако г-н Русев е кмет аз ще съм принцесата, която в момента няма никакви функции. Ще си дрънкам глупости, ще си ходя на фризьор, ще си ходя на маникюр – и така ще ми е по-лесно, обясняваше Иванчева на шашнатите съдии в друг момент от делата срещу нея. 

Без особени притеснения Иванчева оповести пред пълна съдебна зала, че не може да носи сутиен в килията. Когато пък поиска да излезе от ареста, за да си довърши процедури ин витро, обясни на всички подробности за женските детеродни органи и връзката им с възрастта.

Съдебните охранители се въртяха притеснено при споменаването на матката и т.н. на Иванчева, най-пострадал обаче на  финала се оказа прокурорът - вие сте убиец на моето неродено дете, заяви му тя. 

Междувременно и бившата кметица на Младост, и обвиняемата зам.кметица на района Биляна Петрова, нападнаха прокуратурата, че подменя доказателства, съдът, че не е обективен, а охраната - че условията в ареста са отвратителни, че отношението към тях е лошо и т.н. 

Дебел стражар ни каза "Тука не е лунапарк", обясниха Иванчева и Петрова в съдебна зала, докато негодуваха, че третата жена в килията с тях е с 4 пъти наднормено тегло. 

Всички тези обиди вероятно донякъде обясняват защо срещу Иванчева беше приложена една рядко използвана наредба, която позволи тя да бъде конвоирана до болницата по ендокринология с белезници на ръцете, прикрепени към кожен колан, и пранги на краката.

Тъпо - стараейки се да си върнат на Иванчева, заради поведението й в съдебната зала и множеството оплаквания в ареста, отговорните се вторачиха да спазват буквата на всеки документ, съществуващ в страната ни по темата арестант. Впрегнаха се да се надпреварват с Иванчева на принципа "ти така, ама и ние така", което едва ли е най-смисленото действие от страна на съдебните институции. Ако разбира се, им пука дали имат авторитет в обществото. 

Както се видя след изписването на Иванчева от болницата - правилата за арестанти ще се променят. 

Дали Десислава Иванчева е виновна за това, в което я обвиняват, ще решава съдът наесен, когато се очаква да стартира делото срещу нея, Петрова и третия обвиняем Петко Дюлгеров.

Редно би било тримата да бъдат пуснати - след вече почти 4 месеца арест, защото няма как да повлияят на едно приключило разследване, каквото беше основанието за задържането им зад решетки досега.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови