Галъп интернешънъл: На село хората са най-спокойни за въздуха си, в София се тревожат от трафика

OFFNews 27 март 2020 в 11:44 6224 1

Основен замърсител на въздуха в страната са промишлените предприятия, смятат мнозинството от българите. Според жителите на София обаче най-голям проблем е по-скоро автомобилният трафик. 

Това сочат данните от ново изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено „лице в лице“ между 5 и 13 март сред 813 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души, уточняват от агенцията. Темата за качеството на въздуха, който дишаме, е и част oт актуалните тревоги около белодробните болести, присъщи за коронавирусната зараза у нас и по света. Проучването е част от ежемесечната, независима от външно финансиране изследователска програма на „Галъп интернешънъл“, съобщават още от агенцията. 

Мненията за качеството на въздуха сериозно се различават според големината на населеното място. Хората от малките градове и селата са и тези, които преимуществено смятат, че въздухът при тях е много добър или по-скоро добър (например, близо 70% в селата смятат така). Както може да се очаква, столицата е на другия полюс – в София общо близо 70% смятат въздуха за лош или много лош. В средата остават областните и по-малките градове. 

Според изследването, повече публичен транспорт за ученици, се приема в цялата страна от 49%, а се отхвърля от 20%. Останалите се колебаят. В областните градове и София обаче тази мярка се приема още по-добре. Закономерно, най-високи са дяловете на подкрепа за общински транспорт за ученици сред самите родители на ученици, шофьорите, активно работещите. Това са и хората, които най-много са засегнати от забързаното ежедневие на големите градове. 

Тази подкрепа вероятно идва от факта, че именно в столицата най-голям е делът на хора (над една трета), които смятат, че най-сериозният замърсител са тъкмо газовете от трафика. На второ място, с под една трета, идва замърсяването от промишлеността и енергетиката. Заради сериозния си трафик, София рязко се различава от останалата част на страната – където пък надделява мнението, че промишлеността, тецовете и т.н. замърсяват най-много, а не толкова трафика. В страната като цяло, според 35% от респондентите, замърсител номер едно са промишлените предприятия, тецове и др., които не спазват екологичните правила. Малко под 30% смятат, че главен замърсител са вредните газове от превозните средства. 17% твърдят, че основна причина за замърсяване на въздуха е отоплението на твърдо гориво, включително горенето на несвойствени материали. Малко над десет на сто от интервюираните пък смятат, че влошаването на качеството на въздуха идва най-вече от прах от недобре измиваните и поддържани настилки на улици, строежи и т.н. Част от хората не могат да преценят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4015

1

No matter what

27.03 2020 в 14:43

На село няма толкова коли, производства и т.н, а се намира в подножията на планина, балкани и чиста природа!