Ген. Бояджиев: И непартньорски служби разследват атентата в Бургас

Георги Савчев 27 юли 2012 в 13:25 5680 2

Генерал Тодор Бояджиев е заместник началник на българското разузнаване до 1990 г.
Генерал Тодор Бояджиев е заместник началник на българското разузнаване до 1990 г.

Убеден съм, че по разследването на атентата в Бургас рабоят активно и чуждите специални служби – и партньорски, и непартньорски.

Това заяви в интервю за OFFNews.bg генерал Тодор Бояджиев, заместник началник на българското разузнаване до 1990 г. и първи главен секретар на МВР (1990 - 1992) след демократичните промени.

Отклоняване на вниманието

Атентатът в Бургас е насочен срещу израелски граждани и срещу Израел, а не срещу действия на България. Видя се, че в крайна сметка атентатът „сваля предпазителя“ от оръжието, което Израел държи и легитимно ще използва, когато се почувства застрашен. На практика задръжката да се натисне спусъка, след този атентат, е много по-малка, отколкото беше преди това, каза Бояджиев.

Страните, които желаят да започне война между Иран и Израел, нова война в Близкия изток, са твърде много. Има няколко терористични организации, които редовно планират, опитват и извършват атентати срещу Израел и израелски граждани. В резултат на „Арабската пролет“ има цели правителства, които са ангажирани в гражданска война в момента и за които ще дойде много добре избухването на нова война в Близкия изток. Това ще развърже ръцете и на режима на военните в Сирия да използват абсолютно всички средства, за да подтиснат опозицията, тъй като вниманието ще бъде съсредоточено другаде, коментира Бояджиев.

Същевременно специалистът по въпросите на сигурността посочи, че „отделни военни кръгове, които се чувстват застрашени от намаляване на влиянието им в техните държави в Близкия изток или бизнес кръгове, които смятат, че могат да си топлят ръцете на едно ново огнище в Близкия изток“ също може да са поръчители на атентата.

 С още по-голяма сериозност изниква въпросът дали камикадзето наистина е камикадзе или без да знае е бил “осъден” да умре! Изявлението на израелския генерал Ницан Нуриел открива нов ъгьл за разследване. И сьвсем логично е да поставим вьпроса какво стана с намерената SIM карта на мястото на атентата и проблясналата версия, че атентаторът е взривен дистанционно? Защо изчезна от публичното внимание? Такава версия поставя изключително сериозно вьпроса “Кой стои зад атентата!?” Заплахата не е непременно с тюрбан на главата, заяви Бояджиев.

Тероризъм ad hoc

Генерал Бояджиев посочи и конкретен случай от работата на българското разузнаване, „който очевидно не стана причина да се направят изводи преди още 20 години“.

„В навечерието на операцията „Пустинна буря“ българските служби разкриха подготовката на атентат срещу американското посолство на българска територия. Помня, че точно тази Нова година щяхме да я посрещнем с Уилям Монтгомъри, тогава втори човек в американското посолство. Монтгомъри осъществяваше връзката с МВР по линия на американското посолство. Тогава бях главен секретар на МВР. До 23 ч., час преди Нова година, бяхме в моя кабинет, именно във връзка с разкритата подготовка на този атентат.

В групата, подготвяла атентата, имаше араби, филипинец, японец, човек от Латинска Америка, който трябваше да осигури финансова подкрепа. На българска територия терористите бяха успели да вкарат и ракетата, с която да ударят по американското посолство.

За първи път стана ясно, че терорът е оръжие не на една религия и не на един краен религиозен фанатизъм. А е доста по-широко разпространено средство за заплаха и реакция. Тогава терористичната група са опита да изпревари американските военни действия в Ирак, за да демонстрира, че Ирак има подкрепа“, разказва Бояджиев.

Тогава сътрудничеството беше отново много широко. Дойдоха и от японските специални служби, тъй като единият от хората беше от японската Червена армия. Специалисти от Мосад също дойдоха. Това беше ad hoc създадена група, това не беше обявена терористична организация. В групата имаше членове на „Фатах“, Червената японска армия и на филипинска терористична група. Случаят показа, че когато има мотив, терористите намират помежду си контакт. Затова тогава за първи път започнахме да говорим за „черен интернационал на тероризма“, заяви ген. Бояджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!