Истинското име на Македония трябва да е Югозападна България

Божидар Димитров
13 юни 2017 в 14:55 | 26815 |15

Позиция на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров 

Както е известно новият македонски премиер Зоран Заев и македонският външен министър Никола Димитров обявиха, че ще търсят ново име на страната си, тъй като са се убедили, че с името Македония никога няма да влязат в ЕС, тъй като Гърция няма да го позволи и за съжаление паликаретата (тоест гърците) този път са прави.

Македония наистина е име на една антична гръцка държава и един гръцки народ. А и територията на въпросната антична гръцка държава преди завоеванията на Филип Македонски и Александър Македонски е на територията на съвременна Гърция около Солун. Предлагам да помогнем на македонците да си намерят име, защото дребното хитруване, че са съгласни името им да бъде бивша Югославска република Македония няма да мине. Гърция твърдо е заявявала, че всяко съставно име на държавата, което съдържа думата Македония Горна Долна, Средна, Северна няма да мине. Името трябва да бъде съвършено различно.

Предлагам историческа справка за имената, които е носила територията на днешна Република Македония от античността насам. И така в античността Македония източно от Вардар е носила името Пеония по името на живеещото там тракийско племе пеони. В Западна Македония е живял друг античен народ – илири. Твърди се, че държавата им се е наричала Илирида или Дардания. След създаването на българската държава в македонските земи през 681 г. от кан Кубер името й е било България. Това често води до объркване на сведенията, които съобщават византийските хронисти за военни действия между България и Византия. Те се приписват на Дунавска България, макар че изглеждат невъзможни. Така в 688 г. български войски незабелязано трябва да тръгнат от билото на Стара планина, да се окажат в околностите на Серес и там да разбият византийските войски. Очевидно това е невъзможно. След присъединяването на тази Втора българска държава към Дунавска България, което според македонски археолози, като проф. Иван Никулчич е станало по времето на кан Крум в 812 – 813 г., а според наши археолози и историци по времето на кан Персиан в 837 г., тази част на българските земи е носила различни имена. В различни хроники се отбелязват имената Долна Земя, Долна Мизия, Кутмичевица. Когато през 1018 г. тази територия е завзета от византийските войски и те я превръщат в административна област, която се нарича тема („тема” е област) България. Тема Македония също има и тя е в Източна Тракия от Одрин до Константинопол. През първите векове на османското владичество тази земя продължава да се нарича България и от турците и от чуждите автори. Крали Марко, който е сърбин, се нарича български крал, просто защото населението на държавата му е българско. Едва през XVIII – XIX в. европейските хуманисти връщат античното име Македония и по тези земи. Границите й са определени съвсем произволно. Така за източна граница на Македония се приема река Места, която в Гоцеделчевската долина е широка десетина метра. Дали някой сериозна смята, че в селото на десния бряг на реката живеят македонци, а на левия бряг на десет метра разстояние - българи. Смешно.

Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на новата държава трябва да бъде Югозападна България. В светлината на смелото заявление на премиера Зоран Заев, че българи и македонци са един народ, редно е македонският политически елит да избере това име, но глас народен, както се казва, глас Божи, а ние да помогнем.
С участниците в конкурса ще теглим томбола и първите десет ще получат набор от най-добрите книги на Божидар Димитров и набор от издадените досега книги за колекциите на НИМ. Впрочем Националният исторически музей вече има нова книжарничка точно срещу вратата до входа, на много по-удобно място от досегашната и каним приятелите да дойдат и да разгледат книгите, които могат да си купят на историческа тематика.

helleborus

Рейтинг : 2113

19.06 2017 в 13:02 15
+ 0
- 0
Няма нищо чудно, че се опитват, традицията е много стара и изпробвана много пъти над народа ни. Винаги е успявала, затова продължава да се прилага. Първо е опитана, когато на траките, завърнали се от изгнание с Аспарих, се пояснява, че са варварски народ, дошъл от Азия. После на друга част, живееща днес в Македония, се втълпява, че не са българи, а на нас днес, "патриоти", подчинени на чужди лобита, обясняват, че сме с ирански корени. Но от всичко най-ми е трудно да разбера, защо българите им вярват толкова лесно. Не, че не сме имали будители, Паисий също потвърди тракийското ни минало, историците са не един и в по-ново време. Но определени български върхушки са така приспособени към чуждестранните хранилки, така свикнали да са на каишка, че застават против собствения си народ.
Андрей

Рейтинг : 7192

18.06 2017 в 17:39 14
+ 0
- 0
Поредната провокация на ДС агент Тервел, която не само че с с нищо не помага за решаване на проблема с името, а напротив дава храна за саботажи на "македонизма" !
дърт комуняга

Рейтинг : 5695

17.06 2017 в 14:27 13
+ 1
- 0
Егаати професоро - македонците били гърци, Македония - била гръцка държава. Древните елини са смятали македонците са варвари - затова не са разрешили на Александър Македонски да вземе участие в Олимпийските игри. Ако е бил грък - защо тогава е Македонски? никакво право немат сегашните паликарета на името Македония - ама по стар навик заграбват чуждата история.
helleborus

Рейтинг : 2113

15.06 2017 в 16:52 12
+ 1
- 0
Македония е била част от България, само че генетичният анализ показва, че реално тези територии са населени и до днес с истинските наследници на Едоните. Едоните са Траки, наричащи от древността земята си Ма - к - Еднония , което означава Земята на Едоните. От всички тракийски племена са най-самостоятелни, затова са запазили най-дълго родовото си име. Останалите беси, одриси, гети и т.н. са били по-обединени и с времето се подчиняват на един цар. Когато гетът Кубрат възстановява тракийското владение, след набезите на Римската империя, Траките тук се обединяват под името България, според името на езика, който говорят. Останал в Египет под името бохарски и до сега. Това е била целта на Аспарих, да опази богарския език на територията на най-древната родина. Останалите 4 синове се сливат с околните народи. Отделянето на Македония не е било исторически правилно, но една грешка не се поправя с втора. Не може същото насилие да им се причини днес, като не е България, поне да е Македония.
neverland

Рейтинг : 10355

15.06 2017 в 16:36 11
+ 0
- 0
Може малко повече информация относно тези древни македонци? Какви са били обичаити им, имали ли са някаква форма на управление...такива работи :)
helleborus

Рейтинг : 2113

15.06 2017 в 15:52 10
+ 2
- 10
Albania:
30% Illyrian
20% Slavs
18% Thracian
15% Phoenician
14% Helleni
02% Vikings
Greece:
35% Hellenic
20% Slavs
20% Phoenician
10% Illyrian
10% Germanic
05% Macedonian
Bulgaria:
49% Thracian
15% Slavs
15% Hellenic
11% Macedonian
05% Phoenician
Macedonia:
30% Macedonian
20% Germanic
15% Hellenic
15% Slavs
10% Illyrian
05% Phoenician
05% Hunnen
Македонците имат достатъчен процент реална македонска кръв, за да се наричат Македония. За разлика от гърците. Едоните са траки, като нас, както показва анализа. 50% тракийска кръв е изумителен процент. Така че все сме траки, не ми пречи те да се наричат и Македонци, ако искат. Макар когато Аспарух да обедини тракийските племена по тези земи, македонците и те да влязоха в обединението. Но гърците нямат нищо общо с траките освен, че с пристигането си са тръгнали да ги нападат. Заради което траките ги наричат ахейци, значи военолюбиви.
Майндърбайндър

Рейтинг : 19786

15.06 2017 в 06:18 9
+ 0
- 0
Името Югославия е свободно.
Георги Генов

Рейтинг : 4000

14.06 2017 в 16:34 8
+ 11
- 0
Напук на логиката ще предпочетат името Североизточна Албания.
Hissarion

Рейтинг : 7671

14.06 2017 в 12:17 7
+ 1
- 0
Хан-ман, стига с тоя великобългаризъм! Видяхте къде ни докара в началото на миналия век.
PutKin

Рейтинг : 2992

14.06 2017 в 09:34 6
+ 1
- 20
Защо? Защо отразявате позицията на всеки алкохолизиран кандидат на науките?