Как да забавим стоварването на диктатурата

Евгений Дайнов 09 януари 2019 в 12:47 9693 4

Напоследък чета книги за установяването на диктатурите в Източна Европа - и комунистическите едно време, и сегашните.

Като че има няколко принципа, следвайки които можем да забавим стоварването на диктатурата с пълна сила върху главите си:

*Спирайте разговорите с всеки, който, след като ви замерва с абсурден аргумент ("България е колония на САЩ", например), след това отговаря на вашите разумно-фактологически съждения с нещо от репертоара на: "В Америка бият негрите" или "Путин все пак ще ви разкатае фамилията".

*Не водете разговори с хора,които демонстрират липсата на всякакво възпитание. Това често е номер, но дори и да не е - с невъзпитани хора не може да има спор. Затова: не ходете по медиите, когато знаете, че насреща ви ще бъде изправен невъзпитан човек. Civilization идва от civil, което покрай другото означава "учтив". Пазейки добрите обноски пазим цивилизацията.

*Не слизайте на тяхното псуваческо ниво, колкото и да сте провокирани. Така те ви побеждават. Ако се налага - един зад врата, без псувни, върши по-добра работа.

*На псувачите напомняйте, че техните родители не са ги възпитавали в такъв дух; и че едва ли те биха искали техните деца така да говорят. Помага по-често, отколкото може да предположи човек (може би, защото се включва някакво атавистично уважение към предците). Проблемът с апела към децата е, че повечето от тия нямат такива. Защо нямат - това е много дълъг разговор, не е за сега.

*Когато ви тормозят ченгетата на квартално ниво, говорете им непрестанно за европейски договори за граждански права (не "човешки", това би било грешка) валидни на територията на Територията.

*Не е задължително да подписвате предлаганите ви от ченгетата "предупредителни протоколи". Можете да откажете без особени последствия.

*Когато водите спор пред публика - медии, Фейса - задачата ви не е да победите отсрещния простак-трол-гербер-руснак. Те не търсят победа с инструментите на разума и затова няма да се признаят за победени от тия инструменти. Задачата е поне някакво критично малцинство от наблюдаващата публика да реши, че е на ваша страна - т.е. на страната на цивилизацията.

*Когато по телефона ви заплашат, че знаят, как да се оправят с вас - поканете ги да демонстрират това си умение пред публика. Назначете им среща "на мегдана" Никога не идват (знам от опит); и спират да заплашват по телефона.

*Ако дойдат да ви вземат бизнеса - вдигайте врява до небесата: медии, Омбудсман, адвокати, каквото се сетите. Ако си траете - гаранция, че ще ви вземат, каквото си поискат. Ако викате - ще вземат на комшията. Докато и той не се научи да вика.

*Ако ви (жена ви, съпруга ви и пр.) уволнят от общинска служба, защото сте "гад" - съдете ги за пари. Ще се учудите, колко хора в крайна сметка успяват в това начинание.

*И се организирайте. Пред организирана съпротива, като правило клякат (т.е. след като са опитали да сплашат участниците и не са успели).

*В това съюзяване трябва да се знае, че съюзите са по определен въпрос и до време. По този въпрос и само до него. Ако тръгнете да търсите единомислие по всички въпроси, преди да се съюзите - то, преди да се съюзите, ще сте се напопържали на леви, десни, зелени, червени и пр. А врагът ви ще потрива ръце и ще разлива уискито, купувано с парите, крадени от вас.

*Много е важно да не ви е страх. Страхът е смъртта преди смъртта (прочетете пак Дюн). Освен това, не-страхуващият се човек дава личен пример и вдъхновява и други да правят същото.

*Ако се налага компромис с бандитската власт, винаги мислете преди това: как бихте обяснили този компромис на децата си? Версията "трябваше да се яде" те няма да приемат, гаранция.

*Индивидуалната съпротива не е за подценяване: позиви, надписи по стени, интернет, флаш-моб. Какво ни пречи да съберем по двадесетина лева и да възстановим барелефа на Ленън на стената на стария нотариат в София?

*И най-важното (дължим го на манифеста на Хавел "Властта на безвластните"): живейте до максимална степен на принципа "все едно": все едно сме демократична държава, все едно има разделение на властите, все едно има върховенство на закона, все едно има свобода на словото, все едно имате неприкосновени права.

И друго разбрах от книжките (прекарани през собствен опит, разбира се). Когато диктатурата е квартално-апашка - както се очертава да е у нас - с всяко нейно засилване като нейни слуги се проявяват все по-нагли и все по-глупави хора (както тия дни стана с отвличането на либийския кораб, разни интервюта на разни власт-имащи и пр.) Тяхната наглост отблъсква все повече хора, дори онези, които вече са коленичили. А тяхната глупост им гарантира постоянни разгроми - т.е. постоянно отслабване на силата - в сблъсъка с реалността. За илюстрация, следете казуса "кораб" и казуса "Иванчева".

Мракът пада над Отечеството. Няма страшно, обаче, стига да знаем, какво и защо правим.

Б. ред. - Мнението на проф. Евгений Дайнов е от фейсбук профила му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11464

3

Sin

09.01 2019 в 17:05

Човекът иска да ви напомни да не ви е страх. Да не се прекланяте пред башибозуци от Герб, БСП или ДПС. Да не им се кланяте и благодарите, защото те правят всичко с вашите пари, ако въобще. И ако смогнете наистина да не се страхувате, ще можете и правилно да осмислете състоянието, в което се намирате, състоянието в което се намира страната, народът и пр. Съответно само така голяма част от хората ще могат да вземат правилни решения. Не както досега - да ви лъжат елементарни скотове и вие да гласувате за същите бурсуци, които ежедневно ви стрижат и тормозят. И не само, а и да сте им благодарни за милостта. Капише ?

5700

2

Годо

09.01 2019 в 16:39

Този и стипендианта на Сорос проф. Иво Христов започват да си приличат като еднояйчни близнаци. Бизнесът на Иво Христов е Апокалипсисът, в частност той се се състои в това, че следващия петък България няма да я има.
Ще останат само камъни, тук там тръни и евентуално самият Иво Христов.
Когато първия влак трябвало да тръгне, една жена неистово крещяла : "Няма да тръгне, няма да тръгне !
Когато все пак влакът тръгнал, тя започнала още по силно да крещи: "Няма да спре, няма да спре...
Това се съдържа в българската дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) ...

10372

1

elbarbudo

09.01 2019 в 12:54

в миндя явно расте добра трева.