Насред протеста на майки, вицето по демографска политика отново подхвана НСО

Юлиан Христов 23 октомври 2018 в 14:36 4051 0

В разгара на протеста на майките на деца с увреждания вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов реши отново да се занимава с Националната служба за охрана (НСО). Преди един месец той се поинтересува защо службата охранява почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и "на какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган - частно лице (бизнесмен)".

В профила си във Фейсбук във вторник той обяви, че НСО отказали да му дадат информация, защото нямал "неограничен достъп до класифицирана информация" (на практика в Закона за защита на класифицираната информация не съществува такава категория, бел. ред.) и дори го предупредили да не разгласява това, което знае.

Въпреки че подобен развой на събитията беше очакван, Симеонов смята да продължи "битката", като препрати въпросите на президента Румен Радев, под чиято "шапка" е НСО, като очаква от него "изчерпателен отговор".

НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел. От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам.

Безспорен е огромният обществен интерес по въпроса защо Национална служба охрана пази бизнесменът Ахмед Доган (наскоро сдобил се с ТЕЦ на стойност около 100 млн. лв. срещу скромните 3500 лв.) вече повече от 5 години след излизането му от политиката и над 10 години след излизането му от реалната власт.

Тъй като съгласно чл. 5, ал. 1 от ЗНСО службата е подчинена пряко на Президента на Република България, ще отправя тези въпроси към Президента Румен Радев, очаквайки този път точен и изчерпателен отговор, с оглед отговорността пред обществото и институционалните му правомощия.

На практика повторното активиране на Симеонов по темата идва в момент, в който президентът определи поведението му спрямо майките на деца с увреждания като "цинично". Подобно отношение изрази и съпругата на президента Десислава Радева, която определи вицето като "позор".

В началото на месеца OFFNews отправи запитване до кабинета на вицепремиера за това какво са отговорили от НСО на Симеонов за охраната на Доган. Преди седмица началникът на кабинета Маряна Николова отклони въпросите с мотива, че заявление на OFFNews не е постъпио при нея. Справка в правителствената пресслужба обаче показа, че питането е било препратено почти веднага, след като е постъпило там. 

В понеделник - 22 октомври, при телефонен разговор, Николова отново опита да протака, като обясни, че няма получен отговор от НСО, въпреки че подобни кореспонденции отнемат не повече от 14 дни. Началникът на кабинета обеща отговорът на НСО да бъде огласен, веднага след като постъпи, но побърза да уточни това, че информацията от НСО по принцип е "класифицирана" и не може да се огласява. 

На практика и към момента официалният отговор не е огласен от кабинета на Симеонов.

Както вече OFFNews писа, интересът на вицепремиера към НСО не е нищо повече от опит за "трупане на точки" от страна на Симеонов - упражнение, което е обречено на неуспех. Още повече, че именно Симеонов и депутатите от Патриотичния фронт в парламента през 2015 г. пускат новия Закон за НСО. И въпреки че са изразили позиции против текстовете, които на практика отварят врата за охраняване на лица извън властта (и на Ахмед Доган в частност, бел. ред.), по време на второто гласуване на закона в зала голяма част от депутатите от ПФ (21 броя) отсъстват при окончателното приемане на текста. Присъстващите деветима патриоти гласуват против него, но при гласуването на предложението за влизане на закона в сила от 1 ноември 2015 г. те вече са трима. Само един е бил против, а останалите двама - "за" влизането на закона в сила.

Така те фактически дават съгласието си законът да заработи, макар и с неодобряван от тях текст. По време на окончателното гласуване на закона Валери Симеонов не взима отношение.

На практика с мълчаливото съгласие на патриотите законът е затворена тема от 2015 година до днес. 

Провалът в питането на Симеонов беше предизвестен, а това, че той е решил да пренасочи питането си към президента Радев, показват сериозни пропуски в познаването на законодателството. Защото НСО може да е подчинено на президента, но на практика контролът върху службата идва директно от правителството. 

Причината е в модела на взимане на решения в НСО - специализирана комисия, в която влизат освен шефът на НСО, също и началникът на ДАНС и главният секретар на МВР. И двамата са представители на изпълнителната власт. Не на последно място - разходването на средствата за охрана се отчитат в доклад, който е наличен в Министерския съвет и с който вицепремиерът Симеонов има възможност да се запознае. Парите за охрана пък на практика се отпускат от правителството със Закона за държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови