Шотландските гайди (о)станаха Европейски

Юрий Йорданов 19 септември 2014 в 18:00 9408 17

Бихте ли си представили какво щеше да се случи днес по света, ако вотът на Шотландците от вчера бе "Да" за напускането на Европейския съюз?

Към уж само шотланското и британско събитие вървят невидими и прикачени цял океан от политически и икономически ефекти и пост-ефекти. В мислите на милиони европейци - гласът на 4.3 милиона шотландци препотвърди техния човешки избор, че са в "правилния" отбор. Геополитиката и земята на уискито щяха да се сродят здраво, до отсъстваща трезвост, за която мечтаят (и не само) всички водколюбители. И не само те. Щеше да настане празник на скептицизма, който далеч надхвърля мястото и момента на станалото.

Може би никога няма да разберем какво бяха приготвили за "събитието" видните и "нелегални" евроскептици. Вероятно никога няма как да си представим какво щеше да бъде днес по улиците на мълчащите днес градове от алианса на мразещите Европа. Но съм сигурен, че "празнуващите" щяха да са много бройни и организирани, така както само злото го може и ни го показва и в тези дни по други поводи.

Точно в този момент, когато историята прави първи опит в XXI век да осмисли отново демокрацията и авторитарното през ставащото в Украйна, след цялата артилерийска подготовка на скептицизма през посятите семена на "исконния" национализъм, посадени в Европарламента за последните петнайстина години.

Само можем да си представим какво е в душите на Мари Льо Пен, Фарадж и другите храненици на мразенето на Съюза, опаковано като горещ национализъм с мирис на водка и газ.

Вчера нетърпеливи "евроскептици" в Донецк направиха демонстрация в подкрепа на "свободолюбивите" шотландци. Просто за миг скритите московски мисли се появиха в новините.

Една от невидимите сега, но истински и "жестоки" истини за ставащото днес и по света става сякаш полувидима. Обединена с мъки Европа е мъка за всички, пожелали да разделят и да владеят най-старата цивилизована част на света.

Ако погледнем, дори с неуспех на усилието, към бъдещето - последиците от вчерашното Шотландско "Да" на Обединена Европа, далеч надхвърлят ефектите с видимост от идващите месеци или година.

Липсата на "заразяващ" пример ще обезсърчи още доста местен и спонсориран национализъм по целия континент и у нас. Ще минат месеци и в края на метежната 2014 това ще бъде едно от "Събитията на годината", а след години - вероятно и на десетилетието. Десетилетието, в което Украйна и светът ще разберат, че не са същите. Вероятно и ние, българите, ще "открием" "откритието".

Вчерашното шотландско "Да" е една от най-хубавите новини, която сме чули в последните (вероятно) години в ролята ни (и) на европейци. За крехката българска европеизация това е една голяма новина - нашите братя по гайди сякаш ни казаха нещо, което ние искаме винаги да чуем от чужденците - да, прави сте.

Инак - Европа остава трудно единна, но още един изпит за 2014 бе взет. Остават още доста. Ефект "Шотландско домино" няма да има. И уискито остава европейско, добра новина за ценителите.

Наздраве, Европа!

P.S. Наздравицата става и с чаша вода, стига да е искрена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!