Тренд: Отпускарският сезон увеличи оптимистите, 57% очакват пълен мандат за властта

OFFNews 22 юли 2019 в 09:59 4518 1

Повече от половината българи са оптимисти в сезона на ваканциите край морето и в планините. 

Оптимистично настроените достигат до 55%, а песимистите спадат до 35 на сто.

Това показват данните от редовното проучване на „Тренд" по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните партиийни лидери и други актуални теми. Проучването е реализирано в периода 9-16 юли 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1010 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната. 

Увеличава се делът на хората, смятащи че правителството ще изкара пълен мандат. Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер. Намаляването на държавната субсидия за партиите продължава да среща подкрепа на голямо мнозинство, но близо половината българи са на мнение, че така партиите ще станат по-зависими от бизнеса.

Резултатите от изборите за Европейски парламент продължават да оказват ефект върху обществените нагласи и през юли.

Победата на ГЕРБ на отминалите европейски избори е основната причина за видима тенденция на ръст на дела на хора, които са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат – 57% от всички български граждани през юли. На обратното мнение са една пета от запитаните.

Бойко Борисов е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по положително отношение са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%). Най-ниско положително отношение срещат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%).

С най-висока неразпознаваемост остават Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%). 

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас на избори среща одобрението на 69% от всички български граждани, а 14% не го подкрепят. 

На въпрос с предварително зададени опции затова колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори. 

Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните са на мнение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% смятат, че няма да станат по-зависими.

В изследването на „Тренд" през юли не се наблюдава съществена динамика в електоралните данни и за оценката на работата на основните институции спрямо проучването ни през миналия месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Ivo Ivanov23

22.07 2019 в 17:01

Когато си в отпуск, животът изглежда по-хубав. Безспорен факт, нормално е оптимистите да се увеличат. Но лошото е, че е временно.