Украйна тества руската ПВО за бъдещи атаки. Екипът на Rybar показа в симулация как го прави

Красимир Крумов 18 януари 2023 в 13:00 8595 3

Снимка RYBAR

Екипът на RYBAR показва как ВСУ тества системата за ПВО на Русия с претоварване и търси слабите й места.

На фона на нарастващата активност на ВСУ на руска територия и случаите на масирани атаки с дронове срещу обекти в окупирания Крим и на територията на Русия, в Москва нарастват опасенията за предстоящи украински атаки в дълбокия тил на Руската федерация. Екипът на Телеграм канала Rybar, зад който стои бившият кадрови офицер от руската армия Михаил Звинчук представи видео симулация, която показва защо руското командване трябва да се тревожи от зачестилите напоследък атака и как може да се преодолее системата на ПВО на Русия чрез претоварване. Ето и коментарът на Rybar към видеокадрите:

„Украинската авиация продължава активно да използва различни типове безпилотни апарати за удари по обекти на руска територия. В по-голямата част те са успешно сваляни от средствата на ПВО, но в някои случаи безпилотните машини се промъкват през ешелонираната защита и нанасят удари по обекти на територията на Русия, както стана в Дягилево и Енгелс.

Подобни инциденти се случват благодарение на стройната система на предварително разузнаване. Всеки удар и въздушна атака са предшествани от идентифициране на позиционните райони на руската ПВО. Всички уязвими места се фиксират от средствата за обективен контрол на Североатлантическия пакт. Тестват руската ПВО в продължение на няколко седмици, като се пускат точково групи от безпилотни апарати и се анализират руските контра мерки.

По време на задействането на комплексите на ПВО и радарните системи, стратегическите безпилотни апарати и самолетите за далечно радиолокационно откриване определят районите на пусковете. Не само, че ги определят, но и фиксират характера на използваните зенитно-ракетни комплекси, получавайки обективна картина.

Едновременно с това се задействат групировка от спътници и агентурната мрежа на противника близо до районите на позициониране на руската ПВО. Вече след това противникът получава цялостна реална картина – всичко е представено във вид на схеми, на които лесно могат да бъдат намерени уязвимите места. Тогава в такава пролука се нанасят масиран удар.

Претоварват руската ПВО, а група от ударни безпилотни апарати се промъква към целта.“

Анализът на Rybar се потвърждава от оперативната ситуация в близкия тил на руснаците. Случаи на „претоварване“ на руската ПВО бяха установени на 16 януари, когато над Севастопол бяха свалени 10 от 10 дрона, изпратени от ВСУ. Китайски дронове „Мугин-5“, снабдени със система за пускане на гранати, излетяха от летището „Школни“ в Одеса и се отправиха към Севастопол, Каркинитския залив, Бакалската коса и Новозерний.

Успоредно с това се появи и информацията за пребазиране във военна база №90 на румънските ВВС на летище „Отопени“ в Букурещ на самолетите АУАКС на НАТО, ангажирани с наблюдение на зоната на бойните действия в Украйна и голям радиус около нея.

Според анализи на руски военни блогъри (и Rybar, и MilInfoLive, и др.) пред руската ПВО се задават проблеми, свързани с безпилотната активност на украинците. Украйна е създала и е в процес на създаване на цяла флота от различни типове безпилотни апарати собствено производство и доставени от партньорите. По данни на руската страна Киев, благодарение на парньорството си със Запада в момента разполага с около 2000 броя различни типове бойни дронове, като се започне от собствени аналози на иранските „Шахеди“ и се стигне до модернизирани версии на модели, които са отдавна във ВСУ, като Shark.

Същият Rybar коментира, че в момента украинските войски само чакат благословия от, както ги наричат, „западните си куратори“, за да тръгнат на удари по важни стратегически обекти в дълбочина в Русия. Украйна (Укроборонпром) вече съобщи преди няколко дни за приключилите работи по разработването на ударен дрон с далекобойност 1000 километра с възможност да носи 75 килограма полезен товар.

На цялата територия на Украйна са разконцентрирани над 10 цеха, в които се произвеждат дронове и се модернизират вече съществуващи модели. Производствата са маскирани в относително неголеми изоставени сгради, което предпазва поточните линии от удари от страна на руската армия. Киев използва за разузнаване на руската ПВО и дирижабли, и балони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

18.01 2023 в 14:04

Да си припомним как работи руzzката ПВО:
https://www.youtube.com/watch?v=a5tzmMGSEIA

5430

2

deyan_h

18.01 2023 в 13:51

Хммм. Пореден мультик. И то изглежда пак копирайт РФ... И квооо?