"Вашингтон пост": Големият въпрос сега е как ще отговори Русия (видео)

Антония Петрова 07 април 2017 в 13:51 13012 4

Снимка Уикипедия

За американския президент Доналд Тръмп решението да изстреля крилати ракети, за да накаже сирийския режим за употребата на химическо оръжие, може и да е относително очевидно. Проблемът обаче е какво следва оттук нататък, пише в анализ в. "Вашингтон пост". Вече стана ясно, че Москва временно прекъсва споразумението с Вашингтон за предотвратяване на сблъсъци във въздушното пространство на Сирия. 

Американските военни подготвят възможността за удари срещу сирийския президент Башар Асад още от 2013 г., когато при атака с нервнопаралитичен газ загинаха над 1000 сирийци.

Оттогава големият въпрос не се е променил, а именно - има ли серия от военни удари, които могат да бъдат използвани, за да се разруши способността на Сирия да извършва атаки с химически оръжия и ако това бъде сторено, какво ще последва в отговор", коментира Фил Гордън, съветник в администрацията на Барак Обама, пред "Вашингтон пост". Гордън е участвал в предишни преговори относно начините да бъде наказан Асад.

Ракетните удари по цели в Сирия от 6 април; Източник: Department of Defense

Голямата разлика между 2013 г., когато Обама заплаши с ракетни удари Асад, и днес е, че рисковете за разширяване на конфликта са много по-големи. Първоначалните военни планове за наказателни действия срещу сирийския режим през 2013 г. бяха насочени основно към възможностите му за химически атаки, коментира анонимен бивш американски военен пред изданието. Една директна атака срещу складове с химически оръжия обаче тогава е била счетена за твърде рискова за цивилното население, защото може да доведе до облак от отровни газове. 

Вместо това военните стратези изготвят списък с цели, който включва военни поделения, авиобази и артилерийски части, от които режимът ще се нуждае. "Намерението беше да се ударят различни поделения с химическо оръжие", обяснява източникът на изданието. "Ние разположихме нашите разузнавателни единици, които да ни дадат оценка на щетите от бомбено нападение - и ако нямаше търсения ефект, щяхме да ги ударим отново".

Основната разлика тогава и сега е, че новият американски президент Доналд Тръмп и неговите командири се сблъскват с присъствието на руски военни части в Сирия, а руските военно-въздушни системи имат възможностите да свалят американски самолети. В момента руските части са смесени със сирийските и всеки един военен удар по сирийска военна цел може да доведе до жертви и сред руснаците.

Пресконференция на Доналд Тръмп по повод ракетните удари срещу Сирия от 6 април; Източник: Washington Post

Бившият генерал Джон Алън, координирал кампанията срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия по време на администрацията на Обама, коментира пред изданието, че военните удари могат да имат "съдбоносни" последствия за войната, която Вашингтон започна през 2013 г. За Алън решението на Обама да не извърши обстрел е било "разрушително".

"Сега е още по-трудно. САЩ трябва да се запитат: "Колко разгневени искаме да станем по този въпрос? Достатъчно ли сме разгневени морално, за да сме готови да предприемем действия дори при вероятността от мъртви руснаци", пита Алън.

Другата голяма тревога са сирийците и руските военно-въздушни системи, които не са насочвани срещу американски самолети, тъй като досега са били фокусирани основно върху боеве с Ислямска държава - общ враг на САЩ и сирийския режим.

"Американските и коалиционни самолети летят около и през военно-въздушните системи на сирийците през последните две години. Ако се осъществи ракетен удар срещу режима, той ще има всяко извинение да започне обстрелване на коалиционни самолети с противосамолетни системи", коментира Андрю Ексъм, бивш служител от отбраната в администрацията на Обама.

Най-малкото подобна стъпка от страна на руснаци и сирийци би могла да уплаши някои от коалиционните партньори на САЩ и да ги изтегли от боевете, допълва Ексъм. 

Ако американски самолет бъде свален или принуден да отвърне на огъня от сирийци или руснаци, Вашингтон ще се окаже въвлечен в гражданската война в Сирия. Подобен развой не само ще застраши още повече американски животи, но ще направи войната на САЩ срещу Ислямска държава, която Тръмп обяви за свой водещ външнополитически приоритет, далеч по-трудна.

Тръмп би могъл да намали някои от тези рискове, като увери руснаците, че въздушните удари са насочени изцяло към наказание на Асад за употребата на химически оръжия и че не целят разместване на баланса в гражданската война. Възможно е ракетните удари да дадат на Вашингтон предимство за постигане на компромис с руснаците, който да сложи край на гражданската война, смятат някои анализатори. 

"Политическото послание, което едни удари биха изпратили, е, че се използва един напълно различен подход от предишната администрация", коментира Андрю Таблър, експерт по Сирия в Washington Institute. Подобна стъпка вероятно ще причини безпокойство в сирийския режим, че САЩ могат да го използват като предимство.

"Създаването на несигурност и това да си непредсказуем може да донесе повече ползи, отколкото администрацията на Обама беше склонна да стори, което на практика беше нищо", допълва Таблър.

Дори да признават големите рискове на ракетните удари и опасенията си относно непостоянното поведение на Тръмп, бившите служители от администрацията на Обама призовават към действия.

"Ако не се действа, на практика се казва на Асад и подкрепящите режима му, че може да си използва колкото си иска зарин", коментира Гордън, който е служил като главен директор за Близкия изток в Белия дом по времето на Обама. Гордън заключава: "Асад изпробва Обама. Сега тества и Тръмп".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

2

1Sion1

07.04 2017 в 20:44

Никак няма да отвърнат.Просто ще прекратят всякакви мирни инициативи и ще развържат ръцете на Асад.Американците се изложиха тотално.Поне да бяха глобили по-правдоподобна история.Асад, който печели войната, тръгва да използва химическо оръжие, което убива 80 човека?!Ама вие сериозно ли?!И да използва, то ще е в далеч по-голям мащаб.Да оставим настрана, че няма никаква полза от това.Кой има полза?!Умерените канибали, ИДИЛ и защитника им САЩ.Още недоказано какво е станало и САЩ провеждат операция, която очевидно е добре подготвена и обмислена.Простият извод- САЩ са търсили повод и съюзниците им от Ислямска държава са се погрижили да им го осигурят.