Шофьорски курсове – какви умения ни дават всъщност

OFFNews 12 ноември 2019 в 11:34 4468 0

Ако планирате да се сдобиете със заветната шофьорска книжка, е редно да се запознаете малко по-обстойно с това което ще придобиете като умения не само по време на курса, но и след това.

Правилата, които са наложени от Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) изискват покриването на определен брой часове теория и практика.

Минимумът за това е 40 часа теория и 31 часа практика, която е под формата на кормуване.

Предвидените часове са малко и се налага да внимавате, за да не се окаже, че не само сте неподготвени за изпита, но и за шофирането в реални условия.

Как се провеждат различните шофьорски курсове

Наред с това, че има строго определен хорариум от часове, истината е, че всяка школа определя по собствен начин как да се случват нещата. Придобиването на теоретични знания върви паралелно с практиката.

Няма как да сте наясно какво ще научите, само докато стоите на чина. Знаците, които помагат да се упътват водачите са от огромно значение и е невъзможно да не ги познавате.

Ако трябва да сме честни, важността на познаването на пътната маркировка и знаци е силно подценявана.

Не малко хора смятат, че това има отношение основно и само за успешното преминаване на изпитната част с листовки, но това разбира се не е така.

В ежедневието ви на шофьор ще трябва да вглеждате във всеки един пътен знак, който ще ви дава важни указания, предупреждения и разбира се ще напомня за различните ограничения.

Така с избора на реномирана автошкола в София от ранга на AutoDrive.bg може да бъдете сигурни, че шофьорските курсове ще бъдат не само приятни, но и максимално полезни за вас. Не забравяйте, че и тук важи правилото, че човек се учи цял живот.

Винаги може да се сблъскате с нова ситуация, която да ви затрудни. Опитът ще ви помогне да вземете възможно най-доброто решение, но понякога и това няма да е достатъчно.

Всеки добър инструктор ще се опита да е максимално честен с вас и ще ви припомня доста пъти, че трябва да внимавате. Всеки път и винаги.

Какво трябва да умеете след края на курса

След като приключат всички обучителни часове вие трябва да сте отлично запознати с правила за движение по пътищата.

Това включва не само познаване на пътните знаци, но и редица други правила, които ще ви помогнат при ежедневното придвижване в автомобил.

Нерегулираните кръстовища, липсата на работещ светофар и разбира се ръчното регулиране на трафика от регулировчик не трябва да са стресове ситуации за вас.

Ако сте слушали внимателно и най-вече сте прочели Законът за движение по пътищата, всичко това вече трябва да е в главата ви.

Дори още по-важно е по време на кормуването да сте придобили увереността, благодарение на която успешно да преминете изпита.

Но по-важното от това е да сте слушали и внимавали за всички забележки и съвети, които сте получавали от инструктора си, през времето в което сте били заедно.

Как да придобиете увереност

Това става по два начина – с времето и с практиката. Ако в началото се притеснявате може да се упражнявате по време на почивните дни, за да не се налага да се съобразявате с интензивния трафик.

Наред с това можете да се опитате да анализирате собственото си поведение на пътя. Да направите грешка е нормално, особено ако сте млад и неопитен шофьор. Проблемите идват от ниската самокритичност и надценяването на възможностите.

Вероятно сте наясно, че една не малка част от катастрофите се причиняват от млади и неопитни шофьори.

Може и да са ви го казали, но ние ще ви припомним. Внимавайте и бъдете наясно, че трябва време, за да натрупате опит.

А докато това се случи трябва да внимавате и да не забравяте да се толерантни на пътя, за да може да очаквате и вие да получите същото отношение от колегите си на пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови