БСП: НС да забрани спирането на тока за неплатени сметки

Елица Мартинова 26 февруари 2013 в 12:49 2710 1

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

„Ние настояваме за решение на НС, което да забранява прекъсването на тока на българските граждани при неплатени сметки за три месеца до изясняването на високите сметки през зимата. Хората не трябва да бъдат заплашвани“, заяви на брифинг във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Досега нито правителството, нито другите парламентарни групи са предложили решение на проблемите, които изведоха хората на улицата“, допълни още той.

От левицата предлагат да се въведат двустепенни тарифи за ток при потребление до 75 kWh през деня и до 150 kWh през нощта.

„Над това потребление може да се плаща на редовни цени. И друг път в страната са действали двустепенните тарифи. Те трябва да се въведат, за да се помогне на най-бедните в страната, това е крайно необходимо“, категоричен бе Станишев.

Червеният лидер окачестви дневния ред на извънредното заседание на парламента като „крайно неадекватен“.

„Извънредно заседание на НС по решение на г-жа Цачева е с абсолютно неадекватен дневен ред. Какво означава в тази ситуация да се обсъжда спогодба с Швейцария? Законът за енергийната ефективност не е Законът за енергетиката, който в действителност ще развърже ръцете на ДКЕВР“, обясни Станишев.

Той настоя за промени в програмата на парламента, за който тази работна седмица ще бъде последна.

„Има спешна нужда от разглеждане на промените в Закона за енергетиката, които да развържат ръцете на ДКЕВР. Другата належаща точка е мораториумът за строеж и сделки по българското Черноморие“, категоричен бе червеният лидер.

Той отново настоя президентът да не бави съставянето на служебния кабинет, който да осигури провеждането на честни избори.

„България се нуждае от избори. Единствено българските граждани могат да определят на кого вярват. Трябва да има политически промени в начина на функциониране на парламента и на всички институции. БСП има воля за радикална промяна“, отсече Станишев.

В декларация от парламентарната трибуна Ангел Найденов от "Коалиция за България" повтори исканията на партийния си лидер Станишев.

"Повече от седмица агонията на настоящия парламент фокусира внимание. Агонията започна тогава, когато мнозинството в този парламент се превърна в послушно оръдие на един човек от правителството и управлението. Безропотно и послушно оръдие, поглъщащо обидите и пренебрежението в името на четирите години спотайване в удобствата на властта и възможностите, които тя открива", заяви Найденов.

От левицата настояха Народното събрание да излезе с общо решение за прозрачност на изборния процес и изборните резултати. От "Коалиция за България" поискаха още уволнението на председателя на борда на директорите на "Информационно обслужване" Валери Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!