Българският Лувър се бавел заради трафопост

ОFFNews
11 октомври 2013 в 11:23 | 2965 |1
Българският Лувър, Снимка: Сергей Антонов
Българският Лувър, Снимка: Сергей Антонов

Завършването на Българския Лувър се бави заради непостроен трафопост, който е ангажимент на Министерството на културата.

Заради непостроения трафопост не може да се издаде акт 16 и съответно строителят „Главболгарстрой“ не може да предаде обекта за експлоатация.

До момента фирмата е получила 30% от сумата, договорена с министерството, като парите са дадени при подписването на договора за близо 20 млн. лева.

Останалите 70% могат да бъдат преведени едва след издаването на акт 16.

Договорът с фирмата беше подписан през септември миналата година, а Българският Лувър трябваше да бъде завършен до края на август.

Проектът за Националния музеен комплекс е за 27 млн. лева европейски пари и трябва да приключи окончателно в средата на следващата година.

В началото на юни министърът на културата Петър Стоянович обяви, че Българският Лувър няма да бъде готов до края на лятото, защото няма какво да се сложи в него.

Ремонтните работи на музейния комплекс са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите – такъв абсурд в живота си не съм виждал, обяви в средата на юли Стоянович.

По думите му няма подготвени кадри, които да управляват комплекса, няма и финансиране за южното крило, както и оборудване и обзавеждане на Българския Лувър.

Той обяви, че за завършването на музейния комплекс ще се търсят още европейски средства, за да бъде завършен през следващата есен. 

Препоръчани материали
Никола 11.10 2013 в 11:49 1
+ 0
- 0
Къде се намира?