Боят на протеста във Варна. Разказ на очевидец


28 февруари 2013 в 11:18 | 4871 |7
Окървавеното лице на пострадалия. Кадър от Youtube
Окървавеното лице на пострадалия. Кадър от Youtube

На 26 февруари 35-годишен мъж беше ударен, а носът му - разбит, по време на протеста във Варна. Оказа се, че 35-годишният Георги е пострадал, когато се опитал да защити 72-годишен мъж, държащ плакати с надписи срещу групировката ТИМ и кмета на Варна Кирил Йорданов. Публикуваме разказа за случилото се на Атанас Мавров, изпратен на редакционната ни поща [email protected]

  

Варна стана символ с най–многобройните си протести през последните седмици. Но дали за хората гледащи отстрани става ясно какво всъщност се случва?

Протестът във вторник (бел. ред. - 26 февруари 2013 г.) е ярък пример за това какво всъщност представлява държавата ни. Ако някой е останал с грешни впечатления, време е да се осведоми.

Ходя редовно, всеки ден в 18:00, събота и неделя в 11:00. Това са началните часове на протестите във Варна.

Минаха толкова много дни, че човек  започва да помни лицата на редовните участници, дори започва да си намира нови познати. Понякога се появяват непознати разпръснати между останалите, след това изчезват, като мястото им заемат нови непознати – нормалните неща за многолюдна и доброволна група от хора. Събитията, случили се днес (бел. ред. - 26 февруари) обаче бяха доста по – различни и мисля, че показват истинското лице на проблема заради които хората са на улицата. 

Сред обичайните недоволни се бе появила доста шумна група „протестиращи“, толкова шумна, че беше невъзможно да се скандира каквото и да било, просто всичко беше заглушавано. Дори в началото седеше отделена, малко отдръпната настрани. Сигурно сте чували официалната версия за тях – отцепила се група, която била недоволна от начина по който се избрали представителите на протеста. Попитах един от водачите на протеста вярно ли е това – отговорът му беше „Ние се разбрахме, това са тимаджии“. На какво да вярвате, може сами да прецените като изгледате клиповете които се появиха по мрежата. За да ви улесня:


Download with Vixy

Дали сте чували за бай Георги? Един 72-годишен старец, който неизменно се опитва да покаже на всички голяма част от проблема. (ако не сте вижте това http://video.bgnes.com/view/39579) Редовно му късат плакатите. На тях няма да видите нито искания срещу правителството, нито за тока, нито срещу ниските доходи. На тях ще видите три лица, известни на повечето българи като ТИМ. Тежат му на бай Георги тези три букви, тежат и на цялата държава, но кой ли го вижда?! Малко по – късно щяха да дотежат още повече и на нас...

От едната страна на плаката бяха лицата на ТИМ под които пишеше: "Босовете на ТИМ. Заплашват протестиращите във Варна с мутри биячи. Политиците работят с тях – затова съществуват".Днес бай Георги беше с нов плакат – стария му го бяха скъсали за пореден път.

От другата страна на плаката имаше пътен знак „Внимание“, в който беше лицето на кмета, а под него надпис „Внимание дупка“.

Протестът беше към края си, хората със знамената бяха напред, аз бях поизостанал малко зад бай Георги, когато видях как върху плаката му се стоварва голяма бутилка. Добре, че уцелиха само плаката защото това нещо си тежи доста, а удар в главата на един 72-годишен човек можеше да е фатален. Какво мислите, че стана? Бай Георги прибра плаката? Не! Дори не се обърна, каза че ще го залепи за утре. Само че не знаеше какво следва.

Няколко човека обградихме бай Георги, поне ако хвърлят още нещо да е малко по–защитен. По време на целия протест ни следваха полицаи, имаше доста и навсякъде. Точно сега сякаш бяха потънали вдън земя.

Този човек опита да донакъса плаката на бай Георги.

Минаха няколко минути в някакво неприятно напрежение, когато видях, че от лявата ми страна се приближава следната личност (на снимката е с вувузела), която се опита да хване плаката и да го донакъса. Застанах пред него и го питах какво прави, а той каза: „Ама той протестът нали е за тока, за какво е този плакат?“.

Някакви хора започнаха да го дърпат отстрани и уж да го усмиряват, когато усетих, че нещо става зад гърба ми. Всичко се разви с невероятна скорост. Обръщайки се, видях един доста едър младеж как хваща плаката и го къса, а другият човек, който пазеше бай Георги, се опита да застане между тях и му извика „Защо му късаш плаката“. Отговор не последва. Последваха два много бързи и много силни юмрука в лицето, след което въпросният младеж (удрящият) съвсем спокойно тръгна по тротоара напред. Пред него полицай – миг надежда! Какво мислите, че стана? Полицаят се отдръпна, биячът и групата около него минаха съвсем спокойно и продължиха нататък. Хората започнаха да викат към полицая да го арестува, а той съвсем невъзмутимо каза, че нищо не е видял.

Така - виновни няма, а страхът се връща при хората. Онзи първичен страх от мутрите, малко позабравен в последните години. Кратка случка, завършила със средна телесна повреда. Ще кажете – е, случват се такива неща. Да, но проблемът тук е много по–голям и съм сигурен, че ще се задълбочава не само на протестите, но и в цялата държава. Докато хората, призвани да пазят реда са готови да отстъпят крачка назад, за да не си създават проблеми, народът ни е обречен да живее в мизерия, страх и зависимост. Това е умален модел на цялата ни държава – прогнила, корумпирана и изпълнена със страх за всеки които се опита да нарече нещата с истинските им имена. А вие готови ли сте да го направите?!

Препоръчани материали
бая си тъпа 05.03 2013 в 18:56 7
+ 0
- 0
Протестиращите сами се заеха да издирят кой е и се оказа, че не е човек на ТИМ, разпознати са и други лица. Те са си признали, че не са пратени от ТИМ, а за по 30-40 лв. ги е пратил Янко Станев, подлогата на Киро, с цел да се всява смут и да се натопят ТИМ
сс 28.02 2013 в 23:20 6
+ 0
- 0
Статия във Бивол със клипа от побоя.

https://bivol.bg/mutri-tim-varna.html

А тук са няколко снимки извлечени от видеото.

http://www.smugmug.com/gallery/28218633_RN4tfP#!i=2386603554&k=3dSXd2V


Ако претендираме че сме правова държава този случай трябва да се разследва до дупка и виновните наказани. Не може такъв терор извършен пред очите на десетки да остане ненаказан. Изявлението на полицията/прокуратурата че на полицая който не си свърши работата щели да му наложат дисциплинарно наказание е крайно недостатъчно. Не това е важното господа овластени от народа. Има крайно нагло престъпление срещу най-ценното - здравето и живота на всеки гражданин. Престъплението е документирано във видео материал и ясно се виждат побойникът и съучастниците му. Настояваме за пълно разследване по случаят. Вие не може просто ей така да зарежете този случай. Вие се храните заедно със семействата си от народни пари и на вас трябва да ви е ясно че сте слуги на този народ а не господари и когато има беззаконие вие трябва да оправдаете заплатите си.
Ще търсим правата си извън България ако този случай остане неразследван и виновните ненаказани.

От видео материала се вижда че този който нанася удара е със тъмно яке със кройка/шефове във формата на ромбове. От цялата група заснета в началото на клипа има само един с подобно яке както е показано на снимките на линка по горе. На тези снимки той не е с качулка а само със шапка но би могло да се предположи че е планирал удара и допълнително е сложил качулката за да се предпази от камерите. Това се потвърждава и от поведението му след удара - никакво обръщане на главата назад или в страни.
Спокойно се разпознава неговият съучасник със синята качулка. Той се вижда добре в началото на клипа и може да бъде лесно разпознат след като удара е нанесен и той бързо се присъединява към побойника.
Поведението на цялата тази група заснета в началото на клипа е доста смущаващо. Избягват оператора докато ги снима и някои от тях са очевидно притеснени от това което правят.
Предполагаемият побойник се държи още по-подозрително както се вижда от клипа като старателно избягва камерата и се крие зад другите. Във същото време е очевидно че има авторитет в групата тъй като се вижда как в секундите 9-11 се опитва да ръководи член на групата.
Във клипа заподозреният побойник е показан на две места - от 16 до 22 секунди и 01:24 - 01:29.
Очевидно има доста конкретен материал с който органите на реда би трябвало незабавно да започнат работа по случая и бързо да стигнат до съд и присъда.
трепетлик 28.02 2013 в 14:09 5
+ 0
- 0
Е те тези едри момчета как знаят да целуват асфалта ама е нямало малко повече от вас та да им прошепнат как се излиза от обръч с ритници и да си пеете камъните падат за пред полицията.
Wattie 28.02 2013 в 13:35 4
+ 0
- 0
Гнусни мутрагени. По-отвратително от "тимаджиите" няма. Онези на чело на държавата може също да крадат, но поне не те малтретират физически.
Wattie 28.02 2013 в 13:34 3
+ 0
- 0
Когато чуя такова нещо за български политик, ще ми се върне оптимизма за тази държава.
Арх. 28.02 2013 в 12:20 2
+ 0
- 0
Гърция отмъщава за кризата – корумпиран кмет получи доживотен затвор.

Става дума за солунския кмет Василис Папагеоргопулос, който бе градоначалник от 1999 до 2010 г.

Същата присъда получават и двамата му съучастници от мандатите – главният секретар на общината Михалис Лемусиас и касиерът Панайотис Саксонис.

Присъдата е потвърдена на втора инстанция – от тричленен състав на Апелативния съд, предават гръцки медии, цитирани от БиБиСи.

Източник: BNews
Арх. 28.02 2013 в 11:28 1
+ 0
- 0
Хахахах-хахаааа, че яко сте ги изтипосали!!!

МУТРИ, ЦИГАНИ и НАРКОМАНЧЕТА!!!!!!!! Ей-това са привържениците на КМЕТА - Киро във Варна!!! С благословията на Т И М!

На голям протест в неделя!!!!!!!!!!!!!!